Psykoterapeut Kresten Kay

Søgen efter det hele menneske

Det er en kendt parole. Ja, nærmest et mantra i den personlige udvikling. Ønsket om at blive et helt menneske. At blive mere hel.

Men det ønske er måske en modsætning i sig selv. Du kan søge og søge efter det hele menneske i årevis, uden at finde det. Og hvordan kan man for resten blive mere hel? At være hel indbefatter vel at du er – ja – hel og derfor ikke kan bliver mere af det.

For nogle år siden havde jeg en interessant samtale med Studenterpræst på RUC Ulla Pierri Enevoldsen. Hendes hovedkritik af den personlige udvikling er at ofte ses mennesket som ikke helt fra starten. Terapeuten eller den alternative behandler ser altså klienten som et menneske der måske kan blive helt og som ikke er det endnu. Ulla Pierri Enevoldsen mener at det er forskellen på hvordan hun som præst taler med mennesker og hvordan de fleste psykologer gør det. Hun oplever mennesker som hele fra starten og taler til dem som om de er hele. Også selvom de måske ikke selv tror de er det!

Hvis vi som behandlere møder klienter som om de kun er halve mennesker med mulighed for at blive hele, gør vi ikke andet end at støtte disse mennesker i deres opfattelse af at de IKKE er hele mennesker. Det mener jeg ikke tjener til andet end at behandleren måske oplever sig selv som hel – ikke at det jo hjælper klienten.

I min praksis som eksistentiel psykoterapeut, er mit udgangspunkt altid at møde mennesker som hele mennesker. Ligegyldigt hvor megen smerte, angst eller sorg de står midt i. Alle er i mine øjne hele mennesker. Det betyder ikke at du ikke kan udvikle dig og se anderledes på livet – men du bliver ikke mere hel – for du er altid allerede hel.

Jeg oplever at dette perspektiv medfører nærvær og respekt. Et nærvær der fjerner en del af magtrelationen i terapeut-klient forholdet. Om end ikke hele magtforholdet og det er heller ikke meningen.

Problemet opstår hvis du fra starten anskuer dig selv som et halvt menneske. Der skal komme noget udefra og gøre dig hel. Det gør der ikke. Du kan lede resten af livet. Den eneste der kan sørge for at du oplever dig hel er dig selv. Og du kan gøre det her og nu. Med al den forvirring og al den smerte du indeholder. Du er stadig hel.

Det hele menneske er det menneske der ser sig selv som helt. Ligegyldigt hvad der sker i dem og omkring dem. Vi får så tit at vide i medier, af behandlere, af forældre, af venner og bekendte, at vi ikke er hele. At vi skal dyrke yoga, spise rawfood, dyrke motion, få styr på økonomien, hjælpe andre mennesker, meditere, søge Gud, finde indre ro, osv. osv. Det skaber en længsel efter at kunne et eller andet der gør dig fortjent til kærlighed – og det du kan gøre, er åbenbart at blive et mere helt menneske.

Det mener jeg i udgangspunktet er ganske forket. Det er ikke det vi gør, men det vi er, der er væsentligt. Vores væren. Så i den eksistentielle terapi hjælpes du til at opleve dig selv som et helt menneske, ikke på trods, men på grund af al den forvirring, smerte og sorg livet også indeholder.

Alt godt

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Søgen efter det hele menneske