Psykoterapi og coaching ? – jeg er ikke skør!

Når jeg nævner, at jeg er psykoterapeut og coach, møder jeg ofte en del forudfattede meninger, holdninger og modstande, som måske i virkeligheden er fordomme eller mangel på viden om, hvad psykoterapi og coaching er for noget.


Det mest pudsige i det hele er, at mange af dem jeg har mødt, ofte fortæller mig om deres problemer. Men når jeg så anbefaler dem gå i et for løb har jeg hørt følgende:


•    Det har jeg ikke brug for.
•    Jeg er ikke tosset.
•    Psykologer har selv brug for terapi.
•    Det er kun for de tossede – jeg er ikke tosset.
•    Nej jeg gider ikke navle pilleri.
•    Jeg har altid haft en god barndom. Så ser ikke nogle problemer.
•    Nej – der er ikke grund til at rode i min barndom. Det kan jeg ikke bruge til noget.
•    Nogle bliver vrede – andre usikker – og har pludselig frygtelig travlt.
•    Det er dyrt og koster mange penge.(Kommer jeg ind på senere i artiklen)
•    Mænd gider ikke den slags. Vi siger bare ”Konen forstår mig ikke” – ”Ok vi forstår” så er
problemet løst.

Dette er kun få citater, ud af mange. Det mest interessante er, at når en person, beslutter sig for at gå i et forløb, trods modstande og tidligere fordomme, har jeg hørt flg.:

•    Hold da op. Jeg var ikke klar over det var så effektiv.
•    Jeg har fået det meget bedre.
•    Jeg får virkelig noget ud af vores samtaler.
•    Det er anderledes, når det kommer op til overfladen, og jeg dermed kan se det udefra.
•    Hold op hvor er du god. (Vil lige tilføje det er klienten der arbejder – jeg støtter. I bund og
grund mener klienten at han/hun er god)

Igen få citater ud af mange, og for mig som terapeut, fantastisk. Holdningen er ændret radikalt.

Men hvad er psykoterapi coaching egentlig så for noget?


Igennem tiden har det altid været sådan at det var psykiske syge mennesker der fik hjælp hos psykologer, psykiater og psykoterapeuter. Men sådan ser vores verden ikke ud længere. Coaching er temmelig populær i erhvervslivet og sportslivet. Psykoterapi og coaching er ved at komme stærkt ind på banen i privat livet. Flere og flere ser fordelen i at kunne lede sit eget liv. Vi ønsker livskvalitet og livsnydelse. Vi sætter krav til vores omgivelser. Vi vil se resultater. Vi vil vide hvem vi selv er.


Psykoterapi:
I mit arbejde som psykoterapeut - arbejdes der med biologien, livs historie, nuet og fremtiden.

F.eks.


Peter har et problem med at forstå sin kone. De skændes meget og han føler sig altid kritiseret. Han forstår hende ikke og går sin vej, hver gang hun kommer i det ”hormonelle hjørne”.


Allerede i denne sætning er der virkelig noget bevidstgørelse at hente for Peter. Hvad er det han fortolker, når konen bliver sur?


Fortolkning: Hun kritiserer. Hans adfærd: han går sin vej/undgår konflikten. Hans følelse: vrede og irritation. Stort set hører Peter slet ikke, hvad konen egentlig siger. Men hans historie ” sociale arv” – har overtaget og kommunikation er ikke til at gennemføre.


For at Peter kan forstå sig selv – arbejdes der med barndommen. Hvordan var det for Peter som barn? Blev han kritiseret? Af hvem – hvordan osv.


Efterhånden som Peter arbejder med sine fortolkninger – følelser fra barndommen, bliver han bevidst om – hvem det er han høre – hvad det er han tænker og føler – når konen bliver sur.


