Psykoterapeut Kresten Kay

Søger du sandheden?


Hvad er sandheden – og kan den nogensinde findes og udtrykkes i sproget?

For nogle dage siden skrev jeg et blogindlæg om svaret på Livet, Universet og alt. Min pointe var at du skal stille de rigtige spørgsmål for at kunne gennemskue om et eventuelt svar er sandt.

Jeg vil nu tillade mig at gå et par skridt videre. Sproget er menneskets ypperste og i hvert fald mest brugte kommunikationsform. Ethvert religiøst, politisk, spirituelt eller terapeutisk værktøj bliver først og fremmest fremført igennem sproget.

Det giver, i mine øjne, en hvis problematik i forhold til sandhedsværdien. 

Sproget vil altid være en fortolkning og en måde at skille den samlede verden op i mindre overskuelige stykker. Et ’træ’ er jo ikke disse ord og ej heller defineret af andre end os mennesker ved dets fysiske grænser – det hænger jo sammen med resten af jorden. Hvor stopper det? Det aner jeg ikke. Jorden er en del af Universet osv. osv.

Således er sproget ALTID en fortolkning. I mine øjne kan sandheden aldrig være en fortolkning – men der kan være fortolkninger af sandheden. Derfor er jeg altid opmærksom på de sandheder der står til rådighed i vores forunderlige verden. Sandheder som i og med at de er udtryk i sproget kun er fortolkninger og derfor højst et perspektiv på sandheden. Sandheder som: Gud, Allah, Engle, Skytsånder, Spøgelser, Healing, Psykoterapi, Filosofi, Politik m.fl.

Eksempel: Biblen påstår mange, er Guds ord. Og alligevel er der uendelig mange fortolkninger af disse ord – som jo igen er fortolkninger af den sammenhæng som sproget aldrig indfanger. Derfor har de alle ret og alle uret.

Tolkningerne fanger ikke mere sandheden end svaret 42 gør, hvis du vel at mærke tolker 42 som sandheden.

Lyder det kynisk? Ja, måske. Ikke desto mindre, mener jeg at det er en væsentlig diskussion i ethvert spørgsmål om personlig udvikling. Vi prøver med sproget at fange det der ikke kan fanges. Selv i mine overvejelser her bliver jeg fanget. Jeg mener jo ikke det jeg skriver! For hvis jeg gjorde, ville meningen være tabt. Netop pointen om at sproget ikke fanger sandheden, men blot er et middel til kommunikation som vi lader os fare vild i.

Med andre ord. Lyt til andet end sproget. Lyt til dine oplevelser uden at fordømme dem i sproget eller gøre dem til dele der er adskilt fra helheden. Så får du måske et glimt af sammenhængen. Sproget er fantastisk, mageløst og eventyrligt. Men når alt kommer til alt – så er det en måde at kommunikere på – ikke sandheden selv.

Alt godt.

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Søger du sandheden?