Brug naturen som din healer mod stress og din hjælper til at være nærværende

Mange af os har i coronatiden fået ekstra øje på hvordan naturen kan hjælpe og være healende på mange måder når vi opdager at naturen kan hjælpe os til at finde ro i en måske presset og stresset tid i vores liv og det ser ud til at flere af os forsætter med at bruge naturen efter corona tiden flittigt også selv om den skal konkurrere med mange andre tilbud vi har. 

Det gør mig glad i sindet, for er der noget jeg ved noget om så er det netop hvordan naturen kan hjælpe os til at  finde ro i vores daglige tankemylder,hvis vi er en af de mange der desværre får konstateret stress, som desværre  efterhånden er  blevet en almindelig  dianogse i vores lægeverden.

Men som indehaver af en terapihave, som jeg bruger som en del i mit arbejde med at hjælpe stressramte, kan jeg se hvor meget naturen betyder for at de kommer hurtigere igennem deres stress periode og samtidig lære at bruge naturen til at kunne forsætte med at holde sig uden for deres stress zone.

For når vi opholder os i naturen længere tid af gangen og slipper alle vores  daglige gøremål for en stund, så ved vi jo godt at så er der chance for at vi mærker en ro i krop og hoved og herefter kan vi så  begynde at  finde ud af om vi er nærværende, lytter og ligger mærke til den natur der omgiver os.

Det kan for mange  være udfordrende at undersøge det, da vi jo dagligt omgiver os med lyde som er  menneskeskabt og ikke naturens egne lyde.

Nogle elsker at have musik i ørerne  når de går tur eller løber for at slappe af , hvilket  jo er ganske udemærket, men hvis vi virkelig ønsker at være nærværende med os selv i naturen,er det min påstand at så skal vi træne os selv i at være alene med os selv i naturen og bare lytte til naturens lyde og være nysggerig på at undersøge den natur vi omgiver os med.

Måske kan du huske fra dig selv, da du var barn hvordan du kunne være optaget og undersøgende af noget i lang tid i naturen, hvis ikke, så kig blot på børn og deres evne til at være optaget  af at være undersøgende når de er  f.eks i en skov, de kan være så optaget af det at de helt glemmer tid og sted, den evne de har som børn er unik, desværre glemmer vi den ofte når vi vokser op og får andre interesser.

Men det er netop deres evne til at være undersøgende og fordybe sig i deres aktivitet der gør dem så nærværende og den evne kan vi  heldigvis også som voksne få igen, det kræver dog mere af os nu og vilje til at vælge tiden til at være nærværende og her kan naturen hjælpe os meget.  

Som stressramt kan det være svært at have overskud til selv at komme igang med at bruge naturen og genfinde evnen til at være nærværende med sig selv eller andre.

Og derfor er terapihaver en rigtig god måde at komme igang med at bruge naturen, her får man ikke blot tid i naturen, men samtidig naturøvelser som hjælper en til at komme ned i gear, lære at koble af og finde ro i tankerne, så hele kroppen kan slippe den stress den har.

Når kroppen har fået ro er samtaleterapi en del af det der kan hjælpe en til at løse de psykiske  udfordringer der er opstået i forbindelse med stress.

Jeg bruger dagligt selv de nærværsøvelser jeg tilbyder mine kunder i terapihaven, for at bevare min egen evne til at være nærværende og fordybelse.

Jeg plejer at sige at træne nærvær som skal vokse er ligesom at træne en muskel , begge kræver tid.

Den kræver at jeg  gør det ofte og er bevidst om at den evne kommer ikke længere lige så naturligt som da jeg var  barn.

Prøv selv næste gang du ønsker at være nærværende  i længere  tid af gangen i naturen og finde dig et sted i naturen og bare lyt til lydene, prøv at studere dyrelivet i skovbunden og måske opdager du at du for en tid og stund glemmer alt andet. 

Oplever du at det kan være svært at være stille i naturen længere tid ad gangen,så husk blot at det kræver træning og tålmodighed at være nærværende længere tid ad gangen.

Vil du gerne have nogle øvelser at tage med dig ud i naturen og træne nærvær, så er du velkommen til at prøve nogle af de øvelser jeg selv bruger her i terapihaven til mine kunder, klik ind på min hjemmeside og se hvordan du kan få fingrene i dem.

ønsker dig god tur i naturen.

 

 

 

 

__________________________

Haveterapi ved Psykoterapeut Inge Pedersen
Web: https://terapioasen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Nærvær til dig selv med naturen som hjælper