Psykoterapeut Kresten Kay

3 trin til at få bugt med din afhængighed af 3-trins programmer

Et hav af 3, 5 og 10 trins programmer står til vores rådighed. Ugeblade, hjemmesider og tv-programmer, vælter sig i gode råd om dit og dat.

Trinprogrammer til at: Tabe dig, blive fri for stress, udleve din passion, være autentisk, få mere selvtillid, finde den rette kæreste, osv. osv. - Men de tre skridt frem kan hurtigt blive fem skridt tilbage.

En ting er sikkert - jeg er ved at være godt træt i mine ben af at kravle op af alle de trin for at finde mit autentiske, harmoniske, atletiske og ikke mindst sexede JEG, der strutter af selvværd og kærlighed.

Det er min erfaring at de allerfleste af disse trinprogrammer gør mere skade end gavn.  Det vil jeg, ganske passende, eksemplificere ved tre trin:

Kresten vil gerne tabe sig de ti kilo der er røget på siden han fyldte 30. Kresten finder derfor et 3-trins program i Form og Fitness og… 

Trin 1: Kresten gør som trinprogrammet anbefaler og er glad (Han føler han endelig gør noget!)

Trin 2
: Kresten oplever kortvarig forbedring af sit problem (Han taber sig et par kilo)

Trin 3: Kresten falder hurtigt tilbage i gamle vaner (den chokoladecroissant var alligevel for indbydende…) og får dårlig samvittighed over at han ikke formår at udleve trinprogrammet.

Det er jo ikke selve programmet der er noget galt med, for fine kloge eksperter har brugt måneder på at udarbejde det (eller var det praktikanten på ’Alt for Damerne’ der skrev det i frokostpausen?). Så det må jo være Kresten selv der er problemet!

Således starter misbruget. For at komme videre, kaster han sig ud i endnu et trinprogram. Et nyt program der lover bedre resultater og som kun kan mislykkes hvis han ikke følger det 100 procent. Efter kort bedring mislykkes forsøget dog endnu engang og Kresten må på ny kaste sig over et andet fantastisk program. Men kiloene smider han ikke. Faktisk kommer der flere på, fordi Kresten må trøstespise når han får dårlig samvittighed.

HOV – er det måske det, hans overvægt handler om!? At Kresten trøstespiser når han får dårlig samvittighed? Måske er det slet ikke ham, men alle de trinprogrammer der tager fejl og ikke finder ind til årsagen til trøstespisningen?

Ved at ligge din personlige udvikling i hænderne på trinprogrammer er der, i min erfaring, langt til resultater – men kort til skuffelse. Livet kan heldigvis ikke forstås i trin, der er ingen letkøbte genveje, og min eventuelle overvægt er ikke sådan lige at få bugt med. Jeg må se mere seriøst på mig selv, på årsagen bag mine problemer og de personlige dramaer der styrer mig. Jeg må opsøge mere og anden hjælp end ugebladene.

Hjælpen starter her.

Tre trin til at få bugt med din afhængighed af 3-trinsprogrammer:

Trin 1: Accepter at du aldrig ændrer dig ved at ville være en anden end den du er. Det paradoksale er, at du først ændrer dig når du anerkender og respekterer dig selv – lige her og nu. Med de ekstra kilo og alle dine andre ”fejl”. Først da starter din forandring.

Trin 2: Kast alle ugeblade, nyhedsbreve og links til hjemmesider med trinprogrammer (inklusiv dette blogindlæg!), i skraldespanden.

Trin 3: Hvis du læser dette trin har du fejlet. Gå da til trin 1 og start forfra. Bliv ved indtil du ikke når trin 3 igen. 

God fornøjelse! Du har netop startet din vej ud afhængigheden. Så længe du følger de tre trin til punkt og prikke kan det helt sikkert ikke gå galt. Det lover jeg.       

Med ønsker til alle om et liv der ikke er så simpelt at det kan opdeles i trin eller koges ned til et enkelt program.

Alt godt.

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ugeblade har ofte 3 trins programmer til at blive slank, få en ny kæreste - sådan slipper du af med din afhængighed af 3-trins programmer