Psykoterapeut Kresten Kay

Penge og Vi-udvikling

Når penge som en individuel ret ikke hører til udvikling som andet end det enkelte individs barnlige higen efter magt og Joakim von And rigdom – må penge have en anden betydning for at vi som mennesker kan udvikle os sammen og i fællesskab.

Ved at se bort fra personlig ejendom, personlig ret udover menneskerettighederne, se bort fra ødsel og ophobning af ressourcer i individets krav, kan vi opbygge et samfund hvor grundværdien er fælles udvikling, jeg i den anden. Et samfund hvor penge ikke har mere værdi end hvad de er – et middel til nemmere omgang med produkter der er til vores alles fælles gode.

Vi-udviklingen varetager både dine behov og den andens. Både dine individuelle reelle behov og naboens. Men ikke dine egoistiske ønsker og krav (eller mine!). Blot dine behov. Kan det udviklede menneske tåle dette? At få hvad det reelt har behov for og ikke hvad egoet i sin forhutlede og slet gemte kamp for overlevelse kræver af verden?

Ved at anerkende din næste, din nabo og dit egos modstandere som ligeværdige og give dem hvad deres er, kan du opnå at se menneskeheden i dig selv. Ved at lade ejendomsretten blive et glemt kapitel i menneskehedens historie, kan du lade livets ressourcer skinne frem. Den virkelighed der giver hvad du har behov for og ikke hvad du ønsker.

At mene at udvikling omhandler personlig lykke og opnåelse af personlige mål, er i mine øjne et fejlskud af dimensioner. Jeg hælder kraftigt til at al udvikling er i samarbejde og forståelse af hinanden. Et overordentligt dårligt tv-show med navnet ’Det svageste led’ rullede over skærmen for nogle år siden – hvor de svageste led hele tiden blev udpeget og sat ud af konkurrencen. Et godt billede på vores samfundsstruktur.

 Jeg mener at vi sammen må tage vare om de svageste led, idet de er vores fælles svage led og derfor fortæller mere om styrken end om svagheden. En lille metaltræthed kan få selv den stærkeste bygning til at kollapse. Det svageste led skal styrkes, ikke skubbes ud af samfundet. Det kan ændring i den individuelles forhold til penge og økonomi rette op på.

 Som Svend Auken fortæller i dokumentarfilmen ’Svend’ giver det ingen mening at de rige skal blive rigere for at få mere overskud til at tage sig af de fattige. De rige bliver jo kun rigere ved at de fattige bliver fattigere. Han var nu en klog mand. De rige må give afkald på deres ret til at være rige for at lade de fattige afgive deres fattigdom og møde fællesskabet mellem mennesker. Uden økonomiske henseender.

Lad penge være penge og lad status og prestige fornemmes igennem fællesskab og ikke individets ret.

Alt godt

Kresten

 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Penge og Vi-udvikling. Kresten Kay blogger på Levlykkeligt.dk