Psykoterapeut Kresten Kay

Tankernes puslespil

Når livet trænger sig på med flere problemstillinger end du kan overkomme. Og de fleste måske endda er uløselige – så starter tankemyldret. De tanker der bare kører i ring og aldrig finder en løsning på problemerne.

Tankerne prøver som oftest at finde udveje. I pressede situationer når verden giver dig vanskeligheder hvor der umiddelbart ingen løsninger er – ja – så fortsætter tankerne i uendeligheder. Bekymringer kan opstå om ting der er udenfor din kontrol. Er min kæreste utro? Er børnene ok? Bliver jeg fyret? Hvad med atomulykken i Japan? Hvad med drivhuseffekten?

Dit liv kan sammenlignes med et puslespil. Når det uventede og skræmmende sker – hvis du bliver fyret, sygdom rammer, kæresten smutter med en yngre model, inkassofirmaerne er efter dig og kassekreditten er helt i bund – så er alle brikkerne splittet fra hinanden. Tankerne prøver at få alle brikkerne på plads på en og samme gang. Nærmest som at lukke øjnene og vende æsken til puslespillet på hovedet med det håb at alle 1000 brikker ligger perfekt når du åbner øjnene igen. Det sker bare yderst sjældent. Det kan gå ud over nattesøvn, give stress og depression. Tankerne prøver bedst muligt at hjælpe dig, men jo mindre overskud du har, des mindre kan du tackle de konkrete problemer.

Alle børn ved at man ligger et puslespil ved at tage en brik af gangen. Man tager en brik frem og lader resten ligge i rodebunken. For at få styr på tankerne og dit livs puslespil, må du starte med en brik. Se på den og finde ud af hvor den skal ligge. Så den ligger lige præcis hvor den skal og ikke forstyrrer de andre brikker. Dernæst kan du finde den næste brik og så fremdeles. Præcis som du ville lære et lille barn at lave et puslespil for første gang.

Udfordringen er at du skal have en lille snak med dine tanker. Overbevis dem om at deres måde at samle puslespil på faktisk slet ikke er rationel og brugbar. Tag fat der hvor du kan i dit liv og lad så resten rode.

Det er så svært at acceptere at der er ting du ikke kan ændre lige nu. Så svært at det kan være umuligt at gøre noget ved de ting der kan ændres. Men hvis du starter med en enkelt brik, skal du nok i sidste ende få samlet dit puslespil.

Alt godt

Kresten Kay

 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Tankernes puslespil