Kur mod sproglige barrierer = Nysgerrighed:)

Autenticitet, værdier, indre sandhed, essens, følelsesmæssige behov, mission, passion, mindfulness...
Hvad betyder de ord egentlig og ændrer de betydning afhængig af situation og sammenhæng? Og kan vi bare gå ud fra, at vi har samme opfattelse af de ord og begreber som vi bruger?
Min erfaring er, at det kan vi ikke. Tværtimod og gudskelov:)
Ofte når vi kommer i bestemte miljøer, begynder vi at have vores egen ordbog, med vores egen indforståede forståelse af ordenes betydning. Sådan er det også i miljøet for selvudvikling:) Disse for nogle, ukendte eller udefinerede begreber, kan føles som en barriere, når man gerne vil vide mere om et emne. Vi kommer måske til at føle os udenfor og nogen gange forkerte eller dumme. Og måske går vi så glip af en masse. Selv i vores familie og vennekreds bruger vi sommetider ord, som ingen andre kender eller forstår betydningen af. I min ekskærestes familie betød mølle f.eks. numse - hm! Det at søge et fælles sprog er helt naturligt og med til at give samhørighedsfølelse, som vi alle har brug for. Men at sætte den slags sproglige "barrierer" op er meget sjældent gjort for at lukke nogen ude, så næste gang du gerne vil vide mere om et ords betydning, så er det bare om at spørge.
Den distance det giver, at der er forståelsesmæssige barrierer mellem mig og andre er ikke til gavn for nogen parter, så min påstand er at de fleste vil blive super glade når nogen spørger til noget de ikke forstår. Det gør jeg i hvert fald selv:) Forståelse eller et forsøg på det, er jo en forudsætning for god kommunikation.
Så vid at du gør dine omgivelser og dig selv en kæmpe tjeneste ved at være nysgerrig. OG du giver andre et trygt rum til at gøre det samme i og dialogen vil blive en helt anden end den der havde været uden dit spørgsmål. Og sommetider kommer der også et godt grin og en anledning til at reflektere over det sprog vi bruger hinanden imellem. Hvilket vi med fordel kunne gøre meget mere, alle vegne. Tænk hvor mange misforståelser der kunne undgås hvis vi var mere nysgerrige på at forstå det den anden siger.
Coachingteknikken, som jeg arbejder med, er bygget op omkring det at stille åbne spørgsmål og prøve at forstå. Det har været min sværeste udfordring at lære at stille åbne spørgsmål, kan jeg godt løfte sløret for. Men sikke gaver jeg får ved at træne min spørgemuskel, sikke mange kreative løsninger der viser sig og dialogen får en bredde og en dybde der aldrig havde været mulig uden disse spørgsmål og lytten til svarene. Og den jeg spørger, finder SÅ mange hidtil ukendte svar i sig selv, det må da kunne kaldes en win/win. Jeg bliver ved med at spørge, det kan jeg garantere dig for!
Og fremover vil jeg tænke meget mere over hvilke ord jeg bruger, og om der skal følge en forklaring med fra start. Ha’ en rigtig dejlig spørgelysten dagJ

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kur mod sproglige barrierer = Nysgerrighed:)