Kæmper du mod virkeligheden?

Kender du det at blive vred eller ked af det, når tingene ikke går, som du forventer det? Har du oplevet at føle dig så modløs, overvældet og "kastet af sporet", når ting du havde planlagt eller virkelig håbet på ikke sker som forventet, at du går helt i baglås?

Alt for ofte er vi låst fast i vores idé om, hvordan virkeligheden burde være (vel at mærke automatiske opfattelser, der stammer fra vores fortid). Vi holder så godt fast i vores "koncepter" og idéer, at vi rent faktisk skader os selv mere, end vi er bevidste om.

Buddhisterne siger, at det eneste tidspunkt vi lider, er når vi ønsker, at det nuværende øjeblik skal være anderledes, end det er. Og det er i høj grad sandt. Vi kæmper så at sige mod virkeligheden - mod nuet - og det er en hård kamp, der er svær at vinde!

Vi lider, fordi vi tror på, hvad vores tanker fortæller os, og fordi vores tanker om, at "dette er ikke sådan, det burde være" eller "hvorfor sker dette for mig?" vokser til stærke følelser, som gør, at vi mister vores centrering og indre stabilitet.

De sidste 3 år har for mig været en rejse ud i at give slip på forventninger og forestillinger om, hvordan 'det' burde være. Og det har samtidig været en rejse ud i at lære disse stærke følelser at kende, så jeg har kunnet transformere dem til tillid og accept.

Det er nemlig dét, som det i høj grad handler om. At finde balancen mellem kontrol og overgivelse.

At tro på at Livet vil det bedste for mig, og at Livet ved bedre end mig. At acceptere at jeg ikke kan forudsige fremtiden, men til gengæld vide at jeg har en indre styrke og kontrol til at skabe fremtiden, mens den opstår, hvis jeg er til stede i nuet og ikke kæmper imod.

Når du slipper kampen mod nuet, slapper din krop af, dit nervesystem falder til ro, dit sind stilner af og du vil opleve, at det er muligt at være i dét, der sker og derefter handle bevidst ud fra dét, der sker. I modsætning til at du giver energi til følelser som vrede, selvmedlidenhed, frygt og desperation, som igen sætter dit nervesystem i alarmberedskab og sender stresshormoner rundt i din krop.

Hver gang du du bedømmer det nuværende øjeblik følelsesmæssigt negativt og lader disse følelser fylde, er du i kamp mod nuet - mod virkeligheden.

Så, hvor ofte er du egentlig i kamp mod nuet?
Hvis du skal være helt ærlig over for dig selv, hvor ofte bedømmer du dét der sker i dit liv følesesmæssigt negativt, i stedet for neutralt at konstatere hvad der er sket og så bruge din energi på at komme videre?

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kæmper du mod virkeligheden?