Når stilheden nærmest larmer

 ”Ja tak til stilhed i tankerne, men hvordan skal jeg kunne gøre det, når jeg ikke kan holde stilhed ud for længe ad gangen?”

Sådan spurgte en af mine kunder, der lider af stress mig en dag under en samtale, og det fik mig til at få lyst til at skrive til dig om netop det. For ikke kun stressramte, men også mange af os andre, kan opleve dilemmaet i en travl hverdag:

 På den ene side ønsker vi stilheden 

 På den anden side kan vi ikke være i den i ret lang tid ad gangen

 For nogle af os kan stilhed endda skabe frygt, når der ingen lyde eller tanker er omkring os. For andre er stilhed en dejlig befrielse. Fakta er, at vi alle til tider har brug for stilhed i vores konstante tanke flow. Vi har brug for at slippe de mange lyde udefra, vi dagligt fylder vores hoved med fra tidlig morgen til sen aften.

Hvis du oplever, at stilheden er skræmmende, når du oplever at være tom for tanker, så kan du ligefrem føle, at der er et tomt hul, hvor der ikke synes at være kontakt til omverdenen. Et decideret tomrum, der kan kalde på frygt.

I vores hoveder kører vores tanker døgnet rundt. Og kan du ikke tøjle tankerne, så kan de af og til føre dig i en forkert retning, hvor du fokuserer på mangler og negativitet.

 Hvis du omvendt tænker positive tanker, så vil du opleve, at det kan holde dig på sporet og give dig energi.

 Udfordringen er, at tankerne i begge tilfælde forhindrer os i at lytte til væsentlige signaler fra vores krop og sind. Derfor har stilhed i dine dialoger på alle planer mange gode egenskaber.

 Sådan finder du ind til stilheden

 Tænker du over, hvilke tanker du har lige nu?

 For eksempel når du ikke holder dem fast i et fokus?

 Mit gæt er at du sikkert ikke ved det.

 Netop derfor vil det være en god ide at blive klar over, hvilke tanker du har, når du ikke ”tænker”.

 Og bare rolig – jeg ved godt, at det lyder lettere sagt end gjort.

Derfor har jeg en øvelse til dig, hvor du prøver at tømme dit hoved. Mærker efter hvordan det føles. Måske vil du opdage, at når tankerne holder pause, er der ligefrem mere plads i dit indre til at kunne lytte til din krop og sjæl.

 Du vil måske endda bemærke at der bliver mere plads til at du kan mærke, at din krop kan blive fri for småbekymringer, som f.eks. kan sætte sig i form af spændinger.

 Øvelsen er enkel:

 

  • Da det kan være svært ”bare lige” tømme dit hoved for tanker, så starter vi baglæns.

 

  • Start med at finde dig et behageligt sted, hvor du kan ligge eller sidde ned, og hvor du kan slappe godt af.

 

  • Flyt nu dit fokus til de områder i din krop, hvor du mærker spændinger.

 

  • Opløs spændingerne en ad gangen til de alle er væk.

 

  • Når du ikke mærker flere spændinger så gå til hovedet og fjern den spænding, du måske har i dit hoved.

 

En klog mand, som jeg elsker at lytte til, Thich Nhat Hann siger ”Når du bliver indfanget af negative tanker og bekymringer, kan der let opstå misforståelser og angst, Når du standser tankerne og beroliger dit sind, skaber du mere plads og åbenhed

 Med andre ord: Du har et valg. Du kan ved at træne stilhed i dine tanker skabe mere plads til at lytte til din intuition og din krop.

 Jeg byder selv dagligt stilheden velkommen ind i min krop og sind med naturen i min terapihave. Jeg finder et sted, hvor jeg kan sidde uforstyrret. Jeg hører kun lydene fra naturen, når jeg sidder her og træner at være stille midt i naturen. Det flytter fokus væk fra mine tanker.

 Prøv at give dig selv nogle stille perioder i løbet af dagen, hvor du flytter dig væk fra de mange baggrundslyde dagen byder på, musik, maskiner, biler osv. Og vælg din egen stillezone til at træne dig i at slippe tankerne.

 Syntes du det er svært så øv dig blot 10 minutter hver dag og træn så langsom dig selv til at finde flere perioder i din hverdag hvor du sidder i stilhed. Prøv efter hver stilleperiode du har haft at mærke efter inde i dig selv, hvad det giver dig. Husk det handler ikke om at præstere men bare at være stille, så længe du syntes, det er behageligt.

 Er du interesseret i at høre mere om haveterapi i min dejlige have, så sæt dig endelig i kontakt med mig. Du  er også velkommen til at booke en gratis uforpligtende afklarende samtale med mig på www.terapioasen.dk eller sende mig en besked på inge@terapioasen.dk

 

 Jeg ønsker dig en dejlig  sommerdag med stille perioder.

 

 

__________________________

Haveterapi ved Psykoterapeut Inge Pedersen
Web: https://terapioasen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Stilheden nærmest larmer - mindfulness og nærvær. Læs mere