Psykoterapeut Kresten Kay

Hvad tænker du om din krop?

Din krop giver væsentlig information til dig. Fortæller dig om dine grænser bliver overtrådt, om dine følelser og om hvordan du befinder dig i verden. Kroppen er en del af vores liv som vi aldrig kan komme uden om. Den er der jo altid. Hele tiden. Lige meget hvor sur, vred eller irriteret du er på den.

For nyligt så jeg et fint indlæg i Politiken om kussomaten; en fiks lille boks til fotografering af – ja – kussen. Formålet er at vise unge mennesker at vagina kan se ud på mange forskellige måder. Skaberne af kussomaten har taget initiativet fordi flere og flere unge kvinder ønsker at få kosmetiske operation af deres vagina. I mine øjne er det et tegn på en usund udvikling i samfundet. Ligesom den store fokus på udseende og kropsform er det. Faktisk kan man sige at det enorme fokus på kroppen fjerner os mere og mere fra oplevelsen af kroppen. Som om vi ikke er andet end vores kroppe og skal gøre alt i vores magt for at passe den ind i det billede medierne skaber af den perfekte krop.

Et billede der igennem historien har skiftet meget, ligesom tegn på og forståelse af sundhed har det. Tænk blot på Grønland hvor overvægtige mennesker i en ikke fjern fortid, var skønhedsidealet, da det beviste at man havde mad nok. Eller for blot hundrede år siden hvor alle kvinder med respekt for sig selv ville have en fin kridhvid hud, som viste at de ikke behøvede at arbejde. At foreslå dem at tage en tur i solarium for at de kunne blive flotte brune, ville være en stor fornærmelse. Ligeså fornærmende som det ville være at foreslå en fortidig grønlandsk kvinde, at sætte hendes barn på skrump.  

De allerfleste klienter jeg møder er utilfredse med deres udseende. Også selvom størstedelen af dem på ingen måde har noget at klage over. Jeg kender fornemmelsen selv. Det klassiske ordsprog om ikke at kunne se skoven for bare træer, falder godt i hak med disse oplevelser. Vi fokuserer ofte på det der er galt i stedet for at være glad for alt det der er godt. Derfra opstår kampen mod kroppen. En krig der kan udmatte selv den mest udholdende og bringe mørke der hvor der kunne være lys.

Som udgangspunkt har du ikke selv valgt din krop. Den er dig givet. Din krop kan være genstand for smerte, ulykke og sorg. Men i ligeså høj grad for glæde, ro og lykke. Tankerne om din krop bestemmer hvordan du oplever den. Tænker du eksempelvis at smerten blot er irriterende og skal gå væk – eller tænker du at smerten er et tegn til at du skal passe på dig selv og slappe af?

Kroppen arbejder på flere niveauer og langt det meste der sker i kroppen er uden for vores bevidsthed. Alligevel kan vi, hvis vi er opmærksomme, lærer at de signaler kroppen giver. Hvad gør at du får det godt og afslappet i kroppen? Hvad gør at du bliver urolig og usikker? Og hvordan med mad? Hvordan har du det efter du har spist? Er du overhovedet opmærksom på hvornår du er mæt?

Når vi er børn reagerer vi instinktivt på vores krops signaler. Er vi kede af det, græder vi. Gør det ondt – ja – så græder vi også. Og hvis vi bliver kildet, så griner vi. Når vi er mætte stopper vi med at spise. Men under opvæksten glider mange af os længere og længere væk fra denne umiddelbare oplevelse af kroppen og vi begynder at dømme kroppens signaler. Glemmer at lytte efter.

Kampen mod kroppen kan kun stoppes hvis du kaster våbnene til side. I første omgang måske blot indgår en våbenhvile mellem dine tanker og din krop. Hvis du giver dig selv lov til at lytte til hvad din krop vil og reagerer derefter. Også når de beskeder din krop kommer med ikke er behagelige. Langsomt vil der kun være små guerillaangreb fra tankerne tilbage og du vil kunne mærke energien og overskud igen. En god fornemmelse og et godt samarbejde med din krop kommer ikke af kosmetiske operationer, ikke af utopiske ønsker, men af accept og anerkendelse af hvad der sker i din krop.

Det er din opgave at være mægler. At være opmærksom og lytte til både dine tanker og din krops behov.

 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvad tænker du om din krop?