Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Hvilke historier fortæller du om dig selv?

I dag havde jeg en lang snak over telefonen med en god ven, jeg har. Vi kom til at tale om, hvad det er for nogle historier, vi fortæller om os selv. Til andre og til os selv. 

 

For enhver fortælling har altid mange perspektiver, og spørgsmålet er, hvilket rum, vi oplever fortællingen fra. Jeg har netop været i en situation, hvor jeg mødte noget udenfor mig selv, som satte en heeeelt masse følelser og tanker i gang i mig. Og jeg kunne mærke, at det fødte ind til en masse vrede, uretfærdighed, fortørnethed og mange, mange andre følelser, som jeg slet ikke kunne holde ude fra hinanden. For det var bare SÅ uretfærdigt, at jeg skulle udsættes for dette. 

 

Men pludselig kunne jeg se, at den historie, som jeg var ved at fortælle, slet ikke var den, som jeg i virkeligheden ønskede, skulle forme mit liv. Hverken nu, i fortiden eller i fremtiden. Det, der er sket, er sket. Det kan ingen lave om på. Men jeg kan til hver en tid vælge, om jeg vil gå ind i den fortælling som et offer, eller om jeg vil gå ind i den fra et andet rum i mig selv. Fx kan jeg vælge, at gå ind i min indre elevator, og køre helt op på tagetagen. For når jeg er der, kan jeg se, hvordan historien også har andre lag, som jeg ikke kan se, når jeg står i stueplan og er omgivet af den til alle sider.

 

Så jeg tog elevatoren op. Hele vejen op til det sted, hvor der var frit udsyn, og mens jeg langsomt kørte op, opdagede jeg, at alle mine følelser, min vrede, min frustration, min indignation antog en ny kulør. De forsvandt ikke, men de blev mere bløde og douche i tonerne. Og jeg kunne pludselig se, at fortællingen også indeholdt en masse andre farver, lag og aspekter, som jeg umuligt kunne have opdaget i stueetagen. Hvem vidste fx, at der på taget var en kæmpe terrasse med grønne planter, springvand, og smukke, frodige blomster? Nej vel? 

 

Så det talte vi om, min ven og jeg. Hvilke historier, vi fortæller, først og fremmest til os selv. Og fra hvilket rum, vi vælger at fortælle dem. For jeg kan tage min oplevelse fra tagetagen med den overdådige terrasse og den skelsættende udsigt med mig, når jeg går ned igen. Og når jeg gør det, så er det næsten umuligt at fastholde min offerrolle, hvor gerne jeg end ville. Fordi jeg nu har en viden om et perspektiv, en skjult have og nye farver, som nu også er blevet en del af min fortælling. 

 

Jeg kan blive svigtet, jeg kan blive såret, bedraget, hånet, latterliggjort, afvist, snydt og meget mere. Og sandsynligheden for, at jeg bliver det i en eller anden grad gennem et helt liv, er stor. Men hver eneste gang det sker, har jeg et valg. Hvordan vil jeg fortælle denne historie til mig selv? Vil jeg blive i stueetagen, eller vil jeg tage turen hele vejen op og sætte mig et øjeblik eller to i min have på taget, inden jeg kører ned igen? Eller blive deroppe måske - nu hvor jeg har set, hvor smukt der er...


Kærlig hilsen
Jane Mejlhede __________________________

http://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Healer og psykoterapeut Jane Mejlhede skriver: Hvilke historier fortæller du om dig selv? Læs mere