Har du et ønske om at føle dig anerkendt og virker dine strategier for at opnå dette ikke?

Anerkendelse er et af de grundlæggende menneskelige behov, og opfyldelse af dette behov styrker følelsen af livskvalitet.
Føler du dig ikke altid anerkendt, så er her lidt kærlig inspiration til at komme dit mål nærmere.

Vi ved godt at indefra kommende anerkendelse kan bidrage til at vi får dækket vores behov, men er der andet vi kan gøre for at få opfyldt dette behov?

En af mulighederne er at fortælle omgivelserne hvad vi savner! Hvis det virker så tøv ikke. Just do it!

En anden mulighed, er se på de regler vi har opstillet for at vi kan føle os anerkendt!

Måske du nu tænker: Regler? Jeg har da ingen regler, jeg vil bare gerne anerkendes.
I så fald vil jeg bare gerne invitere dig til at forholde dig åbent til det jeg skriver, i de næste minutter:)

Prøv at finde et område i dit liv, hvor du ikke føler dig anerkendt nok og spørg dig selv: Hvad skal der til for, at jeg føler mig anerkendt på dette område? (F.eks. at føle dig anerkendt af din kæreste)

Notér hvad du kommer i tanke om OG efter hver ”hvad skal der til” (regel) angiver du om den hænger sammen med en anden regel i rækken, ved hjælp af et ”og” eller et ”eller” mellem reglerne.

Eksempel:

For at jeg kan føle mig anerkendt af min kæreste, skal han:
Fortælle mig dagligt at han elsker mig, gerne 3 -4 gange OG
udtrykke at han synes jeg er smuk OG
at han værdsætter at jeg henter børn hver dag OG
at han kysser mig i nakken, når vi ser tv ELLER
at han lægger en seddel i min madkasse hvor der står hvor skøn han synes jeg er

Når du har listet alt hvad du kan komme i tanke om, så spørg dig selv: Ville jeg føle mig anerkendt hvis alt dette skete. Hvis ja, så har du din liste, og hvis nej, så noter videre. (Savner du inspiration til din liste, så læs færdig og lav så øvelsen bagefter)

Når du er helt færdig så spørg dig selv om dette regelsæt virker GODT for dig, i forhold til at du får dit behov dækket eller om du måske kunne have gavn af at skifte nogle af reglerne ud, fjerne nogle, justere nogle, ændre nogle ”og” til ”eller” osv.

Hvis du tror du kan have gavn af en tilpasning, så lav lige nu din nye liste.

Kunsten er her at vælge et sæt regler som sikrer den mest effektive vej til behovsopfyldelse for dig.

Herefter er det tid til at give slip på det gamle regelsæt, at registrere og mærke når dine nye regler virker positivt på din behovsopfyldelse, og hvor det er nødvendigt, at dele med din kæreste hvad der får dig til at føle anerkendelse fra ham eller hende.

Du kan selvfølgelig også ende med at konkludere at dit regelsæt i forhold til anerkendelse fra din kæreste er det mest optimale regelsæt for dig, og så må du tage et valg derfra om hvorvidt du fortsat vil leve med behovet uopfyldt eller ej, men under alle omstændigheder er intet af dit arbejde med regler er spildt, det lover jeg dig!

Metoden du nu har lært dig selv, kan du med fordel bruge når du har andre behov du ikke føler er dækket optimalt.

Her lidt til eftertanke og måske inspiration til afdækning af din eksisterende og til dannelse af din nye liste:

En skøn veninde har mødt en dejlig mand. De er ved at lære hinanden at kende og hun fortæller mig at hun savner hans anerkendelse, og at hun bliver usikker på hans følelser for hende når hun ikke får den. Det kender de fleste vist:)

”Han giver mig ikke komplimenter”, sagde hun.

Jeg bad hende fortælle lidt om deres sidste aften sammen og lidt om hvad han havde sagt – løst og fast - og i løbet af 10 minutter havde jeg afdækket de første 20 komplimenter fra ham til hende!
Og nej, de var ikke formuleret som hun gerne ville have dem, de var ikke indenfor det område hun gerne ville komplimenteres på, og det han havde givet komplimenter omkring var enten noget hun ikke selv satte højt hos sig selv eller noget hun simpelthen ikke identificerede sig med. De matchede ikke hendes regler for anerkendelse, så hun var blind omkring dem.

Nu lå der så mindst 20 komplimenter/kærlighedserklæringer på bordet. Og der lå de så – ubrugte, særligt adresserede til hende, usete og uelskede! Lige til at samle op og tage ind i hjertet!

Rent spild? Eller tror I at hun fik lyst til at revidere sin liste over regler, herunder at se det der kommer i en lind strøm og elske dét? Og tror I hun fik lyst til at anerkende ham for at se nye sider i hende og for at give udtryk for glæden derved? Og at hun begyndte at glæde sig til at lede efter hans næste kompliment?

Jeg mærkede i den grad hendes lyst!

Og ved I hvad – da hun havde sluppet jagten på det ”rigtige” kompliment, så kom den sødeste sms fra ham, formuleret lige som hun allerhelst ville have det. Og hvor var det en fornøjelse at opleve at det blev modtaget med glæde og ikke med hunger! I min skønne venindes hjerte, ligger der nu mindste 21 kærlighedserklæringer.
I morges lå der ingen, udelukkende grundet et regelsæt der ikke fungerede optimalt.

Jeg hørte for resten også om en mand der listede 66 regler som hans kæreste skulle efterleve, for at han kunne føle sig anerkendt af hende. Behøver jeg sige at han aldrig føle sig anerkendt og at mit gæt er at kæresten følte sig utilstrækkelig:)

Jeg håber, at du har fået lyst til at prøve en ny måde at få opfyldt dit behov for anerkendelse på – jeg lover dig at både proces og resultat vil kunne højne din livskvalitet mere end du aner.

Mere inspiration? Læs evt. ”Elsk det som er” af Byron Katie, eller book en coach:)

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Jeg er vild med Byron Katie og finder også stor inspiration hos den norske psykolog Anne-Lise Løvlie Schibbye, som bl.a har skrevet en dejlig bog der hedder "Livsbevidsthed", men også et mere tungt værk der hedder "Relationer - et dialektisk perspektiv". Citater herunder er fra den sidst nævnte bog: At være anerkendende er en proces, og vi fejler hele tiden i vores forsøg på at bevare en sådan holdning.” ” .. indebærer en selverkendelsesproces, der varer hele terapeutens liv… Vi er ikke anerkendende terapeuter. Vi prøver hele tiden at blive det.” Det er så anerkendende i sig selv at vi er perfekte i vores uperfekthed, at livet er en rejse og en proces. __________________________

Claus V. Nielsen

Tak for inspiration, Claus. Og ja, livet er en rejse og en proces - gudskelov:)
Har du et ønske om at føle dig anerkendt og virker dine strategier for at opnå dette ikke?