Psykoterapeut Kresten Kay

Penge og personlig udvikling

”Men Kresten, penge får verdenen til at dreje rundt – det er et faktum!”

Sådan insisterede en veninde under en hyggelig middag, hvor vi under vores samtale kom ind på det knapt så hyggelige emne om social retfærdighed og økonomi. Og hun har jo ret – i hvert fald delvist.

Penge er roden til alt ondt og får vores verden til at dreje rundt. Men hvad siger dit forhold til penge om din personlige udvikling? Og hvordan kan man forstå penge som et udtryk for ensomhed?

Penge er som udgangspunkt en rigtig fin ide. De sørger for at jeg ikke behøver slæbe en ko med til grønthandleren for at få nogle gulerødder. De sørger for at vi både nationalt og internationalt ikke behøver at slæbe os sønder og sammen for at komme rundt. Det ER en smart opfindelse. Problemet er bare at penge har fået status og indvirkningen på hverdagen langt ud over et brugbart middel i en ellers udmærket bytteøkonomi. Hvis jeg har ti liter mælk, men kun kan drikke en liter, så bliver de ni resterende værdiløse når de rådner. Så kan jeg jo med god fornuft smutte over til naboen og bytte mig til et kilo kartofler, fordi han har mange kartofler og de også rådner med tiden. Penge rådner ikke – ikke andet end den menneskelige sjæl. Derfor kan vi bugne kontoen i et forsøg på at sikre fremtiden, samtidig med at vores menneskelighed lider under uretfærdigheden og naboen der ikke kan få sin mælk.

Retten til ejendom. Retten til penge. Retten til grund og genstande. Alt sammen kan kun forstås hvis vi anskuer mennesket som kun et individ. Men er vi ikke meget mere? Er mennesket ikke både individet og fællesskabet vi stammer fra. Som tilknytningen til moderen igennem navlestrengen. Retten til individuel ejendom giver i mine øjne ikke mening i personlig udvikling. Eller måske giver det lige præcis mening i personlig udvikling, idet der her hersker en misforstået opfattelse af at udvikling kan være personlig. Den individuelle ret til penge giver ingen mening i udvikling, kunne man med rette argumentere for.

Hvis mennesket er både individ og fællesskab, er individuel ret til penge et gement udtryk for barnlig selvoptagethed og angst. Fordi du har glemt at naboen – som også er dig igennem fællesskabet – faktisk tørster efter din altruistiske modermælk. Den modermælk du så indtagende higer efter ved at ophobe flere og flere goder, det være sig penge, biler, fladskærme og et langt cv med kurser i personlig udvikling og psykoterapi. I en nedadgående spiral indfedtet i ’jeg’ets mørke. Derfor er higen efter individuel ret til penge roden til ensomhed. Penge tilskynder ensomheden, netop fordi det fjerner os fra fællesskabet som en del af os. Nej – ikke pengene i sig selv, men de ’jeg’er der suger sig fast som et andet spædbarn til den individuelle rets brystvorte.

Samtidig lever og ånder vi alle i en verden der langt hen af vejen er styret af penge. En verden hvor et land som Grækenland kan gå bankerot og få milliarder og atter milliarder i støtte, mens Fru Hansen der er arbejdsløs skal trækkes igennem et tredjegradsforhør for at få udbetalt 6000 kroner om måneden. Hun har jo blot brug for den mælk der alligevel rådner i de multinationale selskabers Joakim von And lignende pentetanke.  Vi kan ikke undgå det faktum at verden også er styret af penge. Det er en menneskeskabt sandhed og derfor kan den laves om. Så når min veninde kalder penge for et ufravigeligt faktum – ja – så har hun ret. Men du kan beslutte om du vil være med til at opretholde eller nedbryde ensomhedens økonomiske tyranni. Du kan beslutte dig for at spille med i pengespillet for at ændre reglerne. Her er der ikke tale om at flytte langt ud i en skov og kun spise hvad man kan finde, men snarere at frigøre sig fra retten til ejendom og den individuelle ret til penge. For at åbne øjnene for fællesskabet i dig og give naboen hvad naboen har brug for. Sig nu ikke at der ikke er ressourcer nok i verden. For det er der – de er bare virkelig dårligt fordelt.

Alt godt

Kresten

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Penge og personlig udvikling. Kresten Kay blogger på levlykkeligt.dk