Ledelsescoach og Talentudvikler Diana Lindegaard

Undergraver du dit selvværd uden at vide det?

En skjult faldgrube for selvværd

Selvværd og selvværdsproblemer opstår ikke som resultat af bevidste tanker eller handling - medmindre du arbejder aktivt med det.

Selvværd er heller ikke en entydig størrelse, der kan bedømmes én gang for alle som godt eller dårligt.

Selvværd er i høj grad en dynamisk størrelse, der svinger op og ned på skalaen alt efter, hvor du er og med hvem. Om du er i overskud eller underskud for energi osv.

Derfor kan du også helt ubevidst komme til at underminere dit eget selvværd.

Jeg har lagt mærke til, at mange, der arbejder med selvværdet ofte udtrykker, at de er bange for at være til besvær. Og fordi de ikke vil være til besvær, er der handlinger, de har svært ved at føre ud i livet eller som de helt undlader at gøre.

Personligt husker jeg, hvor svært det var for mig, da jeg for 5 år siden skulle sige mit gode faste job op for at blive selvstændig. Jeg vidste, at det ville være besværligt for min chef og vi havde et superfint samarbejde, som også ville gå i opløsning. Og jeg ville ikke være til besvær.

Så jeg trak den voldsomt i ørerne - den samtale, hvor jeg ville sige mit job op. Vi taler om uger.

Hver mandag morgen var jeg fast besluttet på at sige det. Og når jeg nåede til fredag havde jeg ikke fået det sagt endnu. Og sådan gik det nogle uger, indtil jeg langt om længe - en fredag eftermiddag - fik slæbt mig selv ind på chefens kontor og sagt dét, der havde fyldt rigtigt meget for mig i alt for lang tid.

Når vi har så svært ved at få sagt dét, der ligger os på sinde, fordi vi ikke vil være til besvær - så underminerer vi lige så stille vores egen værdi. Vi sætter andres velbefindende over vores eget. Vi undertrykker vores egne behov for ærlighed og integritet.

Hvis vi vender det på hovedet, at vi ikke vil være til besvær, så bliver det til, at vi skal præstere noget for at være gode nok. Vi skal hjælpe og understøtte andres behov, som selvfølgelig godt kan være sammenfaldende med vores egne. Men i de tilfælde, hvor vi må træde på vores egne behov for at opfylde andres, så er der en underminerende ubalance.

Det er også problematisk, hvis jeg forsøger at afværge, at min chef bliver ked af det, vred, skuffet eller hvad jeg nu ellers var bange for dengang. For jeg skal egentlig slet blande mig i hans følelser endsige bære dem. Hans følelser er hans. Og jeg kan i virkeligheden også kun gætte mig til hans følelser.

Situationen kan overføres til alverdens andre situationer, hvor vi ikke vil være til besvær. Snart kommer julen, der i sig selv er til besvær for ufatteligt mange mennesker - fordi man nødigt vil være til besvær og ødelægge højtiden for nogen.

Så hellere bide tænderne sammen og ødelægge den for sig selv.

Men det er altså en adfærd, der ud over selvværdet.

Kærlig hilsen
Diana Teresa, Ledelsescoach og Familiementor

__________________________

Diana Lindegaard, Ledelsescoach og Talentudvikler
Se mere på http://leadship.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværd har skjulte faldgruber. Læs om dem her