Perfekt - men hvad er omkostningen?

For nogle af os er det vigtigt, at alting er perfekt, men har du nogensinde tænkt over, hvad der egentlig ligger i ordet ”perfekt” og hvem der bestemmer, om tingene er ”perfekt”?

Ud fra hvis og hvilke normer er tingene perfekt? Er der overhovedet noget, der er perfekt, når det kommer til stykket?

Og hvad nu, hvis der er nogle ting, du gerne vil lave, men ikke er i stand til at gøre dem perfekte, hvad gør du så? Dropper du dem, eller gør du tingene efter bedste evne? Og hvem siger i øvrigt, at det er efter bedste evne og ikke bare er måden, du kan og vil gøre tingene på?

”Man er ikke forpligtet ud over sine evner” – så hvorfor ikke bare gøre tingene, som du gerne vil og smide ordet ”perfekt” ud af dit ordforråd?

Måske det ville gøre en del ting meget nemmere.

Andres forventninger

De fleste har alle nogle områder, hvor de går rigtig meget op i at give det rette indtryk. Det handler om andres forventninger til os. Hvad sker der lige, hvis vi ikke lever op til andres forventninger – kan de så ikke lide os mere – Er vi så ikke gode nok?

Det er meget vigtigt for de fleste af os, at gøre et godt indtryk, når vi møder andre mennesker.

Nogle gange kan det næsten gå helt galt, da vi bruger mere krudt på, om den anden part synes vi er ok, i stedet for at være til stede i nuet og bare tage tingene, som de kommer.

På den måde kan man komme til at give et helt andet indtryk af sig selv, end den man egentlig er. Igen glemmer ”man” at være til stede i nuet – men har fokus på, om ”gør jeg det rette nu” ”siger jeg det rette nu” ”syntes modparten, at jeg er ok”.

Forventninger fra andre og glemme sig selv

Forestil dig, at du har planlagt en stille søndag med din familie og har glædet dig igennem længere tid.

Søndag formiddag ringer din svigermor og siger, at hun har bagt en kage og nu kommer hun og forventer så, at du laver kaffe. Du ved, at når hun først kommer, så bliver hun hængende. Du så hende for 2 dage siden og faktisk er hun da meget sød, men du har mest lyst til at nyde søndagen med familien uden besøg.

Så hvad gør du?

Lader du hende bare komme, fordi hun gerne vil, fordi din mand gerne vil, eller fordi du ikke kan lide at sige til hende, at du faktisk ikke har lyst til besøg i dag? Måske du overvejer, at komme med en hvid løgn om, at I skal ”noget”, hvor hun ikke kan deltage. Faktisk har du brug for ro med familien, men du kan ikke lide at sige nej, så du lader hende komme.

Bagefter ærgrer du dig over, at du ikke kunne sige nej – men hvad var det, der lige skete? Hun havde forventninger til, at hun sagtens kunne komme en søndag og du kunne ikke lide at sige nej – for hendes forventninger var jo ... men hvad med dine egne forventninger og behov?

Føler du, at du skulle please hende, selv om du selv havde brug for noget andet? Måske du siger til hende, at I har andre planer og at hun må komme en anden dag – hvordan føles det ?

Går du så bagefter og tænker på, at nu er hun måske sur eller ked af det? Er det tilfældet, er der jo ikke noget at gøre ved det. Måske du ikke indfriede hendes forventninger, men det er der intet at gøre ved ... du gjorde som du gjorde og valgte at gøre de ting, DU havde lyst og behov for.

Bekræftelse

Vi søger gang på gang bekræftelse fra andre. Hvem har den flotteste have – de klogeste børn, hvem er dygtigst? Er det vigtigt?

Det vigtigste må vel være, at vi trives med det og de ting, vi gør og den måde vi lever på. Ofte kan behovet for bekræftelse være noget, der ligger i vores ubevidste sind. Hvis vi f.eks. er vokset op med nogle forældre, som enten selv havde brug for konstant bekræftelse eller som ikke erkendte de ting, som vi gjorde som børn, eller fordi vi ikke levede op til deres forventninger til, hvad vi som børn skulle gøre eller kunne.

Eller måske vi bare – kort og godt – ligger under for Janteloven.

Glem Janteloven og giv slip på andres forventninger til dig, du er et unik menneske og du gør tingene på din måde, fordi du er dig.

Og husk at dine forældre har opdraget dig på den måde, de mente, var den bedste måde.

Kærlig hilsen
Tulle 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Perfekt - men hvad er omkostningen? Læs mere