10 gode råd mod stress

Var det svært at komme ned i gear i sommerferien og opnå en følelse af afslapning? Er dine stress symptomer vendt tilbage, så snart du igen er tilbage fra ferie? Hvis du døjer med stress symptomer er her 10 gode råd mod stress til at passe bedre på dig selv.

1. Prioriter og vælg fra

Hvis du lider af stress symptomer, så kommer vi ikke uden om, at du belaster dig selv for hårdt og har for travlt på den ene eller anden måde. Er du først blevet ramt af stress, så er den vigtigste ”medicin” at prioritere, sortere fra og give sig selv mere luft i kalenderen. Du skal simpelthen ned i tempo og have mindre travlt.

2. Værn om dine pauser og pusterum

Uagtet hvor glad man er for sit arbejde, eller hvor spændende ens husprojekt er, så er det af afgørende betydning for os mennesker, at vi har balance mellem, hvor meget vi bruger os selv, og hvor meget vi slapper af. Husk derfor dine pauser i løbet af dagen og sæt en ramme om dine pusterum. Fx ½ times frokostpause, 10 minutter om eftermiddagen samt gå ned i gear om aftenen og inden sovetid. Det er vigtigt, at du beslutter dig for at holde en pause, og så gør det med god samvittighed – hvis pausen er noget, som man ”tillusker sig” med dårlig samvittighed, så er kvaliteten af din restitution ikke lige så god.

 

3. Hold en skarp grænse mellem arbejde og privatliv

Hvis grænserne er meget flydende mellem dit arbejdsliv og din fritid, kan du nemt risikere, at det går ud over din restitution. Hvis du altid er tilgængelig på telefon eller mail i forhold til dit arbejde, hvis du ofte arbejder om aftenen eller i weekenden, eller lige skal tjekke noget arbejde i din ferie – så er der ikke nok stunder i dit liv, hvor du har fuldstændig fri. Og det går i længden ud over dit stressniveau. For at gøre det nemmere for dig selv og ikke falde for fristelsen til at blande de to områder af dit liv sammen, så hav fx en separat arbejds- og privatmobil, undgå mailadgang på din telefon og minimer arbejde aftener og weekender. Hvis du skal arbejde i weekenden, så sæt en tydelig ramme – fx søndag fra kl. 12-14, så du sikrer dig at have fri resten af tiden.

 

4. Skær ned på dit ”online”-forbrug

Minimer din brug af smartphone, IPad, computer o. lign. Det kan være enormt forførende at tjekke ens mail, nyheder, Facebook eller Instagram løbende gennem hele dagen. Men hvis du konstant er online, så stiller det store krav til hjernen om at multi-taske og zappe rundt mellem flere informationsstrømme – og det er som fastfood for din hjerne og bidrager til stress.

 

5. Gør én ting af gangen

Hav fokus på én ting af gangen og øv dig i at være nærvende i nuet. Forskning har vist, at hvis vi træner vores opmærksomhed i at være mere til stede her og nu, får vi et pusterum fra konstante tankerækker. Det er tiltrængt i forbindelse med stress. Træning i mindfulness kan være et brugbart redskab til at træne din opmærksomhed.

 

6. Fokuser på det, som du har kontrol over

Brug din energi der, hvor du har indflydelse og kontrol i dit liv. Visse ting ligger uden for vores kontrol; fx hvem vores chef er, organisatoriske beslutninger på ens arbejde, vores partners personlighed, m.m. Hvis du bruger meget energi på det, som du ikke kan påvirke, er det enormt drænende. Hvis noget ligger uden for din kontrol, så kan du vælge at acceptere det og tilpasse dig situationen eller forlade den. Så tag stilling til, hvad du ønsker. Hvis du ønsker at blive på din arbejdsplads, så lad vær at bruge meget energi på chefens dårlige vaner. Eller hvis du gerne vil bibeholde din familie og ved, at familielivet kan slide på alle parforhold – så lad vær at fokuser på din partners fejl.  

 

7. Kvalitet i din afslapning

Når vi laver noget, som vi synes er dejligt, afslappende, sjovt eller rart – så er det god restitution for os. Der får vi ladt batterierne op igen. Tænk derfor over kvaliteten i dine pauser. Er en god pause for dig at læse en bog, lytte til musik, hygge med din kæreste eller en god veninde, gå i biografen, tage et langt bad eller nyde udsigten over en sø, havet eller i en park? Find frem til gode aktiviteter for dig og husk at prioriter dem.

 

8. Husk kroppen

Fysisk velvære bidrager også til psykisk velvære. Samtidig er det nemmere at være nærværende i nuet, hvis du har kroppen med. Find ud af, hvad der passer bedst til dig; er det en gåtur, er du glad for at løbe eller cykle, finder du glæde ved yoga eller mindfulness. At dyrke motion eller mindfulness (meditation) har en forebyggende effekt i forhold til stress.    

 

9. Slæk på kravene til dig selv

Der er mange muligheder for at realisere sig selv og gøre det godt. De uanede muligheder har dog en bagside – vi kan nemt komme til at stille for store krav til os selv på alt for mange områder i vores liv. Det kan være arbejde og karriere, sportslige præstationer, boligindretning, udseendet, madlavning eller hvordan vi klarer os som forældre/partner/veninde/familiemedlem eller kollega. Det er godt at vælge områder fra, hvor du ikke stiller høje krav til dig selv – og generelt øve dig på, at det ikke behøver at være perfekt eller 100%.

 

10. Skal du have nyt job?

På nogle arbejdspladser er der skåret meget ned på ressourcer eller skruet mærkbart op for kravene. Det kan resultere i arbejdsvilkår, hvor der er alt for travlt, hvor man skal gå for meget på kompromis med sin faglighed, eller hvor ledelse og arbejdsmiljø er yderst mangelfuldt. Hvis det er tilfældet, så skal løsningen findes i samarbejde med arbejdspladsen – så er det ikke et individuelt problem, som skal løses individuelt. At du er flittig, ansvarsbevidst eller pligtopfyldende er ikke dårlige egenskaber som medarbejder, og du skal ikke bebrejde dig selv for dine stress symptomer. Hvis dine stress symptomer er i svær grad, kan du have brug for en sygemelding enten fuld tid eller deltid for en periode. Og måske skal du finde et helt nyt sted at arbejde?

Hvis du døjer med stress symptomer og har gjort det i en længere periode, kan det være en god ide at tale med din læge eller en psykolog, så du kan komme på rette spor igen. Jo før du tager hånd om dine stresssymptomer, jo hurtigere vil du få det bedre. Husk at passe godt på dig selv.

De bedste hilsner

Camilla Karmark

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin. 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress symptomer - 10 gode råd mod stress