Er du stresset op til jul?

 

December kan vist tage pusten fra de fleste. Selvom julens gøremål er hyggelige, så kræver de energi, og det er ikke lige energien, der er mest af på denne årstid. Dagene er så korte og aftnerne så mørke. Af og til får man næsten lyst til at gå i hi som en anden bjørn. Trække dynen helt op om ørerne og sove, til forårssolen atter titter frem.

Sådan tænkte jeg i alt fald før i tiden, men efterhånden smutter jeg konsekvent ud i haven, når jeg trænger til at få batterierne ladet op. Haven er nemlig et fantastisk sted at hente ny energi - selv midt i decembers regn og mørke.

Prøv selv! Træk i en lun jakke og gå ud i din have. Om det er midt på dagen eller sidst på aftenen er ligegyldigt. Du skal nemlig ikke lave noget aktivt i haven. Bare gå på opdagelse. Bruge dine sanser. Snuse, føle og lytte. Det kan man gøre døgnet rundt. Vintermørket vil blot skærpe sanserne.

 

Gå langsomt rundt i haven og mærk atmosfæren. Stil dig under et træ og kig på himlen gennem dets nøgne grene. Måske blinker et flys lygter højt oppe - måske kan du se et par stjerner. Er det lyst, så følg de drivende skyer med blikket. Føl den friske luft mod kinderne.

 

Fortsæt gennem haven. Nyd årets sidste rose, der står med rim på kinden eller lad hånden glide over buskenes spinkle kviste. Fornem de spæde knopper, der om få måneder vil vokse og folde sig ud som lysegrønne blade. Livet ligger på spring.

 

Stop op. Pres fødderne dybt i græsset. Gå et skridt til siden, bøj dig ned og føl på det sted, hvor du lige har stået. Græsset ligger fladt - trådt over ende - trampet på. Men snart vil det rejse sig igen, og i morgen vil du ikke kunne se, hvor du stod. Husk det, næste gang du føler, at nogen træder på dig. Er du måske ikke langt stærkere end et spinkelt græsstrå?

 

Gå et par gange rundt i haven. Jo flere, jo bedre. Lad tankerne svæve, træk vejret dybt og lyt efter. Et par fugle pusler i hækken - en mus har travlt ved komposten. Der sker langt mere i haven, end du forestiller dig.

 

Selvom din have kun består af en åben græsplæne, et par træer og en hæk, er der noget at opleve og forundres over. Forestil dig så, hvor meget mere spændende, der ville blive i haven, hvis den var plantet til med klynger af smukke buske, som en sti snoede sig igennem. Eller hvad med en masse små hyggelige kroge og magelige bænke, hvor du sommer som vinter kunne snuppe en timeout i hverdagens stress. Og bare rolig, store klynger af tætte buske behøver ikke koste en bondegård eller kræve en masse havearbejde.

 

Jeg er så glad for min have. Når jeg er træt, uoplagt eller presset, lister jeg bare ud til mine træer, buske og blomster. Det slår aldrig fejl - jeg falder til ro, og så dukker energien og glæden op igen.

 

Med ønsket om en dejlig juletid - både inde og ude

Inge

   

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Er du stresset op til jul?