I denne juletid jager vi lykken og det samme himmerige som på Jesu tid

Så er den her. Julen hvor vi fejrer den lille ny, der ifølge overleveringerne kom til verden for ca. 2.000 år siden. Her i det danske fejrer mange af os denne særlige fødsel ved at være sammen med den nære familie.

At tænke sig at fødslen af et lille jødisk barn, der fordi han valgte at følge sin fortolkning af de gamle skrifter, skulle få den konsekvens at en ny religion blev skabt med alle dens forskellige fortolkninger og at vi her i Danmark i året 2014 stadig vælger at fejre denne fødsel på vores særlige danske måde. Det er egentlig ganske utroligt.

Det mest utrolige, synes jeg, er at vi stadig jager det samme himmerige som datidens befolkning jagede og at mange af os stadig jager det uden for os selv. I dag er det ikke himmeriget på jord vi jager, i dag er det lykken.

Men når vi egentlig ser nærmere på det, så er vores virkelighed ikke anderledes end den virkelighed ,som han levede i for alle disse år siden.

Hvad var det egentlig han sagde? Ja, Jesus sagde selvfølgelig mange ting, men det som jeg særligt vil fremhæve her er hans udsagn om, at vi selv vælger hvilken verden vi vil leve i. Vil vi leve i kampens verden hvor alt synes at være en evig kamp om overlevelse og en evig kamp med andre om at kunne få lov til at leve. Eller vil vi leve i en verden hvor eventyret udvikler sig mere og mere dag for dag. En verden hvor vi ved at vi ikke er alene hverken blandt mennesker og dyr eller blandt mennesker og væsener fra andre dimensioner (disse væsener kaldes i bibelen for engle).

Ja, hans store tilbud – eller gave – var jo, at selv de, der dengang følte at de levede i kampens verden hvor alle handlinger blev inddelt i gode og dårlige eller gode og syndige, ville han befri. Ja han ville tage den synd på sig, gennem sin korsfæstelse. Ja gennem hans korsfæstelse, siger overleveringerne, tog han al verdens synd på sig. Ikke alene den datidige verdens, men også den evige verdens synd. Så dermed mente han, ifølge overleveringerne, at hele menneskeheden ville være frelst og dermed ikke mere behøvede at leve i overlevelseskampens og ufredens verden.

Og alligevel er vi mange der her 2.000 år senere, stadig føler at livet er en kamp om overlevelse. En kamp der trækker sine mørke spor med sig. En kamp der betyder at vi ikke har overskud til at lade mennesker med andre overbevisninger blive betragtet som mennesker. En kamp der betyder, at vi ikke har overskud til at hjælpe mennesker i nød.

Men hold nu op! Vi har stadig et valg. Vi vælger selv hvordan vi ønsker at se på verden omkring os og på den verden vi lever i. Vi kan faktisk vælge at opdage at vores univers er levende. Vi kan vælge at opdage, at vi er en del af dette kæmpe vidunderlige univers og at vi, og vores skæbne, er tæt forbundne med andre mennesker, dyrene, naturen, jorden og mange andre dimensioner, som vi (det vil sige vores videnskabsfolk) først nu er ved at opdage eksistensen af.

Konsekvensen af dette valg kan blandt andet blive at vi også opdager, at lykken ikke er noget vi behøver at jage, men at den allerede findes inden i os. Det er ligesom den lille nisse, der rejste til alverdens steder for at finde verdens største mand, der opdagede at den største mand fandtes i hans eget spejlbillede. På samme måde har vi muligheden for at opdage, at den lykke vi finder inden i os selv bliver stadig mere bekræftet når vi kigger på verden uden for os selv. Den verden der begynder med vores nære familie og venner. Men en verden der bliver stadig større når vi også tør give af os selv til andre end familie og venner. På den måde vil vi kunne opdage at den lykke, vi finder i os selv, vokser sig stadig større på mange forskellige steder.

Det eneste det kræver er en beslutning fulgt af en handling.

Beslutningen er: Jeg vil ære den lykke, jeg finder i mig selv, ved at elske mig selv, som jeg er, og jeg vil sprede denne kærlighed til mig selv, som jeg er, til alt og alle som jeg møder på min vej ved at elske dem, som de er.

Handlingen er at gøre det.

God Jul til alle

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Julen - vi jager lykken og det samme himmerige som på Jesu tid. Læs mere