psykoterapeut parterapeut københavn

Er det pinligt at gå i Parterapi?

Er det pinligt at gå i Parterapi?

Jeg oplever ind imellem, at par som kommer i terapi hos mig, fortæller, at det at gå i Parterapi er meget tabubelagt!

Mange klienter holder helt for sig selv, at de går i parterapi, og nogle fortæller det højest til deres allernærmeste.

Når jeg taler med disse par om, hvad denne opfattelse kommer af, er det en blanding af usikkerhed, uvidenhed, angst og skamfuldhed der gør sig gældende – både hos parret selv og i deres omgivelser.

Usikkerhed

Det kan være en usikkerhed over hvordan man som par, er nået dertil hvor man søger hjælp udefra. Hvordan kan det være, at vi pludselig ikke kan klare problemerne selv?

Vi  kan spørge os selv, om vi i virkeligheden er inkompetente som kærester, mænd eller kvinder, når vi ikke har et problemfrit parforhold, eller når problemerne vokser sig så store og uoverskuelige, at vi ikke ved hvad vi skal gøre?

Vi spørger os selv, om vi er ynkelige og elendige, når vi bliver i et smertefuldt forhold i stedet for at gå? Er det svagt af os at række ud efter hjælp i stedet for bare at tage os sammen?

Uvidenhed

Uvidenheden om hvad det vil indebære for os, at åbne op og tage hul på det som vi ikke før har taget hul på, kan både være angstprovokerende og med til at vi måske trækker tiden ud og finder på alverdens overspringshandlinger, før vi tager den endelige beslutning om parterapi.

 

Skamfuldt

Og så kan det være virkelig skamfuldt, ikke at have styr på sit liv og sit parforhold! Det er pinligt at lade sig rive med af sine følelser! Det er utiltalende at miste kontrollen! Det er uacceptabelt ud fra tidens succesnormer, at vise sin sårbarhed og bede om hjælp!

Når vi dykker ned i den enkeltes oplevelse, handler rigtig meget af usikkerheden om en blanding af kulturelle overbevisninger og personlige erfaringer med, at skulle leve op til andres forventninger.

Det kan være helt uoverskueligt at vise andre, at vi kan

-         være sårbare og kan tage fejl,
-         tro og blive skuffede,
-         dumme os og fortryde vores valg og handlinger,
-         miste kontrollen,
-         lade os forblænde,
-         have behov for tryghed,
-         have brug for at føle os elsket,
-         gentage de samme fejl igen og igen,
-         osv. osv.

Derfor kan det umiddelbart være nemmest at ”holde kortene ind til kroppen”, og fornægte den virkelighed som vi befinder os lige midt i!

Ansvar

Men når vi så taler om hvad parterapien er for en størrelse og kigger på hvad parterapien kan, ændrer billedet sig.

Når et par beslutter sig for at gå i parterapi, vælger de dermed at tage ansvar for deres situation. At vælge at få hjælp til at forstå sig selv og sin partners baggrund og handlinger, og at være parat til at få redskaber til at ændre på de uhensigtsmæssige mønstre der ligger til grund for skænderier, kriser og konflikter, er en af de mest kærlige og konstruktive måder at tilkendegive på, at man tager hinanden alvorligt og ønsker at finde en ny og bedre vej fremad -  sammen.

Mod

Og det er modigt. At tage tyren ved hornene og beslutte sig for at se problemerne i øjnene, og ikke mindst sine egne uhensigtsmæssige handlinger! At turde ”risikere” at blive opmærksom på hvordan vi troede at det vi gjorde var hensigtsmæssigt -  for så at opdage helt nye, dybere og bedre måder at kunne nå ind til hinanden på.

Mønstre tager tid at dannes, og mønstre tager tid at bryde ned og lave om. Og det kan betale sig at arbejde med sine mønstre og sit parforhold.

Det er i langt de fleste tilfælde investeringen værd, at tage sit parforhold alvorligt og at begynde at kigge på om der er ting i relationen, der kunne have gavn af at blive undersøgt. Er der børn i forholdet, har de voksnes følelsesmæssige tilstand en afgørende effekt på børnenes trivsel også.

Valget

Så når et par fortæller mig, at de oplever det lidt pinligt at fortælle nogen at de går i parterapi, hjælper det gerne at vi taler om hvorfor. Parterapi kan åbne nye døre. Parterapi er for de modige som ønsker forandring! Og hvad enten vi har lyst til at dele det med nogen eller ej, så er det efter min mening værd at være stolt af, at man tager sit parforhold alvorligt og aktivt vælger at handle på de udfordringer der kan opstå mellem mennesker der elsker hinanden.

Kærligst

KatherineSara

Psykoterapeut og Parterapeut

http://www.katherinesara.dk/

 

 

 

__________________________

KatherineSara Albertha Louane Rasmussen
Psykoterapeut og Parterapeut
Hjemmeside: http://www.Katherinesara.dk
E-mail: kontakt@katherinesara.dk
Telefon 60379077
Nørregade 28D, 1358 København K.

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Parterapi - er det pinligt at gå til? Læs mere