7 trin der vender skænderier til styrke og succes
Når vi skændes, sker det oftest på et overfladisk plan. Derfor kommer de samme problematikker op igen og igen. Som når man forsøger at holde en badebold under vand. Går vi ikke nedenunder symptomerne opnår vi ikke forståelse. Måden vi siger tingene er ofte uheldig, tidspunktet, og andre ting står i vejen for at skænderierne ikke bliver forløst. Spildte kræfter, der kun resulterer i at hele familien bliver ramt af dårlig stemning.
Læs mere om konfliktmægling i familien: www.goderelationer.dk/konflikt-i-familien
For at kunne sætte en stopper for skænderier, bebrejdelser og gentagne irritationer må vi et spadestik dybere – altså ned under den spontane reaktion på de konkrete irritationer. Vi må gå mere helhjertet til værks og ærligt fortælle hvilke følelser der rør sig i os, hvorfor det rammer os, når den anden gør noget bestemt.
Når vi er vrede og frustrerede er det fordi vi har nogle behov vi ikke får dækket. Når du bærer på en vrede eller en frustration, så undersøg hvad det egentlig er for et behov du ikke får dækket. Måske ligger det lige for. Måske skal du mærke ekstra godt efter, hvis du ikke er vant til at mærke efter dine egne behov. Måske er du vant til at udtrykke din frustration spontant, med bebrejdelser og diskussioner.
Ofte gør vi os ikke den ulejlighed at mærke lidt mere efter. For det er meget lettere at forblive på overfladen og placere ”skylden” og dermed måske sin egen problematik på den anden.
Træk derfor nu din irritation tilbage til dig selv og mærk efter: hvad er det egentlig for et udækket behov i dig der frustrerer dig? Gå under overfladen på irritationen. Handler det om mangel på respekt, anerkendelse, ro, glæde eller andet? Spørg dig selv. Vent lidt. Mærk efter og stå ved dig selv.
Måden vi udtrykker os og gør opmærksom på vores følelser og behov er afgørende for om vi bliver imødekommet.
Stil ikke krav – anmod og lad den anden berige dig
Ofte stiller vi krav fordi vi frygter et ”nej”. Måske er du ikke vant til at blive set, hørt og imødekommet. I så fald synes det naturligt at kræve - for at være på den sikre side. Men det er en dårlig strategi. Stiller du krav, får du kun den anden til nødtvungent at være med på legen.
Forestil dig at din partner kræver at du gør noget bestemt for hans skyld. Det føles ikke helt godt vel? Forestil dig nu i stedet for at din partner fortæller dig hvad det ville betyde for ham og hvor glad det ville gøre ham, hvis du gjorde noget på en anden måde?
Når du forstår, hvad det virkelig betyder for den anden, og oplever du dig ikke samtidig angrebet og bebrejdet, vil de fleste af os hjertens gerne gøre noget for en anden. Vi bliver oftest endda taknemmelige for at få lov til at gøre en forskel for den anden.
Bliver vi spurgt på en god måde og i gensidig forståelse vil de fleste endda gå ret langt. Vi bliver jo selv glade af at være i en relation der betyder noget, som fungerer godt og beriger os. Hvor der er respekt og hvor vi oplever at den anden faktisk ser alt det gode, vi gør.
7 trin der vender et skænderi til succes
- Undskyld først og fremmest dine bebrejdelser og anden mudderkastning. Det er første skridt tilbage på sporet.
- Fortæl stille og roligt at der er noget der går dig på og som gør dig ked af det eller ærgerlig. Fortæl at du ved at det ikke behøves at være sådan og at den anden kunne gøre en stor forskel ved at ændre en konkret ting. Vær helt konkret, så den anden ved nøjagtig hvad du mener.
- Sig det kortfattet og spørg ind til om den anden er med og gider bruge et øjeblik på det.
- Vis med andre ord al den respekt til den anden som du selv ønsker retur!
- Udtryk dig klart om dine følelser og behov på en positiv måde. Det gør det let for den anden. Den anden skal ikke gætte sig til hvad der er på færde i dig. Gør det tydeligt og enkelt for din partner at komme dig i møde.
I stedet for ”kravet”, fortæller du hvor meget det ville betyde for dig og hvor glad du ville blive hvis din partner ville være med på den lille ændring. Dit håb og din optimisme smitter af og der kommer lethed ind i billedet i stedet for de demotiverende krav og trusler. Husk at du i virkeligheden inviterer den anden til at skabe mere lykke i jeres forhold!
- Vis også at du er parat til at lytte til din partners behov. Bliver du imødekommet, så giv masser af anerkendelse og fortæl hvad det gør ved dig. Giv jer begge følelsen af succes.
Prøv det og se om det ikke skaber grundstenen til en positiv lykkespiral i jeres forhold. Der er sikkert nok af små og store konflikter at tage af.
Husk: Vis din partner al den respekt som du selv ønsker retur!
Læs mere her: www.goderelationer.dk
God fornøjelse,
Kærligst
Konfliktmægler Signe Saxe Jessen
Læs mere om konflikter i parforhold, konflikt i familien, medarbejderrelationer, Tilgivelse og forsoning, konflikctcoaching m.m.
Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.
__________________________Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk
Medstifter af Levlykkeligt
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer