Psykoterapeut Kresten Kay

Buddhistisk Psykiatri

Jeg er bange. Nej - jeg er angst. Hver en celle i min krop skriger. Skriger at jeg skal væk, væk fra mig selv, væk fra min angst og mine indre dæmoner. Angsten kommer i bølger med en voldsomhed jeg ikke har prøver før. 


Langt væk fra alting. I et buddhistisk kloster i Nepal. Under mit første længere vipassana retreat. Ti dage inde i opholdet og alt skal der mediteres på. Ganske langsomt, i slowmotion. Det er forbudt at tale. 


Jeg er som sagt angst. Mere angst end nogensinde før. Eller i hvert fald mere bevidst om min angst. Det går ikke, tænker jeg - jeg kan ikke klare dette her. Solen skinner, men alligevel fryser jeg. 


I min opløste tilstand, gør jeg en af nonnerne, der passer på os meditatorer, opmærksom på at jeg har brug for at tale med hende. Det sker ved at jeg skriver en lille seddel, da jeg jo ikke må tale. Hun trækker mig til side og jeg får mulighed for kort at fortælle hende om mine problemer: 

Kresten: Jeg har det virkelig skidt. Megen angst. Jeg har brug for at tale med en psykiater!

Nonne: Hvis du skal tale med en psykiater, kan du ikke være her. 

Kresten: Okay - det er jeg virkelig ked af. 

Nonne:  Men, Kresten, sig mig - Har du brug for at tale med en psykiater fordi du er angst lige nu, eller fordi du er bange for at det fortsætter sådan?

Kresten: Fordi jeg er frygteligt bange for at angsten aldrig forsvinder. 

Nonne: Prøv kun at fokusere på her og nu. Ikke på hvordan du tror angsten vil blive, eller hvordan den var. Men hvordan den er lige nu. Skub tankerne om fremtiden væk. Giv slip på gamle oplevelser. Vi tales ved om to dage. 

Kresten: Tak.


Med denne opgave og med gråd i halsen, går jeg i slowmotion væk fra nonnen. Hun virker komplet upåvirket af min smerte, men hendes ord hjælper mig. Snart triller tårerne ned af mine kinder og klumpen i halsen forløses. Det samme gør angsten. 

Midt i gråden er alting smukt og enkelt. Jeg har ikke brug for en psykiater. Jeg har brug for at forholde mig til mig selv - her og nu. Angsten kommer og går stadig, men bestemt ikke med samme invaliderende intensitet. Den kan tilmed være oplysende og hjælpsom. 


Alt godt

Kresten Kay,
Psykoterapeut 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness og buddhistisk Psykiatri. Kresten Kay skriver om mindfulness og Buddhisme