Burnout eller boreout? - Er det dig? Eller en du kender?

Jeg blev meget glad for et par uger siden, da jeg læste en artikel, hvori begrebet ”boreout” blev forklaret. Det er altid interessant, når der pludselig bliver sat en label på vores oplevelser. Jeg kunne genkende rigtigt meget af det, der stod om, hvordan vi reagerer, når vi keder os på jobbet.

Det er klart at dette ikke gælder alle. Nogle er mere i fare for ”burnout”, dvs. situationen, hvor man bestemt ikke keder sig, men tværtimod har for mange jern i ilden. Det interessante er, at resultatet i længden er det samme!Begge dele er meget stressfremkaldende. Oftest er det dog den ”travle version” vi taler om, når vi nævner ordet stress. Her skal det så handle om den ”ikke travle version”!

Hvad er Boreout?

Boreout har en tendens til at ramme personer, som både er ambitiøse og pligtopfyldende. Det der sker er, at disse personer vælger et job, som egentlig ligger under deres kompetenceniveau, fordi trygheden også er vigtig og selvtilliden ikke passer til evnerne. Efter en periode, hvor det jo er nyt og dermed interessant, bliver arbejdsopgaverne kedelige og måske endda løst alt for hurtigt. Man holder sig måske lidt tilbage for at gøre opmærksom på det, for de andre bliver nok ikke så begejstrede, hvis man fører sig lidt for meget frem. De andre, som kompetencemæssigt passer med jobbet, udfører måske ikke opgaverne lige så hurtigt og kan være bange for, at der bliver etableret en ny standard.

Pludselig befinder man sig i en situation, hvor man keder sig bravt på jobbet og ikke rigtigt kan se vejen ud af det. Man er så i en risiko for at begynde at bebrejde sig selv, at det er gået på denne måde. Skyldfølelsen og følelsen af meningsløshed stiger og det påvirker humøret, som i forvejen er på vej ned, da motivation og arbejdsglæde er gået fløjten. Desværre forsvinder handlekraften også i denne proces, så man føler sig fastlåst. Her er man altså i stor risiko for at udvikle stress-symptomer, både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt.

Er det mig eller nogen jeg kender?

Kan du genkende noget af det – det kan være dig selv, og det kan være en af dine medarbejdere, en kollega eller en ven eller et familiemedlem. Følgende spørgsmål kan afklare nærmere, om der er tale om boreout:

·         Føler du, at dit job ikke kan føre til de mål, du gerne vil nå?

·         Er du ambitiøs?

·         Er du pligtopfyldende?

·         Bruger du lang tid på private ting på jobbet, som at ordne dine forsikringer eller søge på nettet?

·         Føler du, at du spilder dine evner?

·         Er du træt om aftenen, selvom du ikke har lavet noget særligt i løbet af dagen?

·         Ville du kunne arbejde hurtigere end du gør?

·         Tør du ikke skifte job af frygt for at du ikke kan klare et andet job?

·         Føler du dig alt for overladt til dig selv på jobbet?

·         Sender du mange private mails i din arbejdstid?

Kan du svare ja til mere end fire af disse spørgsmål, er du i farezonen!

Hvad gør man så, hvis man er i farezonen?

Første skridt ud af boreout er erkendelsen af, at det sker. Det er i virkeligheden det allervigtigste at blive opmærksom på, at der faktisk er en tendens – et mønster – i adfærden. For nogen vil det være nok, da det giver en drivkraft til at komme videre måske med en samtale med chefen eller i sidste ende et nyt job.

For nogen er det vigtigt at erkende, at det er en stress sygdom på linje med ”den travle version” af stress og skal behandles på samme måde. Dvs. at for nogen skal der mere til, f.eks. at arbejde med mindfulness eller på anden måde komme hjem til sig selv og blive opmærksom på sine handlemønstre, hvorefter man kan arbejde på at ændre dem.

For nogen kan det også være nødvendigt med noget hjælp udefra, og det kan være fra en coach eller en psykoterapeut, som kan arbejde et lag dybere end vi selv kan.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Burnout eller boreout? - Er det dig? Eller en du kender?