Kære coach og terapeut - har du styr på referencerne?

Måske en lidt provokerende overskrift, men tør du tage den udfordring op?

Med referencer tænker jeg ikke på dine kunder som står på en alenlang liste på din hjemmeside, derimod hentyder jeg til din viden. Er du klædt godt nok på til at kunne stå frem med en viden der viser at du har styr på dine kompetencer – også selvom du skulle blive udfordret?

De seneste fem år har jeg researchet mig frem til at større mængde hjemmesider med diverse foredragsholdere, coaches, healere, terapeuter m.v. Alt sammen steder hvor det centrale er at hjælpe eller ’coache’ andre mennesker, dvs. at formidle noget viden man besidder, ud til andre mennesker og plante det frø der så skal spire ved at klienterne selv vander det. Vandingen består så i at gøre de ting eller tænke de tanker som man bliver lært op i, modtager undervisning i eller information om.

Men, når jeg sidder og læser de efterhånden mere end hundrede hjemmesider, så er der kun lovpriste anbefalinger og positive udtalelser om hvor godt man er blevet hjulpet og hvor dygtig formidleren er. Er det så ensbetydende med at der er tale om en dygtig ekspert på området?

Lad os se lidt nærmere på dette.

For nogle år siden læste jeg en bog skrevet af den berømte NLP-guru og præstationsudvikler Anthony Robbins. Han undrede sig over at det han kaldte for talentfulde NLP coaches der virkelig var dygtige i deres felt, nemlig at coache og vejlede andre mennesker der havde brug for at bryde med et negativt mønster – de fejlede og klienterne opnåede ikke det ønskede resultat.

Omvendt mødte han middelmådige coaches, der ikke kunne coache, opnå gode resultater med klienter der gik derfra næsten helt forvandlet.

Så noget tyder på, at det ikke ligger hos coachen, men derimod hos klienten og det er her Pygmalion-effekten nu kommer på banen. Det jeg kalder ”den mentale placeboeffekt”. Har man en tro på at den hjælp man får, eller den undervisning man modtager, er kvalitativ god, så virker det selvfølgelig. Selvom underviseren, formidleren eller coachens referencegrundlag er af lav kvalitet så kan den overbevisende og selvsikre fremtræden alene påvirke klienten i positiv retning.

Jeg husker tilbage hvor jeg så lidt på erhvervsastrologer som blev brugt i forbindelse med ansættelsessamtaler for at virksomheden udvalgte den rigtige person til stillingen. Det viste sig gang på gang at virksomhederne fik den rette medarbejder, men mine samtaler med disse astrologer viste klare tegn på, at de levede i en fuld overbevisning om at deres baggrundsviden kunne der ikke stilles kritiske spørgsmål til. Jeg tillod mig at gøre det og fandt nogle dybe huller. En af dem var, at man praktiserer tre forskellige hussystemer og man skelner mellem to forskellige astrologiske trossystemer, så havde man valgt en anden astrolog, ville man så have opnået samme resultat?

Mange af dem der en spirituelt ansporet, læner sig tæt op ad den amerikanske New Thought bevægelse og New Age tankegangen.

"Universet er energi som vi gennem vore tanker interagerer med og alt er vibration – vi er vibrerende væsner".

Men hvis du praktiserer denne viden og fortæller andre mennesker hvordan de får deres drømme opfyldt, finder deres mission i livet eller bliver lykkelige mennesker, hvordan forbinder du dit referencemateriale med det du vil lære dine klienter – hvordan kan disse to felter forenes?

For et par år siden deltog jeg i et foredrag hvor jeg havde en snak med foredragsholderen inden foredraget skulle begynde. Det viste sig at jeg åbenbart var ´et nyt ansigt´ i kredsen af tilhørere, så der var interesse for hvem jeg var og hvad jeg troede på, da emnet var af spirituel karakter med indhold af reinkarnation, clairvoyance og deslige.

Det var tydeligt at alle var enige om at man ikke kunne stille spørgsmål ved foredragsemnet, at bl.a. reinkarnation, NDO og OBE er paranormale fænomener der er forankret i den virkelige verden – de eksisterer.

Med min videnskabelige baggrund havde foredragsholderen så overbevist sig selv om at jeg ikke accepterede en sådan holdning til vor fysiske verden og tillod sig derfor under foredraget at se på mig med en medfølgende kommentar om at min mening er uden betydning, for sådan her er det!
Efter foredraget spurgte jeg ind til hvor denne viden vi blev serveret for under foredraget, så kom fra og her var det tydeligt at det hvilede på det man havde læst eller hørt fra andre. Men man har aldrig undersøgt HVEM der leverede denne viden. Så om man tog udgangspunkt i en pålidelig kilde var man ikke bevidst om, man var kun interesseret i at finde de kilder der bekræftede ens egne synspunkter – man viklede sig ind i et selvopfyldende profeti.

Hvad man har det bedst med er selvfølgelig den vej man skal følge og har du en stor kontaktflade og mange kunder/klienter - og du er deres foretrukne præference, så er der sandsynligvis ingen grund til at stille sig kritisk ved egne referencer eller kilder. Mindre synes at kunne gøre det, men du løber så en potentiel risiko for at dele viden ud der kan vise sig at være forfejlet.

Og skulle det nu være, at du baserer dine foredrag eller undervisning på nogle ”videnskabelige fakta”, så er mit råd til dig hurtigst muligt at få det falsificeret og bruge kritisk tænkning, for som vor egen astrofysiker Jens Martin Knudsen, der desværre ikke er blandt os mere, engang udtalte:

”Slå følge med dem der søger sandheden – men vær på vagt over for dem der mener at have fundet den.”

Så mener du at dine udsagn definitivt ikke kan anfægtes, ja – så er jeg en af dem der stiller sig tvivlsomt ved om du er dygtig nok!

 Hilsen

Jens Bjørklund

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Coach - har du styr på referencerne? Læs mere