Gå langsomt for at gå hurtigt

"Go slow to go fast"

Er en fantastisk måde at få ro på og tempoet ned på og samtidig være i handling," at gå langsomt for at gå hurtigt" kalder jeg det, Go slow to go fast, eller man kunne også kalde det: en ting ad gangen.

Det kræver dog et mentalt skift at udføre det, det kræver nemlig en dyb tillid til at det jeg gør lige nu, fører mig mod det næste jeg kan gøre, helt stille og roligt, og en ting ad gangen.

Vi tænker ofte at jo hurtigere jeg ordner ting des hurtigere er de af vejen og jeg vil derfor være mere effektiv, en tankegang der er overbevist om at jo hurtigere jeg får denne samtale med denne person overstået, des hurtigere er jeg videre til næste punkt i min kalender og derfor mere effektiv. Jo hurtigere jeg går ned ad gangen på mit arbejde, jo hurtigere kommer jeg frem. Jo hurtigere jeg får svaret på mine mails, des hurtigere kommer jeg igennem dem og får dem ud af verden.

Denne tankegang virker meget logisk, nærmest sand - "fart er lig med effektivitet"

Hvor virkeligt og logisk det end ser ud til at være, så overvej at det ikke behøver at være rigtigt, at det måske bare er en overbevisning mange af os er vokset op med, men at det ikke behøver at være sådan.

"Go slow to go fast" handler om at jo langsommere du gør noget, des mere grundig er du, des mere nærværende er du, du opdager detaljerne og ser det andre ikke ser. Derfor kan du ofte i sidste ende endda være hurtigere end dem der løber derud af.

Når du sætter farten ned på dine handlinger er det er lidt ligesom hvis du f.eks sætter en film til at spille i slowmotion, du vil så lige pludselig se en masse detaljer du ellers ikke ville have set, du ville opdage en masse facetter som du ellers ville have overset – og vil derfor kunne handle og respondere mere effektivt.

Forestil dig at du i stedet sætter filmen til at køre i dobbelt hastighed. Der sker noget nu, fart på – men nok en hel del du nu slet ikke kan nå at fange, du kan ikke nå at følge med, ganske enkelt. Hvis du nu har vænnet dig til at se film i dobbelt hastighed i lang tid – så er det bare sådan det er – du ved ikke at det kan gå langsommere – du tænker derimod at du så må skrue hastigheden op – for du ved måske godt at der er noget du mister, noget der ikke hænger sammen i dit liv, job, samarbejde med andre - svaret må derfor logisk være: op med tempoet – på med handsken.

Mange mennesker kører i dobbelt hastighed uden selv at vide det.

Når du sætter tempoet ned på dine handlinger og gør tingene lidt langsommere, så vil du opdage en masse detaljer som du måske ellers ville have overset, og når du så bliver opmærksom på dem kan du gøre noget ved dem. Rent teoretisk er dette måske til at forstå, men det bliver nødt til at blive oplevet før det rigtig giver nogen mening.

Rent praktisk vil det f.eks betyde at når giver dig tid til en samtale og ikke bare ser det som endnu en der skal overstås. Så vil du begynde at høre mere og få mere at vide, ganske enkelt fordi den anden oplever du lytter.

Du bevæger dig evt. langsommere, og bliver derved mere opmærksom på en der måske har brug for din hjælp og det havde du slet ikke bemærket før. Du svarer måske dine mails helt stille og roligt, en ad gangen og ser efter om du kan stå inde for dem, får undersøgt det sidste og fuldender svaret - sender den, uden at få den retur denne gang fordi du gav dig tid. Hvad er hurtigst ? Måske det langsomme ser ret kedeligt ud, men der er mange eksempler på hvad langsomme handlinger kan gøre.

Det der udefra ser ud som at gå ret langsomt ender faktisk ofte med at være hurtigere end den der farer af sted.

En anden måde at sige det på, kan også være at gøre det færdigt som du er i gang med, gør det fuldt ud, det du er i færd med, vær her og nu med dine handlinger.

Pointen her er at "langsomme" handlinger giver et meget større overblik og derved en langt større effektivitet på den lange bane.

Det er ofte sådan at når du først har lært at gøre det "langsomt" så kan du godt kan skrue farten op hvis du vil, og stadig holde effektiviteten, men kun hvis du kan gøre det langsomt også.

Lidt ligesom i Tai Chi, en kamp sport som læres i meget stille bevægelser, når du kan bevægelserne langsomt, kan du også gøre dem meget hurtigt hvis det skal være, (under angreb) men det er ikke den anden vej rundt.

Du kan sagtens argumentere dig ud af det her, ved f.eks at sige at du har disse 10 gøremål i dag, de tager hver 1 time og hvis du gør dem langsommere vil du jo alt andet lige bruge mere tid end 10 timer. Ja sådan virker det også udefra set, men du vil opdage at når du går i gang med at gøre ting langsommere så vil du stadig nå dem, endda mere effektivt og endda hurtigere end du tror.

Den samtale som måske tog 20 min længere, men du var 100% tilstede, er givet rigtig godt ud og du vil opdage at du kommer til at høste af den.

I teorien er det er nemt at forstå at man ser flere facetter hvis man bevæger sig langsommere fra punkt A til punkt B. Som i nogle kampsporte hvor modstanderne endda kan finde på at stå helt stille overfor hinanden i længere tid, ganske enkelt bare for at observere, hvad sker der nu, se efter, mærk efter hvad næste bevægelse er.

Det giver udefra set god mening og en anden ting er så at udføre denne handling i praksis. Når du står på jobbet, på vej til et vigtigt møde osv.

Der vil det sikkert føles akavet og underligt – og din indre stemme vil sikkert sige hvad som helst for at få dig tilbage i vant tempo.

Prøv det af, øv dig – hvor som helst – så du vænner dig lidt til det.

Prøv at gøre ting langsommere og roligere - En ting ad gangen.

Tempoet ned og se hvad der sker. "Go slow to go fast"

Ivan Fruergaard, mindfulness underviser 

 

 

__________________________

Charlotte Fruergaard, spirituel lærer, forfatter, yoga instruktør
founder Hjerteakademiet
Se mere på http://www.hjerteakademiet.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fart er lig med effektivitet - eller er det?