Har du tænkt på, at du giver dine børn tryghed og kærlighed ved at sætte grænser

Forældre fortæller mig ofte, at det er besværligt eller synd at sætte grænser for deres børn. Jeg synes, det er endnu mere synd for børnene, at de forventes at opdrage sig selv. For slet ikke at snakke om, hvor besværligt det må være for dem.

Ville du ikke meget hellere have, at de kunne bruge al deres livsglæde og energi på bare at være børn eller unge for den sags skyld? Og at I kunne få mere tid til alt det hyggelige?

Har du tænkt på, hvor meget energi dine børn skal bruge på at gøre modstand og skabe konflikter?

Skal du råbe for at blive hørt?

De fleste ved godt, når de er for eftergivende; og ofte hører jeg, at mor siger, hun ikke kan få sig selv til at sætte en grænse (være hård) fra starten af, når hun beder sit barn om at gøre noget. Det foregår i stedet som regel på den måde, at det bliver sagt 5 gange, og først 5. gang gør barnet det, hun beder om. Når jeg spørger, hvad der sker 5. gang, får jeg altid svaret: ”Der bliver jeg virkelig vred, og råber højt. Men jeg kan altså ikke få mig selv til at råbe første gang.” 5. gang bliver der som regel også råbt til barnet: ”Hvorfor skal du få mig til at råbe, hver gang du skal gøre noget?” Dvs. barnet får skylden for, at du råber, og det er vel ikke din mening?

Hvordan undgår du at råbe?

Jeg kan berolige dig, der læser dette, med, at du slet ikke behøver råbe for at få dit barn til at gøre, det du siger. Når barnet først reagerer, når du råber, skyldes det såmænd kun, at det først er 5. gang, du virkelig mener, det du siger. De første 4 gange er det nok blevet sagt uden rigtig opmærksomhed på barnet og det, du siger. Måske har du sagt det i forbifarten, eller uden at kigge på barnet og sikre dig, at du har kontakt. Forestil dig hvor nemt og rart det vil være for dit barn og dig selv, hvis du mener det, du siger med det samme.

Opskriften er enkel

- Det gør du ved simpelthen at beslutte dig for, at du vil nøjes med at sige det en gang
- Du viser, du mener det, ved at stå overfor dit barn, evt. lægge hænderne på barnets arme, kigge det ind i øjnene og sige, at nu skal du tage tøj på. Du skal sikre dig, at du har kontakt til dit barn, og bliv evt. stående indtil dit barn er kommet i gang, for at vise du mener det
- Du kan også gøre det til en leg om, hvem der først kan få tøj på (hvis ikke det allerede er for stor en konflikt). Det kræver måske, at du står 10 min før op i nogle dage, for at du kan skabe god kontakt
- Aftal at hvis dit barn kan skynde sig med at tage tøj på hver morgen en uge, så kan I hygge jer med et eller andet i weekenden
- Når dit barn har lært at tage tøjet på uden problemer, skal du give en ”godbid”: Læg mærke til og kommenter det, sig hvor dejligt det, hvor glad du bliver, hvor dygtig dit barn er. Det motiverer barnet til at fortsætte og til at gøre andre glade. Men ros ikke for meget, for så hører barnet til sidst ikke, når du roser, og så har du mistet din ”godbid” som motivation

Synes du det er hårdt og besværlig at sætte grænser – tænk på grænser som kærlighed

Synes du, det lyder besværligt? Så tænk på at du får et barn, der føler sig elsket og tryg, fordi du er der til at vise vejen for dit barn. Vejen til en fremtid uden unødig skæld ud, andre børn at lege med, lyst og ro til at lære og overskud til at udfolde sine ressourcer. Tænk på hvor meget ekstra tid og hygge I vil få i familien.

Mange tror grænser er hårde. Det er de ikke, hvis din intention med dem er, at hjælpe dit barn til at finde sig selv og føle sig tryg, fordi mor og far fortæller, hvor meget det kan tillade sig. Så er grænserne kærlige og I får kærlige og sunde relationer. Det er heller ikke besværligt at sætte grænser. Det kræver blot at du og din ægtefælle bliver enige om, hvad det er vigtigt at sende jeres barn ud i verden med når det flytter hjemmefra. Det er nemlig vigtigt at tænke på langt sigt, og vigtigt kun at have fokus på en adfærdsændring af gangen. På min hjemmeside, http://www.foraeldresucces.dk kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev og få 5 basale råd til at komme i gang med at sætte kærlige grænser for dit barn.

Jeg håber, du vælger at føre dit barn af den vej, som efter min erfaring er den bedste og på sigt den nemmeste – nemlig at give dit barn kærlige grænser, og være en stabil og tryg mur det kan læne sig op af.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Har du tænkt på, at du giver dine børn tryghed og kærlighed ved at sætte grænser