Konfliktmægler Signe Saxe Jessen

Skilsmisse - når hele børn deles

Konfliktmægling forbindes ofte med store forhandlinger, men i dag får flere og flere øjnene op for at det med fordel kan bruges i familien. Konfliktmægling tiltaler også mænd fordi de tit ikke ønsker at snakke om barndom, mønstre og fortid - i stedet ønsker de værktøjer til at snakke fremadrettet.

Skilsmisse er opslidende. Nogle kontakter en advokat og bliver overrasket over en voldsom reaktion fra modparten - en naturlig reaktion som dybest set er udløst af frygt. Jura er at vælge krigens vej. 

“Jeg vandt sagen, men tabte børnenes tillid”
I jura er der en taber og en vinder. Af samme grund bliver også mange skilsmisseadvokater godt medtagne af kampens hede. For de ser konsekvenserne. Selv en mindre konfliktfyldt skilsmisse ender pludselig i dyb tragedie med juridisk kamp om børnene. Kampe på juraens arena skaber stress, utryghed og smerte ikke bare nu og her men også på lang sigt. Før man har set sig om er vejen for det fremtidige forældresamarbejde lagt øde.

Var det det værd at vinde retssagen? De fleste svarer at det ikke var det værd. Men toget kørte og de kørte med. Af frygt for at miste børnene, eller i krænket vrede kæmper man. I blinde. Men det er netop i dén kamp at man mister - ikke bare sig selv og sin sigtbarhed, men ofte også børnenes hengivenhed og tillid:“du har såret mor - hun er ked af det.

Professionel konfliktmægling genopretter

Man har før forbundet konfliktmægling med store forhandlinger, men flere og flere får øjnene op for, at det lige så godt kan bruges i parforholdet, i familien og ved skilsmisse. Inden for de seneste år har jeg selv oplevet en eksplosiv stigning i antallet af henvendelser fra par og familier.

Når konflikten er så eskaleret at man knap kan tale sammen, har man ikke lyst til at forsøge at sætte sig sammen og forsøge at få løst sagerne. Det er jo gået galt så mange gange. Men med en konfliktmægler bliver rammen en helt anden. Mægling fokuserer på selve samspillet mellem de mennesker der deltager. Mægleren sikrer at der bliver sat ord på parternes følelser og behov. At parterne får udtrykt det der har været svært og det som de ønsker fremadrettet.

Ex-parret slipper aldrig for forældresamarbejdets fodlænke

Med konfliktmægling i en skilsmisse vælger man samarbejdet frem for alt. For børnenes skyld.
Målet er at komme så helskindet og så værdigt som muligt igennem skilsmissen og ind i et kommende forældresamarbejde. Selvom forholdet fysisk set er slut, er forældre jo forbundet gennem børnene i år frem, ofte livet ud. Så der er ingen gemmesteder til at blive fri for eller fra hinanden - ikke mindst fordi den indre nisse flytter med. Jo bedre vi medmenneskeligt tackler skilsmissen, jo bedre vil fremtiden blive for både forældre og i særdeleshed børnene som jo skal leve videre - også efter at forældrene ikke er her mere - så er forældrene der jo på en måde alligevel: nemlig som indre rollemodeller - til efterlevelse!

Hvad er konfliktmægling
Mægling handler som sagt om selve samspillet, om en bedre relation mellem de mennesker der er i konflikt. Mægleren får de enkelte parter til så at sige at se og forstå sig selv udefra så der opstår en vis nøgternhed. Pludselig begynder parterne at lytte til hinanden uden at kaste mudder, forsvare sig eller trække sig væk.

Mange konflikter lader sig bestemt ikke løse quick fix. Alligevel er det forbavsende hvor hurtigt mange konflikter løses med en mægler som ordstyrer. Nemlig når samtalen styres væk fra diskussion af holdninger og meninger om hinanden, og ned til at få fat i det vi hver især dybest set ønsker fremadrettet.

Mægleren sørger for at der bliver sat spot på parternes krænkede behov og ønsker, på lige præcis de forbigåelser, misforståelser eller svigt der har været – vel at mærke på en måde så parterne kan forholde sig til dem på en ny og konstruktiv måde. Mægling er ikke psykoterapi, det er en styret forsoningsproces der virker her, nu og fremadrettet. På den måde er mægleren ikke blot en fødselshjælper til løsningen her og nu, men også til at mennesker senere hen kan løse deres konflikter indbyrdes.

Det magiske ved konfliktmægling er at det ofte virker meget hurtigt. Når mægleren først har været inde over, er det meget lettere at undgå de automatiske mønstre og i stedet for bruge de konkrete værktøjer de oplevede under mæglingen.

Når kommunikationen bliver bedre mærker forældrene som regel en umiddelbar positiv reaktion fra børnene - det giver fornyet håb og ønske om at forblive i processen, holde sig til de nye spilleregler, og holde fast i valget af samarbejde frem for kamp.

At gå igennem en mægling sammen styrker ikke alene familien, men giver et kraftfuldt fælles værktøj med nogle spilleregler som hele familien kan tage med hjem og bruge fremadrettet - også til præventivt at løse andre og nye konflikter der uundgåeligt altid vil komme.

Hilsen
Signe Saxe Jessen, professionel konfliktmægler, Kbh. Ø

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

__________________________

Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk

Medstifter af Levlykkeligt

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skilsmisse - når hele børn deles. Om skilsmisse og konfliktmægling