UD AF OVERVÆGTEN - HJEM I SJÆLEN - Tag en bevidst beslutning

Det er en tirsdag eftermiddag. Det har været en lang dag på jobbet. Der har igen været sygdom i børnehaven, hvor jeg arbejder som pædagog. Jeg har åbnet børnehaven kl 6.30 og har set frem til at have tidligt fri, og mødes med en veninde. Men da min leder spørger, om jeg kan blive lidt længere, kan jeg ikke få mig selv til at sige nej.

Der har været tryk på speederen hele dagen. Min madpakke er blevet spist i hast, der har ikke været tid til at afvikle pauser, og sådan har det bare været hele vejen igennem

Så der er ikke den store energi, da jeg kommer hjem til det tomme hus. Børnenes glade stemmer giver genlyd i mit hoved og kroppen summer af træthed. Jeg har fysiske smerter i kroppen, skuldrene er tunge og spændte. Jeg er sulten !

Jeg kan ikke helt lade være med at tænke lidt på den æske chokolade, jeg lige har købt til min kollegas fødselsdag, og chipsene der er tilovers fra familiesammenkomsten i weekenden.

Jeg skubber tanken væk. Det er forbudt. Jeg er jo på slankekur.

Jeg går i stedet i gang med at forberede aftensmaden. Jeg skal have mager kylling og 300 g. grøntsager.

Jeg tygger mig pligtskyldigst og uden ret meget nydelse i gennem min 300 g. rødbede og gulerodssalat, mens jeg læser dagens avis. Efterfølgende er jeg slemt stolt af mig selv. Jeg pudser glorien. Det lykkedes. Jeg har kontrol.

Da jeg lidt senere sidder i sofaen og ser TV mærker jeg, at jeg stadig er sulten. Jeg mærker følelsen af at ”have lyst til et eller andet” og af ”at mangle noget”.Jeg mærker en rastløshed og en uro. Jeg går frem og tilbage. Åbner og lukker skabet. Kigger på chokoladen og chipsene.

Pludselig befinder jeg mig på sofaen med chips OG chokoladen, uden at jeg tænker nærmere over det. Pludselig befinder det hele sig i min mund.

Jeg bare spiser og spiser med stor grådighed og uden bevidsthed og nydelse.

Det skal bare væk. Det skal udryddes.

Jeg gemmer chipsposen og den tomme papæske nederst i affaldsspanden. Jeg er flov, og håber at min kæreste ikke vil opdage at chipsene og chokoladen er væk fra skabet, eller at emballagen nu befinder sig i skraldespanden. Men jeg VED det, og det giver en følelse af nederlag, af at have fejlet IGEN.

Jeg har en indre, kritisk stemme , der tordner i mod mig med hårdhed og ubarmhjertighed: ”Nu skete det igen””Jeg duer ikke til noget”

På mandag” tænker jeg ”Fra på mandag er det slut med at overspise”…

Jeg synker længere ned i sofaen, totalt udmattet, men dog også med en følelse af ro og tyngde.

Med kvalmen siddende helt oppe i halsen falder jeg i søvn …

TAG EN BESLUTNING -SIG FARVEL TIL LIVSTRANCEN

Al manifestation, herunder også et vægttab,- starter med en tanke, intension, eller en beslutning om at noget skal være anderledes.

Set i bakspejlet er det meget tydeligt, at jeg har levet en stor del af mit liv med autopiloten ved roret, frem for med hjertet som retningsgiver, og sjælen som back up. Jeg blev ved med at træffe den samme beslutning om og om igen, og fra en dyb livstrance, som handlede om at spise for meget og forkert, kunne jeg fx. høre mig selv sige:

 • På mandag er det slut med at overspise, når jeg kommer hjem fra arbejde”

 • Nu er det ALTSÅ slut med at vægten bliver ved med at stige”

Alligevel brød jeg gang på gang løfterne til mig selv. Jeg spiste for meget og vægten steg, som en naturlig følge heraf. Jeg levede et liv på slankekur og evig kamp mod mig selv og mine ekstra kilo. Autopiloten kørte mit liv. Jeg var på afveje, og jeg var bundet af gamle vaner og mønstre. Jeg var sulten efter ”noget”, og jeg troede fejlagtigt, at dette ”noget” var lig med mad. Jeg magtede ikke, at gøre det der var godt for mig selv.

Livstrance er, når vi har sat autopiloten til at køre ´programmet´, indenfor de rammer og begrænsninger som vi har lavet for os selv”

Citat: Lene Ince/Tobias-Skolen

Min livstrance handlede helt konkret om...

 • Jeg fyldte mig med dårlig og usund mad, som jeg spiste grådigt og uden bevidsthed og nydelse.

 • Jeg bød min krop stilstand., dvs ingen motion.

 • Jeg levede i små fængsler, havde offermentalitet og gav let op overfor udfordringer.

 • Jeg var i dårlig kontakt med mig selv, mit indre og mine relationer.

