psykoterapeut parterapeut københavn

Får du dårlig samvittighed over at gå efter dit behov?

Får du dårlig samvittighed over at gå efter dit behov?

Jeg har tidligere skrevet om vigtigheden af at give udtryk for sine behov. Det er også noget, som vi ofte taler om når jeg har folk i terapi. Det at kunne give udtryk for dine behov, er også at vise hvem du er. Både overfor andre og overfor dig selv. Men det kan være lettere sagt end gjort!

Når vi giver udtryk for vores behov, og fortæller andre hvordan vi har det, så blotter vi os. Det kan måske godt virke meget simpelt og alment, f.eks. at sige at man har lyst til en kop kaffe eller at man fryser og har brug for noget varme. Og i disse tilfælde bunder behovet måske heller ikke så dybt.

Men når der er følelser forbundet med vores behov, så kan vi blive langt mere sårbare. Måske er det blot en information vi giver videre, uden at forvente noget til gengæld fra den vi siger det til – og så kan vi jo bare selv sørge for at dække vores behov.

Men når vi har et behov, der afhænger af et andet menneske for at blive opfyldt, ja så kommer vores sårbarhed i spil.

For hvad nu hvis vedkommende ikke kan eller vil komme vores behov i møde?

Så står vi der – med ansvaret for os selv og vores følelsesmæssige reaktion!

Hvad nu, hvis du har brug for noget fra din partner…

Lad os sige, at du er lidt trist, og inderst inde kan mærke, at du har brug for din partners opmærksomhed og nærhed, og du siger: ”jeg er lidt trist og kan bare mærke at jeg har brug for at du tager dig lidt af mig nu”, hvad sker der så?

Måske kommer din partner dig i møde, og du får opfyldt dit behov. Men måske har din partner ikke tid eller lyst til at være tæt på dig lige nu, og du bliver nødt til at tackle en afvisning. Det kan være svært og kan gøre rigtig ondt, og du bliver måske vred eller ked af det! Men det kan også være, at du får dårlig samvittighed over at have bedt om noget, som din partner ikke kunne give dig!

 Et andet scenarie kunne være, at du skal i byen med dine venner, og at du har glædet dig til det i rigtig lang tid, men at din partner gerne vil have at du bliver hjemme i stedet for. Du vælger alligevel at gå i byen, men nages af dårlig samvittighed over dit valg.

En tredje version, kunne være den hvor du siger nej tak, til at deltage i en familiefødselsdag, med dårlig samvittighed til følge.

I alle tre tilfælde har du valgt at lytte til dit eget behov. Men dine medmenneskers reaktioner gør samtidig indtryk på dig. Selvfølgelig!

Det er en del af det at være menneske, at vi påvirker og påvirkes af dem vi er sammen med. Og det er naturligt, at vi mærker et strejf at ked-af-det-hed indeni, når vi gør nogle andre kede af det.

Men dårlig samvittighed er af en lidt tungere kaliber, som det kan være svært at slippe af med igen – fordi vi kommer til at føle os ansvarlige for den anden part!

Vi kommer til at tage ansvaret for et andet menneskes følelser, på vores skuldre, og når vi gør det, går det galt.

Derfor er det så vigtigt, når du mærker hvad du har brug for og går efter det, at du samtidig gør dig klart, at det kan have en effekt på den du er sammen med. Herefter er det op til dig, om du vil følge dit behov eller ej, og i hvilken grad du kan leve med konsekvensen. 

Kærligst 

KatherineSara

Psykoterapeut og Parterapeut

www.katherinesara.dk

 

 

__________________________

KatherineSara Albertha Louane Rasmussen
Psykoterapeut og Parterapeut
Hjemmeside: http://www.Katherinesara.dk
E-mail: kontakt@katherinesara.dk
Telefon 60379077
Nørregade 28D, 1358 København K.

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dårlig samvittighed over at gå efter dit behov? Læs mere