Psykoterapeut Kresten Kay

Fra Selv-udvikling til Vi-udvikling

Er du god til at sætte grænser? Til at sige ja og nej? Til at mærke efter og reagere på det du mærker? Til at finde god tid til dig selv, og tage dig selv alvorligt? Og til at fornemme en mening med dit liv?

Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, så er tiden ved at være inde til at gå fra Selv-udvikling til Vi-udvikling!

I min praksis som psykoterapeut møder jeg ofte klienter der har arbejdet meget med dem selv. Klienter som har vandret rundt i selv-udviklingens cirkus i mange år og som er blevet rigtig gode til at sætte grænser og mærke efter. Alligevel møder de ofte besværligheder og modstand i samarbejdet med andre mennesker som ikke har samme livsholdning som dem. Det kan være i arbejdssituationer, med familien og mange gange også i parforholdet.

Mange psykologer og psykoterapeuter som har selv-udviklet sig i årevis, ender med at leve som singler, arbejde i alene i egen praksis og i det hele taget kun tage hånd om EGNE behov. Ja og så selvfølgelig klienternes behov når der skal arbejdes.

Når jeg møder disse selvudviklede mennesker, er jeg tit overrasket over, at den store hang til udvikling og den dybe evne til at kigge indad, ikke medfører et behov for at dyrke fællesskabet og Vi’et. Det fællesskab og 'vi' som ikke truer med at ødelægge det dyrebare Selv, som jo nu er så vældigt udviklet. I Selv-udviklingen er det ’vi’ der til nøds bliver dyrket et ’vi’ i meditationshallen sammen med andre selv-udviklere – ikke det ’vi’ der diskuterer hvem der skal gå ud med skraldespanden derhjemme, eller om det virkelig er nødvendigt at besøge svigermor på søndag.

Det er min holdning at virkelig Selv-udvikling starter når du udvikler dig væk fra det ensomme selv og ind i 'det bevidste vi'. Ikke forstået på den måde at du opgiver at mærke dig selv og sætte dine grænser, men at du bevidst sætter egne behov, grænser, følelser og tanker til side - for at opleve den berusende fornemmelse af 'vi' og ikke mindst for at udvikle fællesskabet. Også på samfundsplan.  Alle forældre kan vel nikke genkendende til denne følelse. At der er oplevelser i livet der er større end en selv. Oplevelser hvor ens egne behov ikke længere er så vigtige.

Erfaringen fra mit eget liv fortæller mig, at mine behov og ønsker ikke nødvendigvis behøver at sættes i første række. Det blev de ikke da jeg voksede op – med ubehagelige konsekvenser til følge, fordi jeg ikke satte dem til side bevidst. Det var ikke mit valg (og hellere ikke mine forældres de behandlede mig kærligt - men et tvunget 'vi' vil altid skabe problemer). Da jeg som 18-årig begyndte min rejse i Selv-udviklingens tegn, blev jeg mere og mere et JEG.

Nu kan det selv samme jeg, uden at føle afsavn eller føle sig trådt på, bevidst vælge behov og ønsker fra. For at finde ’vi’. Det ’vi’ jeg møder på min arbejdsplads, i min familie og ikke mindst i mit parforhold. Forskellige oplevelser af ’vi’ der ikke er en trussel mod mit jeg. Alligevel tror mit jeg engang imellem at ’vi’ er en trussel, da det jo har kæmpet så hårdt for at komme ud af ’det ubevidste vi’ fra min opvækst. Heldigvis kan ’det bevidste vi’ tage jeg’et i hånden og passe kærligt på det. 

Med andre ord – Når Selv-udvikling forvandler sig til Vi-udvikling, skaber det store forandringer for dit jeg og for de mennesker du omgås i din dagligdag. Dine ’vi’. Også i Netto når der er lang kø, du er udkørt og skal lave mad til ungerne om ti minutter.

Men når alt det er sagt må jeg indrømme... at mit jeg også har det  svært med samarbejde engang imellem og jeg nyder min egenrådige arbejdsdag på mit kontor. Et behov min Vi-udvikling ikke tør tage fat på endnu. Til gengæld viser mit parforholds 'vi' hvor meget større virkeligheden er for vores fælles 'vi' end for mit ensomme selv - hvor udviklet det end er.  

Med kærlige ønsker til alle 'vi'

Kresten Kay 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fra Selv-udvikling til Vi-udvikling