Psykoterapeut Kresten Kay

Den meningsløse søgen efter mening

Et overordentligt velkendt og eftertragtet mål i den personlige udvikling er meningen. Meningen med livet.

Men er det nu så nemt med den mening? Og ødelægger vores søgen efter mening noget af det mest meningsfulde i vores fællesskab?

Mening er et grundlæggende eksistentielt tema for mennesket. Især for os postmoderne mennesker der ikke længere skal slide for blot at overleve. Men vi slider stadig – for at finde en mening i alt virvaret.

Samtidig er vi ofte ganske bange for meningsløsheden. Bange for den angst meningsløsheden medfører når vi står uden retning og formål i vores liv. Meningsløsheden giver sig til kende som indre uro, angst, manglende formål og måske endda depression. Pudsigt nok kan for megen mening også give angst, da den lukker sig om dig og burer dig inde.

Nogle mennesker trives bedst i meningsløsheden og rammes af angsten når rammerne bliver for snævrer og meningen for tung. Andre bedst i meningen med at pege fingrer af dem der ikke har set ”sandheden”.

Mening kan bringe mennesker til voldsomme udbrud. Kampen mod meningsløsheden kan få folk til at slå ihjel. Tænk på de religiøse fanatikere der gladelig springer andre mennesker i småstykker – alt sammen for den intense mening de mener at have fundet i livet. I kampen mod meningsløsheden.

På mange måder kan man opfatte mening som en lukket struktur. Når dit liv giver mening er du ikke ligeså åben for nye indtryk og nye måder at anskue verden på, som hvis du ikke har en retning og er fanget i meningsløsheden. At opleve sit liv som meningsfuldt er trygt og rart. Det kan også være ganske energifuldt og lykkeligt. Men på en hvis måde afholder meningen dig fra at nærme dig nye måder at anskue livet på. Og i sin ekstrem -  en undskyldning for at slå ihjel så du kan udrydde meningsløsheden i form af alle andre der opfatter livet anderledes end dig.

Meningsløsheden derimod er en yderst åben struktur. Du har alle muligheder for at se nye vinkler på livet, opleve dig selv på ny og angribe tingene anderledes. Du er i en hvis grad fri fra meningens strammende bånd – hvis du vel at mærke ikke er fanget i meningsløshedens angst. Eller nægter at se angsten i øjnene. Lærer af den.

Både mening og meningsløshed er således i deres rene former ikke ønskelige. Meningen bringer os længere fra hinanden og fællesskabet svækkes. Meningsløsheden i sin rene form bringer dig væk fra dig selv og i angstens klamme favn.

Derfor er søgen efter mening – ja – meningsløs. Den bringer dig ikke tættere på noget andet end afstand til fællesskabet og mindre forståelse af eksistensen. At eksistere er jo netop OGSÅ meningsløst.

I mine øjne er det ”meningsfulde” liv, det liv der kan rumme både meningen og meningsløsheden. Det menneske der ikke lader sig stagnere i hverken det ene ydrepunkt eller det andet, kan finde balance og udvikling på en og samme tid. Det menneske der formår at veksle mellem mening og manglen på samme – uden at falde i meningens trygge men afstandsgivende fælde.

I den eksistentielle terapi er der ikke værdisætning af om mening er bedre og mere ønskværdig end meningsløshed. Begge er oplevelser af livet og vi har brug for at kunne forholde os til meningens meningsløshed for at udvikle os. Ellers går vi simpelthen i stå.

På samme måde er det med mennesker der prøver at tvinge deres mening ned over hovedet på andre. På venner, familie, tilfældige på gaden, på klienter og kollegaer. Denne form for påtvunget mening siger intet andet end at påtvingeren er hunderæd for meningsløsheden. Og derfor ikke formår at udvikle sig.

Naturligvis har vi brug for en hvis retning og formål med vores liv. En hvis portion mening. Dog må denne mening i mine øjne aldrig overskygge de åbninger som meningsløsheden bringer med sig. De åbninger der skaber udvikling og refleksion. Hvis disse åbninger bliver overset, så ender vi med at blive fanatiske fundamentalister der blot søger at slå meningsløsheden ihjel. Om det så skal koste medmennesker livet er i og for sig ligegyldigt. Bare meningen består.

Med ønsker til alle om en meningsløs dag der bringer åbninger og udvikling.

Alt godt

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Den meningsløse søgen efter mening