Hvor længe er det muligt at savne?

Er det energien - kemien eller den fysiske tiltrækning, den anden person har. Tanken kan være, om det er energifeltet, du savner. Hvad er det, der gør, at mennesker savner andre menneskers nærvær?  Er det noget den anden person gør?

For nogle kan det handle om at ”man” ikke føler sig hel uden den anden person. Når personen er væk, føles det som om, den ene halvdel er forsvundet. Så det føles som et savn.

Fornemmelsen kan være at tilstedeværelsen af den anden person ”lukker et hul” indeni kroppen - og at man føler sig hel, når den anden er til stede.

Men hvorfor kan vi ikke fylde hullet op selv?

Når vi arbejder med vores indre, vil vi opdage at vi søger det hos andre, som vi ikke selv har eller har gemt væk i vores indre. Der kan være mange forskellige årsager til, at det er gemt væk. Det kan handle om tidligere oplevelser og følelser. Dog er det vigtigt at huske, at vores krop husker alt, også det som vores hukommelse har glemt eller gemt væk, fordi det blev for smertefuldt.

Er det så muligt at savne i årevis?

– mennesker, der har haft stor betydning engang, kan vi pludselig savne igen, selvom der kun har været ganske lidt kontakt gennem lang tid. Hvorfor mon det? Da vores krop husker alt, kan kroppen blive mindet om den energi, hvor vi virkelig følte os trygge og elsket, hvis det er energien fra den gang eller den følelse der dukker op igen. ”Den samme gamle knap er blevet aktiveret”. Det er spændende, at være nysgerrig på om det er en illusion eller virkelighed, at savnet stadig er i kroppen.

Hvis vi har mistet eller føler os forladte, så kan vi savne i så store mængder, at vi næsten ikke kan se mening med at være her uden dette nærvær. Det kræver oceaner af energi, at give slip på dette savn, så du kan leve videre uden at lade dine følelser styre livet, for så vil du automatisk leve dit liv i fortiden og ikke i nu’et.

Så det at savne mærkes som en følelse inde i kroppen, måske en ked-af-det-hed, hvis det mere er følelsen af at miste. Men der kan også ske det, at vi giver helt slip på savnet, og fylder det med noget andet – måske for at glemme. Hvordan kan det lade sig gøre? Muligvis fordi det er energien, vi savner - tiltrækningskraften og ikke personen. Så her kan opstå eller her er det muligt at vække gamle følelser til live.

Handler det også om tryghed?

Ja, vi mennesker kan ikke leve uden at være sammen med andre – vi er sociale væsner, dog har vi også brug for roen og stilheden til at lytte indad. Og giver vi os selv den gave dagligt at have roen til at lytte indad, så vil vi også vide og mærke, hvilken tryghed vi har brug for – vi mærker savnet – vi mærker kroppen.

Uanset hvad du gennemlever, skal alt igennem kroppen. Ingen forandring eller oplevelse sker uden at have været igennem kroppen. Dog er det ikke alle, der mærker dette – nogle har ingen anelse om at det går gennem kroppen, og lever fint med det. Rigtig mange mennesker er så meget i deres hoved – har så meget tankevirksomhed, at de ikke mærker kroppen. For andre er det alfa og omega at have stilheden til at mærke, derfor mærker de også hurtigt om de er trygge, eller om der er huller, der skal dækkes. Og her opstår savnet, vi bliver opmærksomme på det der ”mangler”.

Er det godt at savne?

Det gode ved at savne, er at vi ved, at det er noget, der har betydning i vores liv: Savnet kan dog være så stort, at vi føler, vi går i stå, - at vi drænes for energi fordi ”delen af os” mangler inde i kroppen. Dog kan udfordringen være, at vi ikke må gøre os afhængige af andre, men hvor er det svært, hvis det er børn, kærester, venner og veninder, der har stor betydning for os. Personer, der har delt oplevelser, glæder og sorger med os.

Hvor sidder savnet i kroppen?

Kunne man forestille sig at savnet sætter sig fysisk i kroppen til en uforklarlig smerte, hvis vi ikke tidligere har sluppet den følelsesmæssige smerte? Så med tanken om at al forandring sker gennem kroppen, er dette også en mulighed. Så vær nysgerrig på om du har disse uforklarlige smerter eller skavanker, og hvor de fysisk er placeret i din krop. I stilhed har du mulighed for at finde svaret.

Er der nogen eller noget du savner?

Når der er nogen eller noget jeg savner, så bliver jeg meget nysgerrig på, hvad det er, der gør, at jeg savner. Og nogle gange er svaret noget helt andet end forventet, - så kan det være den følelse, der er kommet i forbindelse med savnet af en kær person. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er personen jeg savner, men bare den samme følelse, jeg genkender og savner. Så ved jeg hvilken betydning følelsen har og hvor dyb den er. Så har du mod på det, så undersøg om det er personen, eller det er følelsen, du savner. Rigtig mange gange er det trygheden i det kendte, den anerkendelse og kærlighed der var mellem disse personer, vi savner. Måske kan den ”opnås” på anden vis?

Den fysiske berøring

Hvis det handler om en person, kan det også handle om den fysiske berøring. ”Det magiske touch”, den magi, der er mellem mennesker, når de mødes på samme level. Vi mennesker har behov for fysisk tilstedeværelse og nærhed fra andre mennesker, hvor vi føler os trygge. Kram og nærhed, udløser glædeshormonet oxytocin, som giver en lykkefølelse i kroppen. Er det så det, vi savner eller er det kontakten med denne person? Der indgår også tryghed, som handler meget om tillid til andre. Er tilliden tilstede - så kommer trygheden.

Er det muligt at savne i årevis, - eller går det bare i glemmebogen? – Måske vækkes energien og følelsen til live igen, ved at ”knappen for gammelt savn” aktiveres ….

Lad dit liv stråle!

Kærlige tanker
Lene Kirk, Mindfulness ekspert og coach

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.
 

Du kan læse flere af Lenes populære indlæg ved at klikke lige her: 

Mindfulness ekspert og coach Lene Kirk blog på Levlykkeligt

__________________________

Lene Kirk, Coach og psykoterapeut, med speciale i livsenergi og naturterapi, mindfulness instruktør & Yin Yoga lærer. Passion indenfor naturens elementer
Læs mere her: www.mindmentor.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Tak for en meget fin og anbefalesværdig artikel. Masser af stof til eftertanke. Sorg er kærlighedems pris, der er så mange store og små tab der opdages i tiden efter og denne proces kan vare mange år, vi er så forskellige i hvordan vi bearbejder disse store tab.

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Tak Hanne, - for din respons

__________________________

Lene Kirk, Coach og psykoterapeut, med speciale i livsenergi og naturterapi, mindfulness instruktør & Yin Yoga lærer. Passion indenfor naturens elementer
Læs mere her: www.mindmentor.dk

Savn - Hvor længe er det muligt at savne? Læs mere