psykoterapeut parterapeut københavn

Gode relationer giver overskud

Gode relationer giver overskud

”Gode relationer giver overskud” – det er mit slogan, på mit visitkort, på min hjemmeside og på min Facebookside!

Og det har jeg valgt, fordi det er et udsagn der giver rigtig god mening for mig – og mange andre mennesker, gætter jeg på!

Men hvad er en god relation egentlig?

Hvad er det, der er bestemmer om relationen er god eller dårlig? Og hvad hvis den hverken er det ene eller det andet… hvad er den så? Hvem vurderer hvad der er godt eller skidt? Er det noget som overhovedet kan eller skal defineres?

En relation kan vel have mange former, farver og figurer, og have den ene virkning på én person, og en anden virkning på en anden… Eller hvad?

Når jeg taler om den gode relation, tænker jeg på en relation som gør os godt – en relation som begge parter nyder godt af.

Den gode relation

For mig er den gode relation, en relation til et andet menneske, som tilfører os energi på den ene eller den anden måde.

Dette kan så igen komme til udtryk i forskellige grader og udformninger, i alt fra den nære, intime relation mellem kærester, den kærlige og indlevende relation til familie eller venner, til relationen mellem kolleger, naboer eller andre mennesker som vi møder på vores vej. Hvem vi har relationen til er overordnet set ikke helt så vigtig. Langt vigtigere er det, hvordan vi har det i denne relation!

For vi kan sagtens have det dårligt i en relation til et menneske der er tæt på os (f.eks. familie – børn, partner, forældre etc.) og have det godt med et menneske som ”kommer udefra” – dét i sig selv, angiver ikke om relationen har potentiale for at blive god eller dårlig.

Det der gør en relation god, er når vi befinder os i en situation med et andet menneske, hvor vi føler at vi bliver tilført energi! Jo mere energi jo bedre! Dermed ikke sagt, at vi nødvendigvis skal føle os helt høje, når vi er sammen med et andet menneske – mindre kan gøre det!

Men i den gode relation bliver vi løftet op! Vi får forstærket vores kontakt med os selv gennem kontakten til et andet menneske! Når vi begaves med oplevelsen af, at det vi føler og tænker har betydning hos et andet menneske, forstærkes vores oplevelse af at være værdifuld og elskelig – af at høre til!

I den gode relation, har vi plads til at være den vi er. Med og uden ”fejl og mangler”, med alt det vi indeholder, på godt og ondt – uden at blive ekskluderet, uden at føle os forkerte og utrygge.

I den gode relation, føler vi os ikke alene – uanset om vi er uenige eller anderledes – vi har oplevelsen af at have betydning og vi mærker hvordan der bliver givet plads til os, og at der er brug for os.

Relationer der dræner

Som de sociale væsner vi er, har vi brug for at opleve os følelsesmæssigt forbundne. Har vi ikke oplevelsen af at blive inkluderet, kan det være smertefuldt og gøre rigtig ondt!

Og vi kan nemt kan komme til at føle os drænede eller brugte, når vi har været sammen med bestemte personer! Når vi befinder os i en situation med et andet menneske, hvor vi ikke føler os hørt, set, forstået eller respekteret, bliver vi ikke mødt som dem vi er, og kan sidde tilbage med oplevelsen af at have været til besvær, at være ligegyldige eller at have spildt vores tid!

Vi kan måske også blive i tvivl om det er os selv der er for nærtagende, og tvivlen på vores eget værd kan snige sig ind på os.

Mærk efter!

Her er det virkelig vigtigt, at mærke efter hvordan vi egentlig har det i vores relationer!

At vi giver os lov til at være helt ærlige overfor os selv, og lytter til vores indre stemme, der fortæller os hvordan vi egentlig har det i en situation. Om hvordan det egentlig føles at være sammen med personer, som vores overbevisninger hele tiden har fortalt os hvordan vi skal have det med.

Ubehagelig konsekvens

Måske har vi ”lært” at vi bør holde af vores far, mor, bror, søster, onkel, tante, nabo, klassekammerater – you name it! Måske har vi lært, at det havde en ubehagelig konsekvens ikke at have lyst til at være sammen med disse mennesker.

Måske er vi blevet ekskluderet på den ene eller den anden måde. Og derfor har vi vænnet os til, at være sammen med mennesker som egentlig ikke gør noget godt for os – bare for ikke at blive afvist.

Derfor er noget af det bedste vi kan gøre for os selv, at vælge at være sammen med folk som får os til at føle os rigtig godt tilpas!

Yummy

 ”Be together with someone YUMMY”, sagde underviseren Diane Poole Heller, Psykolog og Ph.D., for nogle år siden, da hun afsluttede et kursus om Tilknytningsmønstre, som jeg deltog i.

Udtrykket var meget ”amerikansk” syntes jeg dengang, og jeg tyggede godt og grundigt på ordet ”Yummy”!

Men det ramte samtidigt lige ind i hjertet på mig – mit nervesystem forstod lige præcis hvad hun mente!

Yummy betød: varme, kærlighed, blødhed, forståelse, rummelighed, glæde, accept, anerkendelse og tilfredshed – kvaliteter som jeg mere end noget andet har brug for i mit liv, for at føle mig hel og tilfreds.

Så når jeg taler om gode relationer, så mener jeg relationer hvor flere – og gerne alle ovenstående kvaliteter har plads imellem os.

Det kan opleves i glimt, det kan opleves over længere tid, det kan opleves med en person vi har kendt længe, og det kan opleves i et nyt bekendtskab.

Uanset formen, så er indholdet det vigtige. Når jeg har overskud, kan jeg give det tilbage som jeg selv ønsker, har brug for og længes efter, og ringen sluttes.

Føler du dig næret og tilpas, så er relationen efter min opfattelse god - og gode relationer giver overskud!

Kærligst
KatherineSara
Psykoterapeut og Parterapeut
www.Katherinesara.dk

 

 

 

__________________________

KatherineSara Albertha Louane Rasmussen
Psykoterapeut og Parterapeut
Hjemmeside: http://www.Katherinesara.dk
E-mail: kontakt@katherinesara.dk
Telefon 60379077
Nørregade 28D, 1358 København K.

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvad er en god relation egentlig? Læs mere