Det er fuldstændigt fascinerende

Jeg tabte vejret - eller var det kæben jeg tabte - da jeg så billederne af den enorme askesky der breder sig over det nordlige Europa og lammer de fleste lufthavne. - jeg bliver fuldstændigt fascineret. Det er som om jeg har en dyb, dyb respekt for de kraftige naturkrafter der er på spil. - og som så ofte før gled mine tanker over op Option Processen - på at vi selv vælger vores tanker og reaktioner - og min nysgerrighed kom op i mig: gad vide hvad andre tænker lige nu? http://ekstrabladet.dk/gallerier/nyheder/article1330032.ece

 

I fjernsynet så jeg et indslag der forklarede at dette var en fantastisk mulighed for at teste de modeller vi har for at kunne forudsige konsekvenserne af en atomsprængning: hvor stor er effekten? hvornår kommer den til Danmark? hvor langtid vil den være her? Det er uhyre sjældent at man får mulighed for at teste en sådan model, så dette er altså en unik chance for at beregne konsekvenserne af en hændelse vi håber aldrig sker. - er der grund til begejstring? forundring? skræk?

På Island påvirker udbruddet primært de omkring liggende, og det er vigtigt at holde husdyr inddøre idet de kan få flour-forgiftning hvis de spiser asken. Eksplosionskraften på udbruddet gør at askeskyen straks kommer så højt op at der ikke er de store påvirkninger på Island. - bortset fra at deres ringvej muligvis bliver ramt af smeltevandet. Jeg er glad på islændingenes vegne, for med deres økonomiske udfordringer kunne de godt bruge lidt støtte andet steds fra - og det er dejligt at se at naturen tager en lille smule hensyn.

Anderledes ser det ud i det nordlige Europa - samtlige lufthavne i skandinavien og uk er lukket fordi den store askesky er farlig for flyene. Da jeg hørte dette blev det fulgt af min venindes udbrud:"det bliver dyrt"  og "gad vide om det bliver en forlængelse af finanskrisen?" - selv tænkte jeg: "dette må da være godt for CO2 regnskabet" - for er netop flytrafikken ikke en af de tunge vægte når det gælder CO2? - vil et par dage uden fly betyde at der er flere der lærer at holde møder over internettet, telefon eller videokonferencer? - tænke at vi har skabt så meget sikkerhedskontrol i lufthavnene for at undgå terror, og så kan en enkelt vulkan sætte lufttrafikken ud af drift på ubestemt tid - vi har en ide om hvornår denne sky driver forbi, men vi ved ikke hvor mange andre udbrud der kommer.

Eyjafjallajökull som vulkanen hedder har haft meget få udbrud. I 1600-tallet var der et udbrud på et par dage, i 1800 tallet varede udbrudet i 1½ år. Gad vide hvor længe det varer denne gang? og hvad vil det få af betydning? der er noget komisk over det faktum at det er vores fremskridt der gør at vi bliver ramt så kraftigt af dette naturfænomen: indtil nu er det lufttrafikken der er påvirket - og ved de tidligere udbrud var der ikke noget lufttrafik, med mindre du med regner fuglene, og gad vide om de forstår at ændre kursen? - men hvem ved om husdyrene blev ramt dengang fordi man måske ikke var klar over risikoen for flour-forgiftning?

Personligt bliver jeg muligvis ramt at akseskyen - ikke sådan at jeg bliver hvid i hovedet eller lignende - men jeg havde glædet mig til en weekend i meditationens tegn i selskab med Yongey Mingyur Rinpoche (arrangeret af Leadership in time) - og på nuværende tidspunkt ved jeg ikke om han er kommet til landet eller ej. Hans seneste undervisning sluttede i sidste uge i Hong Kong så der er muligt at han er ankommet i god tid - men det er også muligt at han er strandet et eller andet sted i verden. Jeg er ikke nervøs for ham: han kalder sig selv verdens lykkeligste mand. Jeg er heller ikke nervøs for alle de mennesker der havde glædet sig til hans undervisning: hvis de har læst hans bøger, ved de at de kan meditere på deres reaktion, og dette kan være meget lærerigt for dem. Selv har jeg lige set en reklame for Sakura - den japanske fejring af de nyudsprungne kirsebærtræer, så jeg har et glimrende alternativ for denne weekend.

Dette var blot en række af de tanker den store askesky har bragt hos mig. Jeg håber at nogle af jer har læst helt til enden og vil bidrage med jeres tanker: hvad tænkte du først da du hørte om vulkanudbruddet? da du så billeder af askeskyen? kom der nye tanker da du læste min blog? var tankerne forhåbningsfulde eller frygtsomme?

Jeg må sige: min altdominerende følelse ligenu er fuldstændig fascination!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Det er fuldstændigt fascinerende