Psykoterapeut Diana Lindegaard

Dit personlige og professionelle lederskab hænger sammen

I en samtale med en kvindelig leder i ugens løb var det tydeligt, hvor vigtigt det er at samkøre det personlige lederskab med det professionelle. 

Avancement på arbejdspladsen krævede endnu mere af denne kvinde end normalt, og selvom hun var dybt optaget af at gøre sit job godt, var hun godt klar over, at noget og nogle på hjemmebanen led under det. Parforholdet, familielivet, partneren og de to små børn. Små børn, der er afhængige af de voksnes prioriteringer og evne til at håndtere forandringer. 

Sandheden var nemlig, at hun sideløbende med sin hidtidige karriere har stået for langt størstedelen af de hjemlige pligter også. Udover pligterne var der selvfølgelig de vigtige familiemæssige relationer. 

Lyder det som en historie fra gamle dage? Jeg kan i så fald afsløre, at den er langt mere almindelig, end du tror. 

I løbet af samtalen blev det tydeligt, at kvindens ændrede arbejdsmæssige situation var blevet behørigt fejret, men til gengæld var det ikke talt igennem, hvad konsekvenserne kunne være. 

Efter et lille halvt år under de ændrede forhold, var hjemmet og familien ved at udvikle sig til en eksponent for meget dårlig samvittighed, og en partner, der ikke havde sit hjerte med i forandringen. Det hele betød, at kvinden efterhånden måtte arbejde flere og flere af døgnets timer for at stille alle tilfredse. Desværre en tendens, som mange karrierekvinder vil kunne nikke genkendende til. 

I forhold til personligt lederskab er der noget med grænser, behov og kommunikation, der er værd at kigge nærmere på for at løse op for en udvikling, der kan ellers kan risikere at låse sig fast i dårligt samarbejde og ringe følelse af samhørighed. 

Ved mere klare grænser, både i forhold til arbejdspresset og i forhold til partneren omkring arbejdsfordeling af hjemlige pligter, vil kvinden ikke være nødt til at overskride sine egne grænser så hårdt, at det med tiden indebærer en ikke ubetydelig fare for stress og udbrændthed. 

Ved en analyse af behov, såvel kvindens egne, partnerens og børnenes, kan der gro en base af forståelse, hensyntagen og fleksibilitet, som en lederkarriere typisk vil fordre i forhold til skabe sammenhæng også i familielivet. 

Sidst, men ikke mindst, vil en åben, ærlig og fordomsfri kommunikation om lederskab i hjemmet være det fundament, som både lederkarriere og familieharmoni allerbedst kan bygges på. 

Der er altid en vej, der kan forbinde karrieren og familielivet på en måde, så alle involverede kommer fint igennem det. Men det kræver, at man åbner øjenene for de elementer, der skal justeres for at føre forandringen (som i dette tilfælde) igennem på en måde, hvor ingen skal køres over i processen. 

Som denne kvinde, der er dybt interesseret i at dyrke den karriere, hun brænder for uden at familien (og hun selv) skal betale en regning, som ingen af dem er interesseret i. 

Og selvom det kan lyde forældet, så er kvindeligt lederskab idag fortsat nødt til at omfatte ansvaret, ikke alene for karrieren, men også for sammenhæng i familielivet - dog med den vigtige pointe, at der i hjemmet er delt ansvar, og præcis den pointe kan karrierekvinder med fordel sørge for at synliggøre og integrere i de tilfælde, hvor det ikke falder helt naturligt i forvejen. 

__________________________

Diana Lindegaard, Exam. Psykoterapeut MPF
Se mere på http://lifeship.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lederskab - dit personlige og professionelle liv hænger sammen