Nu er Peter klar til at ændre adfærd. Lære en ny måde, han kan håndtere situationen på, i forhold til hans kones kritik. Før kunne han ikke gøre andet, end det han havde lært. ”Gå sin vej” – nu er forskellen at han kan sige til konen – ”Jeg føler mig kritiseret, når du begynder at råbe op på den måde. Det gør mig vred”. Konen siger ”Jeg kritiserer dig ikke. Jeg vil have du lytter til mig og respektere mig. Jeg bliver sur fordi du bare går, når jeg taler med dig”


Efter Peter er blevet bevidst om hans historie og normale måde at håndtere konflikter på har Peter fået ny magt i hans liv. Han kan nu vælge at lytte til konen. Høre hvad det er hun egentlig siger. Historien styre ikke Peter – Peter styre hans historie – Peter får resultater”


Dette er et simpelt eksempel, som gerne skulle fremme forståelsen af en proces.


Coaching derimod arbejdes der kun med nutid og fremtid. Det er målrettet og resultat orienteret.


F.eks.

Peter er frustreret. Han ønsker et nyt job, hvor han kan bruge sine ressourcer optimalt.  I det nuværende job kommer han ingen vegne.


Peter! hvad er det så du egentlig vil arbejde med? ”Jeg er uddannet kok. Jeg har arbejdet i faget i 15 år, men synes ikke jeg får brugt mine færdigheder. Rammerne er sat – og mine ideer kommer aldrig videre. Derfor har jeg tænkt på at blive selvstændig.”


Hvad er det der forhindre dig i at tage skridtet? ”Jeg er usikker på økonomien – hvordan jeg gør det og hvad det vil indebære.  


Allerede nu er der noget at arbejde med. Peter skal støttes til at undersøge sin økonomi, konsekvenser og muligheder.


Hvordan kan du støtte dig selv til at få overblik over din økonomi? ”hmmm.. jeg kan undersøge min nuværende økonomi – jeg kan tale med banken om mine muligheder, og hvad der skal til.
Hvornår vil du gøre det? ”Det vil jeg gøre på mandag. Jeg vil ringe til banken og få aftalt en tid”


Peter har nu lavet en aftale, med sig selv. Til næste coaching time er hans opgave at få undersøgt sin økonomi, og lave en aftale med banken. I mange tilfælde vil der opstå modstande, og her vil jeg typisk støtte til at undersøge, hvad det går ud på.

I tilfælde af modstande kan det blive nødvendigt at undersøge historien. Det er dog minimalt i en coaching forløb.


Ved at støtte og holde fast i Peters ønske / mål – vil han kunne opnå sine mål, og holde fast i at han får det gjort.


I både psykoterapi og coaching giver jeg hjemmearbejde. Jeg arbejder målrettet på at bevidstgøre klienten, om sin situation.


Økonomi: Mange mennesker fortæller mig også at det er dyrt, at gå hos en psykoterapeut og coach. Det er rigtig det kan være dyrt. Men i betragtning af at de fleste mennesker sætter materiale goder højere, end deres eget liv – er det ikke dyrt. De fleste mennesker har prøvet at købe en bil. Lykken er stor – men er det vedvarende? Nej vel! Det er som at tisse i bukserne – det varmer et øjeblik og så er det koldt igen. Problemerne kommer igen. En investering i en psykoterapi og coaching forløb er vedvarende.  Det er som at investere 100% til sig selv, og til resten af dit liv. Det forsvinder aldrig. Du kan altid bruge det. Værktøjer og ny adfærd forsvinder aldrig. Du får vedvarende lederskab i dit liv. Du kan bestemme dine mål, og få dem opfyldt. En bil ruster – bliver kedelig – dør med tiden, og skal skiftes ud. Altså en ny investering. En bil koster fra ca. 130.000 kr. et forløb på 10 gange koster ca. 5000 kr. Spørg nu dig selv, hvad er mest vigtig. Bilen eller dig selv? Er du lykkelig? Tilfreds?


Konklusion:


Psykoterapi og coaching er for mennesker, som har problemer – store som små. Alle problemstillinger og udfordringer er tilladt. Det er dit frirum, hvor du kan undersøge dit univers. Få resultater og livskvalitet i dit liv.
Glem fordomme. De er forældet og nyttesløse. De hjælper og gavner dig ikke. Du er ikke skør. Du er et menneske, der tager ansvar for dit eget liv. Du er et menneske der har valgt at frigøre sig fra dine gamle indre mønstre, dæmoner og problemer som ikke længere fungere. Du er modig og unik.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Psykoterapi og coaching ? – jeg er ikke skør!