 • Jeg var ikke i stand til at mærke mig selv, min lyst/ulyst og sætte gode, sunde grænser for mig selv.

Er du også i livstrance ? Hvad handler din livstrance helt konkret om ?

Er du dødlevende i alle dine celler – eller er du levende død ? - Og hvad mener jeg så med det ?Jo, der findes mange grader af liv. Man kan dø mere og mere for hver dag der går, indtil den fysiske død indtræffer på et tidspunkt,- eller man kan leve mere og mere, indtil den dag hvor vi ikke længere skal være her mere.

Lige så langsomt i min slankeproces begynder det at gå op for mig, at var jeg ikke dødlevende i alle mine celler, men nærmere levende død. Jeg var ikke for alvor trådt ind i mit liv, jeg levede ikke mine drømme, jeg levede et liv i evig kamp og på slankekur. Jeg brugte min overvægt som undskyldning for ikke at gøre ting, som jeg egentlig gerne ville, men ikke turde eller troede, at jeg kunne finde ud af.

Det var hårdt at erkende, at jeg har forrådt mig selv så mange gange. At jeg i lange perioder af mit liv har misbrugt mig selv. At jeg faktisk ikke for alvor var trådt ind i mit liv. At hvis mit liv var en film, så gad jeg ikke engang at se den selv.

Det blev tydeligt for mig, at det var ”den pæne pige”: hende den søde, ordentlige, dygtige, overdrevent omsorgsfulde, perfektionistisk, hende der henter sin identitet og sit værd i altid at være der for andre,- og dermed høste et kortvarigt fix af ros og anerkendelse. Det er den del af mig, der gerne vil have at alle andre skal kunne lide mig. Men jeg kunne ikke engang lide mig selv, jeg hadede min krop og talte grimt til mig selv.

Forskellen på en almindelig og en bevidst beslutning

Når jeg blev ved med at træffe den samme beslutning om og om igen, er det fordi, at der var tale om en almindelig beslutning eller en det-tror-jeg-nok-at-jeg-gerne-vil beslutning”. Jeg ville gerne hen til målet, men jeg havde ikke lyst til processen. Jeg havde ikke lyst til at gøre det, der skal gøres Der var så megen ubevidst modstand på, at vågne op fra min livstrance. Jeg havde ikke lyst til at se realiteterne i øjnene. Jeg havde ikke lyst til at mærke smerten, og finde ud af hvad min sult i virkeligheden handlede om.

Omvendt har vi alle nok oplevet, at tage beslutninger, hvor vi aldrig vendte tilbage til den gamle vane eller de gamle mønstre. Her er der tale om en bevidst beslutning eller endet-vil-jeg bare-uanset-hvad-beslutning”.

Hvornår har du prøvet at træffe en bevidst beslutning? En beslutning, hvor du satsede helhjertet, du lovede dig selv at gøre en bestemt ting, som du derefter overholdte, uanset hvad,- og du skabte en varig forandring. Du holdt måske op med at ryge ? Du gik fra din kæreste ? Du sagde dit job op?

Det er den kraft, du skal have fat i. Og jeg ved at den kraft bor inde i dag. Du kan godt !

Er du for alvor trådt ind i dit liv ?

Er du parat til at vågne op fra din livstrance?

Er du parat til at tage en skelsættende beslutning, hvor der ligesom er et før og efter ?

Er du parat til at vælge dig selv og for alvor træde ind i dit liv ?

 

Først skal du fokusere på at træffe din bevidste beslutning, og derefter skal du begynde handle.
 

ØVELSE: TAG EN BESLUTNING:

Din beslutning skal ned på papir. Den gør formentlig ikke nogen nytte i dit hoved alene, hvor den bor sammen med alt det andet inkl. den stemme eller de stemmer, der siger nej.

Skriv din beslutning på et lille kort, som du har med dig hver dag i din pung, taske eller kalender.

Kig på dit kort flere gange dagligt.

Jeg har på egen krop erfaret, hvor smukt og kraftfuldt det er, at tage en beslutning om, at tabe mine overflødige kilo, sige farvel til den pæne pige, og begynde at sætte mig selv øverst på to be-listen. Det er som at begynde rejsen hjem til dig selv, at vågne op fra en livstrance, vælge sig selv til og begynde at leve livet. Det er en proces der aldrig stopper, det er en kontinuerlig proces så længe vi lever.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Jane Jeg bliver så glad af at læse hvad du skriver og du har fuldstændig ret, det handler om at ville leve!! Og ja, der kan ligge mange ting der kan være svære at se på og derfor kan vi i mange mange år blive hængende i de samme uhænsigtsmæssige mønstre, indtil vi netop tager en dyb indånding, holder vejret, tæller til 3 og HOPPER. Livet skal leves!!
Kære Yasmina, Tusind tak for din kommentar. Du har fuldstændig ret;- Livet skal leves !!! Kh Jane www.conceptmassage.dk
UD AF OVERVÆGTEN - HJEM I SJÆLEN - Tag en bevidst beslutning