Intuitiv mentor Eva Gøttrup

Fuck det brok - sådan hæver du dig over brokkeri

Engang for mange år siden, var jeg ansat i en virksomhed, hvor jeg ikke særlig godt kunne lide at være. Værdisættet i virksomheden var meget langt væk fra mit eget. Jeg havde egentlig regnet med, at det kun skulle have været et midlertidigt job, så var jeg videre, men jeg endte af forskellige årsager med at blive der i en del år. Jeg havde en kollega, som havde det lidt på samme måde. Så var vi da sammen om noget. Så i hver eneste frokostpause bitchede vi igennem over chefen, over chefens højrehånd og over alt, hvad vi ellers kunne komme i tanker om at brokke os over.

Vi syntes selv vi var federe, hævet over niveauet, bedre værd. I virkeligheden gjorde vi os selv til ofre. Vi sagde aldrig rigtigt fra. Kun som brok over for hinanden mellem håndmadderne. Vi kunne godt have en følelse af, at vi var fælles med hinanden om at hade alt omkring os. I virkeligheden trak vi humøret på hinanden ned. Vi skabte en negativ spiral af dårlig, uengageret energi, der gjorde vores dage lange og ulidelige og gav os endnu mere stof at brokke os over. Vi kunne godt have følelsen af at få afløb for frustration, indignation og vrede. I virkeligheden byggede vi bare vreden op og blev en del af hele den negative stemning, der desværre herskede på arbejdspladsen.

Vi brokker os når vi føler vrede, indignation, frustration og når vi føler os forpligtet til at gøre noget mod vores vilje. De følelser er jo reelle nok. Når vi oplever de følelser og går til en ligesindet for at brokke os, bygger vi en fællesskabsfølelse op: Fordi vi opbygger fællesskab, vil vi som regel have nemt ved at få vores ligesindede, kolleger, veninder, medstuderende eller hvem det nu er med på brokkeriet. Vi har brug for fællesskabet. I brokkeriet bliver det os imod de andre. Vi læsser en masse negativitet over på de andre. Det er deres skyld. På den måde afgiver vi ansvaret, og når vi afgiver ansvaret, bliver vi ofre for de andres handlinger, holdninger og adfærd.

Så hvis vi skal gøre noget andet, skal vi altså have forløst vores negative følelser og opbygge fællesskab. Men vi skal samtidig tage ansvar. Vi skal samtidig lære af situationen. Vi skal vokse. Bevare eller bestyrke vores egen personlige power.

Så vi skal op og have et helikopter perspektiv på situationen:

Spørg i stedet dig selv: Hvad er det for en følelse du får når…nogen siger noget, nogen forlanger noget, nogen påstår noget, hvad det nu er. Så kan du holde dig på din egen banehalvdel. Og gør du det, vil det være meget nemmere for dig at gå til kilden af din frustration og fortælle vedkommende hvad det gør ved dig, når han eller hun handler som de nu lige gjorde i den situation.

Og forhold dig til den konkrete situation. Ingen absolutter som i: du gør altid eller du gør aldrig.

Du kan godt stadigvæk bruge dine ligesindede til at øve dig på at udtrykke, hvad du føler først. Det kan bygge dig op og gøre dig mere velformuleret og bevidst om, hvad det egentlig er, der sker følelsesmæssigt i dig. Du kan også finde støtte hos dem, når du har sagt, hvad du føler til den der frustrerer dig.

Sandsynligheden for, at du bliver hørt, når du udtrykker dig ud fra dig selv og ikke ud fra beskyldninger eller angreb på den anden, er rimeligt stor. Jeg kan selvfølgelig ikke love dig, at det altid sker. Men din egen selvrespekt vil vokse af det og uden tvivl også den respekt du får fra andre. Både den, der frustrerer dig og det fællesskab du har brug for at være en del af.

Du skal også op i helikopter perspektiv, når andre læsser deres brok af på dig. Du hjælper dem langt mere ved at spørge dem, hvad det gør ved dem og virkelig lytte til, og spørge ind til, hvordan de har det, fremfor at lægge ved til bagtaleriet af den anden person. Jeg lover dig, at det vil give jer en meget stærkere fællesskabsfølelse og ikke mindst i en meget mere positiv ånd.

Du kan også bare tage et skridt tilbage og observere, hvad det er der sker. Lytte, men ikke tilføre frustrationen mere.

Øv dig på:

  • At mærke, hvad situationen gør ved dig
  • At give udtryk for, hvad du føler
  • At holde dig på din egen banehalvdel
  • At stoppe den negative brokkerispiral ved at lytte uden at tilføre mere brok
  • At lede den der brokker sig tilbage til sig selv, ved at spørge, hvad det gør ved hende eller ham

Har du lyst til at være en del af et fællesskab, hvor vi bestyrker og støtter hinanden i at ændre vores mindset til noget mere positivt så meld dig ind i Facebookgruppen: Gamechange Your Mindset

__________________________

Eva Gøttrup, Intuitiv mentor, spirituel terapeut, Thetahealer, refleksterapeut
Se mere: http://www.evagottrup.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Brok - sådan hæver du dig over brokkeri. Læs mere