Karriere Coach København Charlotte Gundorph

Sådan skruer du ned for selvkritikken

Når vi oplever tilbagegang, eller tingene ikke lykkes for os, er mange af os tilbøjelige til at blive kritiske og nedladende overfor os selv. Vi sammenligner måske os selv med andre og deres succes og kommer nemt til at bevæge os ind i en  næsten tvangspræget negativ spiral af selvkritik, hvor vi  ubevidst gør os selv til offer og fortæller os selv, at vi ikke har nogen indflydelse på vores situation. Når vi ser os selv som ofre,  overgiver vi førersædet til vores indre kritiker, og dermed også kontrollen over vores liv og handlemuligheder. Vi bliver afhængige og mister tilliden til os selv.

Selvkritik har det med at virke selvopfyldende. Vi tænker mindre kreativt, nysgerrigt og åbent omkring vores muligheder og bliver handlingslammede, initiativløse og stressede. Vores energiniveau falder drastisk.

Vi glemmer, at vi har et valg. Der vil næsten altid være andre mere konstruktive fortolkninger af vores situation.

Hvad nu, hvis vi i stedet for at slå os selv i hovedet, valgte at opfatte enhver fiasko eller tilbagegang som en unik og fascinerende mulighed for ny læring og dermed udvikling. Hvis vi spurgte os selv:

Hvad kan jeg lære af det her?

Hvis den her situation var designet til at få mig til at vokse og udvikle mig, hvordan ville det så ændre mit perspektiv?

Hvordan kan jeg bruge mine styrker i den her situation?

Hvad er det jeg skal gøre anderledes næste gang?

Hvad handler det her i virkeligheden om?

På denne måde nedtoner vi frygten for fiasko, for der er ikke noget at frygte, hvis vi ser tilbagegang som en lærings – og vækstmulighed. Vi skruer ned for den indre kritiker og vælger i stedet selvomsorg, vækst og udvikling. Vi åbner op for en positiv spiral med  tillid til processen og et større overskud.

Din indre sparringspartner er funderet i dine styrker, dine værdier, læring, nysgerrighed og kreativ tænkning. Når den er i førersædet inspirerer og motiverer du både dig selv og andre omkring dig.

Det er altså vigtigt at gøre dig dit fundament bevidst. Vide hvem du er, og hvad der er vigtigt for dig og så bruge dette grundlag til at træffe de rigtige valg. Fra dette fundament er det nemmere at snakke til dig selv på en objektiv, kreativ og løsningsfokuseret måde, når du står i en svær situation.

Det, du fokuserer på og giver næring, vokser og skaber din virkelighed. Og vælger du at fokusere på dit fundament og på læring og udvikling, vil dette gradvist blive din virkelighed og  vokse dag for dag.

Charlotte Gundorph, Karrierecoach

www.cgcoaching.dk

__________________________

Charlotte Gundorph, Karriere Coach i København
Læs mere på http://cgcoaching.dk/da

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvkritik - sådan skruer du ned for den. Læs mere