Psykoterapeut Kresten Kay

Om at rense toiletter

Jeg har haft fornøjelsen af at rejse rundt i Indien adskillige gange. Hver gang har jeg lagt vejen for Meherabad og Meher Babas ashram.  En af de daglige aktiviteter i Meherabad er fortællinger om Meher Babas liv og hvordan han anså spiritualitet, udvikling og det menneskelige liv.

Af alle disse tusinde historier har jeg en favorit. En anekdote der har givet mig forståelse af vigtigheden af dagligdagens gøremål. Historien er nogenlunde som følger:

Efter Meher Baba har oprettet sin ashram Meherabad hvor mange søgende mennesker flokkes til, er historierne omkring ham efterhånden nået ud over det meste af Indien. En dag hvor Meher Baba, som altid, deltager i det praktiske arbejde der skal til for at få et fællesskab som en ashram til at fungere, dukker en flok yogier – hellige mænd – op. De har rejst fra Nordindien for at lære af Meher Baba og for at komme tættere på sandheden. På det tidspunkt de ankommer, er Meher Baba og nogle af hans studerende ved at bygge en vej. Det er varmt og arbejdet er hårdt. Sammen bærer de sten væk fra der hvor vejen skal gå. Yogierne går frem mod Meher Baba og fortæller om deres ærinde:

Yogier: Vi er kommet langvejs fra for at lære af dig. Vi har hørt at du praktiserer åndelighed på en ny måde og vi, der i forvejen er meget vidende om åndelighed, er interesserede i at vide hvad du underviser i.  Vi vil gerne være en del af din ashram.

Meher Baba: Jeg underviser i hvordan man bærer sten væk, så man kan bygge en vej. Hvis I gerne vil være her, skal I hjælpe med at bære sten.

Yogier: Vi er yogier, vi behøver ikke lære hvordan man bærer sten! Vi kommer for at vide hvordan du underviser og for at få indsigt - ikke for at arbejde.

Meher Baba: Når stenene er båret væk, kan I hjælpe mig med at rense toiletter. Det er min undervisning i dag.

At rense toiletter er noget nær det mest ydmygende arbejde yogierne kan forestille sig. De bliver vrede og forlader Meherabad med mange hårde ord. Meher Baba og hans studerende fortsætter med at bære sten og lader yogierne gå.

Denne korte historie om at bære sten og rense toiletter, har altid bragt et lille smil på mine læber. Jeg ved naturligvis ikke hvad Meher Baba ville eller hvordan hans ord skal forstås. Alligevel giver historien mening for mig. Især i vores samfund i dag, hvor status og identitet er så væsentlig. Også i den såkaldt spirituelle verden, hvor man helst skal leve som veganer, meditere hver dag, dyrke yoga og være i kontakt med universet.

Som jeg forstår Meher Babas ord, så er det ikke hvad jeg gør, men hvordan jeg gør det, der er vigtigt. Om jeg renser toiletter eller sidder i lotusstilling og visualisere hvidt lys, er i og for sig komplet ligegyldigt. At rense toiletter og bære sten, er en del af livet her på jorden og er derfor en mulighed for udvikling og nærvær. Det er kun vores ’jeg’ der opbygger et hierarki i oplevelsernes værdi og status. Og ligeledes vores ’jeg’ der anskuer andre mennesker som mere eller mindre udviklede alt efter om de renser toiletter eller påkalder sig titler af yogier, clairvoyante, healere eller – for mit eget vedkommendes skyld – psykoterapeuter. Det er relativt nemt at få andre menneskers beundring og tilbedelse ved at pynte sig i lånte fjer. Det er så langt svære at deltage i livet på samme fod som andre og stadig mærke sammenhængen og nærværet. Langt svære at mærke samhørighed i Netto en fortravlet lørdag formiddag, end på et meditationskursus i Tibet. Men måske står den virkelige prøve i Netto og ikke i Tibet?

I mit eget liv har det betydet at jeg holder mig langt væk fra enhver underviser der er for fin til at rense toiletter. Jeg vil langt hellere lære at gøre toiletter rent med samme intensitet og udbytte som når jeg meditere, end at lære endnu en pudsig åndedrætsøvelse der efter sigende skulle bringe mig tættere på sandheden (hvad den så end er).

Alt godt

Kresten Kay, Psykoterapeut MPF
     

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Psykoterapeut Kresten Kay skriver om at rense toiletter