Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Vil du være hel eller lykkelig?

“Tror du nogen sinde, jeg bliver lykkelig igen?” var der for nyligt én af mine klienter, der spurgte mig.

Og det enkle svar på det, er jo heldigvis i langt de fleste tilfælde: “Ja!” Selvfølgelig får du det bedre, selvfølgelig bliver du glad igen, selvfølgelig bliver du lykkelig. Uanset om du har stress, depression, angst, eller om du går rundt med en følelse af mere eksistentiel art, som fx tomhed, meningsløshed eller ensomhed.

Men det mere komplicerede svar er nok i virkeligheden “Nej” eller “Måske”. For ofte forveksler vi lykke med noget helt andet. Lykken behøver ikke at være hverken lunefuld og kortvarig, men det kræver, at vi begynder at arbejde henimod den på en anden måde, end vi plejer.

Vi tror, at lykke er de peak-oplevelser, vi fylder vores liv med, så vi ikke kan mærke hverken hverdagen eller os selv. Vi propper dagene med små og store oplevelser, belønninger og afledninger. Tager en kop kaffe, et stykke chokolade, et glas rødvin. Surfer på nettet, ser fjernsyn, putter os med et tæppe og en god roman. Vi rejser ud, tager på retreat, spa-ophold, løber et marathon. Vi køber køkkenmaskiner, nyt tøj, en større bil. Vi søger intensiteten, passionen, kærligheden, afslapningen, anerkendelsen eller hvad det nu er, der gør det for os. Så vi kan mærke, at nu - lige nu - er jeg lykkelig. Kun for et øjeblik senere igen at miste kontakten til det, vi tror, er lykken. Og så jager vi videre efter endnu en oplevelse, endnu et peak, mod endnu en flugt.

Det er ikke fordi, der er noget galt med oplevelser. Eller med at hive stikket ud og slappe af. Eller med at købe noget. Men hvis vi ikke er vågne i vores valg, kan det vise sig at blive et problem, når vi pludselig af den ene eller anden grund rammes af en krise. For så opdager vi, at alt det, vi har gjort for at føle lykke i virkeligheden bare får os til at føle os endnu mere tomme. At forveksle peak-oplevelserne med lykke svarer til at forveksle den ene, årlige Tivoli-tur med hverdagen, og det forvrænger vores perspektiv ikke bare på os selv men også på det liv, vi lever i.

Måske handler det ikke så meget om lykke. Eller måske handler det snarere om, at få redefineret hvad lykkens grundlæggende essens er, og det er her, arbejdet med at finde den, bliver et andet, end det, du sædvanligvis har gjort, og hvor du helt oplagt kan få hjælp gennem terapi. Også selvom du ikke er presset så langt ud, at du er gået ned med stress, angst, depression eller står i en anden livskrise. 

“Tror du nogen sinde, jeg bliver lykkelig igen?” lød det håbefulde spørgsmål. “Ja” svarede jeg. Men jeg tror mest af alt på, at det er muligt at blive mere hel. Med tiden at lære at favne også det, der er hårdt, smerteligt og skamfuldt. Alle de sider af os selv, som vi så omhyggeligt (og som regel ubevidst) har pakket væk, eller som vi flygter fra i vores evige jagt på lykken. 

Og i takt med at vi får pakket ud, integreret vores skygger og bliver mere hele, indfinder en anden form for lykke sig. Den lykke, der udgøres af livet, som det udfolder sig her og nu. Den lykke, der hviler ovenpå det fundament, der nok kan give sig lidt ind imellem, men som alligevel bestandigt bærer og understøtter os. Det er ikke en lykke, der indfinder sig fra et øjeblik til det næste. Der er ingen quick-fixes eller genveje. 

Men noget ændrer sig gradvist. Der er mere balance. Der er mindre anspændthed i kroppen. Mere energi og kraft. Færre konflikter. Den indre (kritiske) dialog bliver svagere. Der er mere frihed og plads.

Du kan stadigvæk fylde dit liv med oplevelser og adspredelser. Rejse jorden rundt. Gå i Tivoli, tage på retreat, drikke rødvin, se fjernsyn og løbe et marathon. Du kan stadig lede efter den eneste ene eller nyde passionen og intensiteten med din partner, hvis du har en. Og hvorfor skulle du snyde dig selv for det? Men du kan tage bevidste valg. Få flere muligheder. 

Du kan være mere dig selv uden at blive styret af, hvad du tror, andre mennesker forventer. Du kan holde mere af dig selv. Du kan holde mere af det hele. For du er selv blevet mere hel. Mere lykkelig.

Kærligst fra Jane Mejlhede. Integrativ Healing - MejlhedeHalskov.dk

__________________________

http://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykkelig - måske er lykken noget andet end vi tror. Læs mere