Hvorfor er det så vigtigt, at sige tak og undskyld?

Her til morgen spurgte jeg min datter på 9 år, hvad det egentlig betød når man sagde undskyld, jeg spurgte mest fordi jeg viste at min blog her i dag, ville handle om at vi skal lære vores medmennesker at sige tak og undskyld, personligt mener jeg, at vi alle bør starte med vores børn. Jeg ville lige være sikker på at mine børn havde lære det, før jeg her i offentlig forum gav udtryk for min mening.

 

Min søde datter svarede. Det betyder at du er ked af at du har gjort den anden ked af det, hun svarede ikke, at man i samme undskyldning indrømmede at man også havde gjort den anden ked af det med vilje, hvilket jeg tror mange voksne der ikke siger undskyld, tror at de gør.

Dybest set kan man jo altid i en situation hvor man burde sige undskyld, sige undskyld jeg gjorde dig ked af det, det var ikke min mening, for størstedelen af de fejl vi mennesker byder hinanden, har vi fra starten villet noget godt med, men vi har ikke sikret os, at den anden person ønskede det samme som os selv.

Det jeg mener, er hvorfor ikke bare bruge det ord ”UNDSKYLD” når vi har såret nogen. Er vi måske ikke kede af at vi har såret en. Er det ikke derfor vi i parforholdet skændes og sjældent hører hvad den anden siger mens vi skændes, for vi er oprigtige kede af at vi har budt en som vi elsker, noget som har såret ham eller hende. Hvis man starter overfor sin partner eller gode veninde/ven med at undskylde at han eller hun er blevet ked af det eller sur p.g.a en selv, så er det meget nemmer at snakke sammen. Det tager ligesom luften af den ophidsede ballon.

I gennem min opvækst har jeg tit hørt udtrykket ” Tak er kun et fattigt ord” det er det mest forkerte jeg nogensinde har hørt, udtrykket burde hedde ” Tak er det vigtigste ord” Tak er et ord der spreder glæde, og giver glæde, men man burde bruge det i en lidt mere uddybet version.

For eksempel når du er så heldig, at der er en der gider holde døren for dig. Burde du ikke nøjes med at sige tak, det vil give meget mere glæde hvis du i stedet for sagde tak fordi du holde døren for mig, det er virkelig pænt af dig, den effekt som den sidst udtagelse giver, er at du gør dig selv og dit selvværd opmærksom på at du er blevet behandlet ekstra godt, i denne situation. Du giver en positiv energi til den som holdte døren, som resten af dagen vil tænke hvor er jeg et godt menneske.  Jeg mener, at vi mennesker godt må blive mere opmærksomme på hvor tit vi bliver plejer af andre, vi tager for mange ting forgivet.

I starten af året havde vi besøg af Lone Powerprinsesse som skulle fortælle om det, hun havde skrevet om i hendes fantastiske selvbiografi. Jeg havde besluttet at de 27 mennesker der kom til foredraget skulle forkæles, men pengene i den ny opstartede butik ( der dog er lukket nu) var små. Men jeg ville prøve min taknemligheds metode af, så jeg begav mig op på strøget i Århus, for at finde gratis gaver til alle gæsterne.

Jeg startede i en lille butik med cremer, jeg smilede til damen som var på arbejde og sagde, jeg har brug for din hjælp og jeg er sikker på at du er den rette til at hjælpe mig, jeg forklarede at der ville komme 27 damer og jeg håbede på at denne butik kunne forære nogle af deres prøver som vi kunne bruge som gaver, da jeg gik derfra med prøver til alle 27 pers, sagde jeg til damen der havde hjulpet mig, ” hvor er det dejligt at du var på arbejde, du har lige gjort min dag helt fantastisk.

I Salling fik jeg prøver fra alle standene i magasin fik jeg et overflod af prøver, og i alle stande i begge butikker sagde jeg det samme som jeg gjorde i den første butik, hvilket gjorde at alle damerne var utrolig hjælpsomme, med at finde så meget som muligt til vores lille foredrag. Midt på strøget mødte jeg en munk, hvilket jeg aldrig havde troet jeg ville, han forærede mig 5 cd´ere og smilede og ønskede mig en god dag.

Jeg viste at jeg skulle have blomster med hjem til butikken, som skulle pynte i enkelte vaser, derfor gik jeg ind i en lille blomster butik, jeg bad damen om at hjælpe mig, jeg ønskede 6 blomster i forskellige farver, mens hun fandt blomsterne som jeg havde sagt var hendes valg, for hun var efter min overbevisning den rette til at løse den opgave, fortalte jeg om min oplevelse med at få så mange gaver til dette event, samt mit møde med munken, jeg skulle lige til at betale 98,- kr for de skønne blomster, da hun sagde jeg vil også være med, du får disse blomster af mig. Jeg takkede virkelig meget og fortalte hende at jeg nu ikke troede at dagen kunne blive bedre, og at jeg syntes hun var helt fantastisk.

Vi danskerne er kendt for at brokke os, vi nævner først det der er træls og kommer sjældent til det der er godt, prøv at lig mærke til hvad du selv snakker om først, lyt når du står og venter på bussen, det er ofte brok der kommer ud af munden på folk. Jeg tænker at det er lidt farligt for vores psyke, vi ender med at syntes alt er øv, hvis vi er så fokuseret på det der er træls, glemmer vi måske at give lige så meget af vores tid, til det der er god. Ligger vi mærke til de ting der er positive i livet og husker at fortælle dem først så er vi på vej mod noget der er sundt for vores velbefindende.

I et parforhold er det utrolig vigtigt at give udtryk for hvor meget man værtsætter sin partner. At sige tak for de ting han eller hun gør, det er lige meget hvor meget eller hvor lidt den anden gør, husk at sig tak på en uddybende måde, for så vil din partner gøre flere ting for dig, min mand gør alt for mig også det han ikke gider, for jeg husker at fortælle ham hvor taknemlig jeg er.

Så Danmark kom i sving med at uddybe jeres taknemlighed og sig nu for fanden bare undskyld, i ønskede jo ikke at såre nogen.

Så tak, fordi i læste med, og undskyld hvis jeg har stødt dig med min blog.

Knus og Kram Tine Tiemroth Boeriis

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvorfor er det så vigtigt, at sige tak og undskyld?