Psykoterapeut Kresten Kay

Hvad tænker du om dine følelser?

Der er mange psykoterapeuter der råber højt om vigtigheden af at mærke dine følelser og reagere på dem. At følelserne er et vigtigt styreredskab i vores liv og væsentlige for om vi oplever vores liv som godt eller ej. Opfordringen er ofte at vi skal mærke efter og følge vores følelsers vejledning.

Jeg kan kun til dels tilskrive mig denne holdning.

I mine øjne er den største del af samfundet, langt de fleste mennesker, styret af deres følelser. Reaktionsmønstrer på andre mennesker, på mode, på livsstil, på værdier og moralske overvejelser, er for det meste følelsesbetonet. Men vel at mærke følelser uden bevidst opmærksomhed. Mekaniske følelser.  

I mit arbejde som psykoterapeut møder jeg naturligvis mange klienter som har svært ved at mærke deres følelser, men jeg møder endnu flere der er styret og forpint af deres følelser. De mærker dem kraftigt. Hele tiden. Forpintheden kommer af den manglende opmærksomhed og bevidsthed om følelserne.

Så fra mit synspunkt i terapeutstolen handler det i høj grad om at lære følelserne at kende og ikke blot lade sig styre af dem. Lytte til dem og sørge for at beslutninger bliver taget i respekt for både tanker, følelser og krop. Og ikke mindst vores ansvar for fællesskabet. Det fællesskab der gør os til mennesker igennem relationen til andre.

Følelser er det der giver livet farve. Dem der er med til at vores rationelle tanker ikke synker ned i depression og følelsesforladthed. De er uundværlige i fornemmelsen af et meningsfuldt liv.

Samtidig er mange følelser alligevel flygtige og utroværdige. Mange følelsesmønstre er tillært i opvæksten og har negativ indflydelse på vores dagligdag. Eksempelvis følelsen af skam der er indlært af forældre der ikke kunne rumme dele af dine oplevelser i livet. En følelse der kan plage en resten af livet, hvis man ikke forholde os opmærksomt til den.

Derfor mener jeg at tesen om at mærke sine følelser kun er det første skridt på vejen. Du må mærke dine følelser OG forholde dig opmærksomt til dem. Sammen med tankerne, er følelserne redskaber til at navigere i livet. Ikke sandheden om hvem du er.

Alt godt

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvad tænker du om dine følelser?