Psykoterapeut Kresten Kay

En sø af tårer

Elin Vilhelmsen, en farverig familieterapeut der underviste mig på grunduddannelsen af mit terapeutstudie, sagde engang:

”Det er på bunden af søen at skattekisten ligger!”

Med hentydning til at de tårer du fælder, er vejen til at forstå dig selv. Til at finde ind til skattekisten i dit indre. Den gang studsede jeg over at hun sagde ’søen’ og ikke ’havet’. For de fleste skatte findes vel på havbunden. Det ved alle der blot har bladret lemfældigt i en sørøverhistorie. Hvilken sørøver ville gemme sin uvurderlige skat på bunden af Furesøen? Jeg afskrev ordvalget som en misforståelse og glemte det.

Senere, da jeg selv havde arbejdet som terapeut et stykke tid, dukkede denne metafor op i mine tanker igen. Og jeg kunne pludselig forstå hvorfor det er så væsentligt at det er på bunden af en sø og ikke et hav at al guldet gemmer sig.

Der findes i mine øjne to grundlæggende måder at græde på. En gråd der er forløsende og som aftager relativt hurtigt og en gråd der er selvforstærkende og kører i cirkler. Den selvforstærkende gråd kan man græde igen og igen uden at den endelige forløsning kommer. Mellem disse to former af gråd er der naturligvis en masse afarter af tårer, men de stammer i mine øjne altid fra en disse to.

Den selvforstærkende gråd er bundløs , men du græder kun på overfladen. Så skattekisten er umuligt at finde. Du prøver bogstaveligt at græde et helt hav og kan snildt bruge resten af livet på det. Uden at finde frem til skatten.

Den forløsende gråd er ikke bundløs – til gengæld når gråden dybt. Du græder en lille sø (eller måske en stor) og afdækker den mageløse skat på bunden. Uden at lide druknedøden undervejs. Bagefter er der et helt liv foran dig.  Et liv hvor du kan nyde skattens rigdom.

Det var nok alligevel ikke en misforståelse da Elin Vilhelmsen sagde at det er på bunden af søen at skattekisten findes. Hun er en livsklog kvinde og mine tårers bundløse hav er blevet til små overskuelige søer efter mødet med hende.   

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
En sø af tårer