Psykoterapeut Kresten Kay

Hulen og den gode samvittighed

Alle har brug for en hule. Et sted at lade op og finde ny energi til livets udfordringer. Du bygger selv din hule, bestemmer hvad den skal indeholde og hvornår du kommer ud af den.

Hulen kan have mange forskellige udseender. Nogle foretrækker at ligge under dynen, andre at mødes med venner, måske er du en af dem der sidder i sofaen med en varm kop the, eller mediterer bag lukkede døre. Ligegyldigt hvordan din hule ser ud er det vigtigt at du passer på den. Den er faktisk grundstenen i hele dit liv.

Jeg oplever igen og igen i mit arbejde som psykoterapeut at mennesker trækker sig ind i sig selv, burer sig inde, ligger under dynen og skammer sig over det. Har dårlig samvittighed over at de ikke får taget opvasken, ikke får ringet til vennerne og ikke kan overskue familiefesten om lørdagen. Mennesker der tror at de absolut altid skal overskue verden ellers er der noget galt med dem. Med andre ord, bruger de tiden i deres hule til at slå sig selv i hovedet. Og hvad bliver resultatet? At de har brug for endnu mere tid i hulen, da energien ikke vender tilbage af at slå dig selv i hovedet. Det er en endeløs cirkel der kun fører til stress, lavt selvværd og afmagt.

Hvis du kan formå at kravle ind i din hule med god samvittighed. Lade bekymringerne ligge for en stund – de skal nok dukke op igen – og lade vasketøj være vasketøj, opvask være opvask og middagen måske bare et par stykker rugbrød og ikke den store gourmet rawfood helsekost. Så vil du ganske givet opdage at din hule faktisk lader dig op og du ikke har brug for den særligt længe af gangen. Pludselig dukker lysten til at tage fat op igen.

Prøv at tænke på alle de timer man eksempelvis kan se fjernsyn eller surfe på nettet, mens man tænker på alt det man ikke får lavet. Hvad sker der? Du bliver sandsynligvis ved meget længere end hvis du gav dig selv lov til at se den film eller læse de artikler på nettet UDEN at bruge opmærksomheden samtidig på at tænke på alt muligt andet.

Alle væsner lever i vekselvirkning mellem afslapning og udfordringer. Når en bjørn går i vinterhi er det ikke kun fordi det er for koldt og der ikke er nok mad – det er også fordi den har brug for hvile til at lade op til de udfordringer foråret bringer. Forskel på os og bjørnen er blandt andet at bjørnen altid ligger sig med god samvittighed. Eller måske endda uden samvittighed. Sådan er det også med andre dyr. Hvad sker der for eksempel med burhøns som mennesker forstyrrer livsrytmen for? Når vi kontrollerer hvornår der er lys eller ej, så hønsene lægger flere æg. De bliver sindssyge. Simpelthen.

Selv høns ved instinktivt at der er en tid til at lægge æg, en tid til at spise og en tid til at slappe af. Når vi mennesker piller ved denne rytme, ja, så sker der en masse forandringer i hønsenes psyke. De begynder at hakke andre høns, bliver stressede, kan ikke længere fungere i det sociale hierarki som høns også har og glemmer i det hele taget at være høns.

Kunne noget af det samme ske når vi mennesker glemmer vores naturlige rytme og ikke længere kravler ind i vores huler med god samvittighed? Jeg tror det!

Så slap af med god samvittighed. Så vil du nok opdage at du slet ikke har så meget brug for at slappe af som du tror. Byg din egen hule, fyld den med ting og sysler du kan lide og gør det for alt i verden med god samvittighed. Alle dagligdagens problemer forsvinder ikke ved at du tænker på dem mens du egentlig ville have bedst af at slappe af.    

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hulen og den gode samvittighed