Har du brug for en info-fri zone?

Min oldefar syntes at telefonen var noget nymodens pjat - så sådan en havde han ikke. Undre hvad han ville have sagt i dag, til den udvikling der har været.

Jeg synes ikke teknologien er noget pjat, computere, phones, i-phones og i-pads har åbnet for en overvældende informationsstrøm med tilhørende mængder af netværk. Og ja, jeg synes det er overvældende.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har svært ved at få tid til at følge med, kan du?? - jeg mener følge med - på facebook, på twitter, på linkedin - og hvad der ellers findes.

Jeg meldte mig på facebook i sin tid, synes det lød som en god idé - hvilket jeg stadig synes. Jeg har fundet gamle skolekammerater og gamle legekammerater - der dejligt. Det tog mig langt tid at finde ud af, hvordan facebook virkede, faktisk fandt jeg aldrig helt ud af det før de første ændringer kom, og så kunne jeg begynde forfra. Men ærligt talt orker jeg ikke, og jeg har heller ikke tid.

Jeg har aldrig været på twitter. Ved ikke hvordan jeg skal få tid til det? Hvis jeg skal følge trenden og twitte, gå på facebook, følge med på youtube og forholde mig til alle andre former for information,vil jeg meget snart begynde på en vej, der går lige ind i væggen, og der har jeg været een gang - det var een gang for meget.Derfor har jeg valgt med hård hånd at vælge fra og vælge til, og at koncentrere mig om det, der virkeligt interesseret mig.

Kære venner, jeg vil meget hellere møde jer på cafe, på bio, i byen, ja det er lige meget hvor, bare det er i kød og blod.

Teknologiens krav på min opmærksomhed, kan jeg ikke helt undgå, da det er en del af mit arbejde at have en hjemmeside, at blogge osv, men der slutter det stort set for mig, jeg vil have et liv, et rigtigt liv, ikke kun et liv i info-space, hvor vi sender hinanden så utroligt meget information, og undskyld mig, men jeg synes meget af det er totalt overflødigt.

Når du går på gaden, regner informationer ned over dig, og din opmærksomhed kræves hele tiden af sælgere, propaganda, hjemløse, musik der vælter ud af butikkerne osv osv.

Jeg synes personligt det er anstrengende, så derfor har jeg gjort mit hjem til en info-fri zone. Jeg har sagt nej tak til reklamer, jeg abonnerer ikke på noget, der kommer ind ad døren 1 gang om måneden, jeg ser ikke tv-avis, jeg læser ikke aviser, det sluttede jeg med for mange år siden, da jeg så min gamle søde mormor blev udråbt som bolighaj i en formiddagsavis - en skammelig historie som forskrækkede 2 gamle mennesker, som ikke havde gjort noget - en øjenåbner der fortalte mig, at det trykte ord langt fra altid er sandhed. De informationer jeg skal have, de nyheder som jeg har gavn af at kende til, dem kan jeg alligevel ikke undgå, da de sidder på løbersedler, bliver talt om og så kan jeg jo altid skanne en og anden avis, når jeg alligevel sidder over en espresso på cafeen.

Og jeg er ikke noget omvandrende leksikon, der kan prale af en masse paratviden. Det behøver jeg ikke - computeren er parat hele tiden.

Er nutidens informationsmængde også for overvældende for dig kan du jo overveje at gøre som jeg - prioriter og vælg fra og til. Og frem for alt skab fysiske nogle rammer, der giver dig muligheden for at ånde mellem alle input, og giv sjælen mulighed for at følge med.

Du behøver ikke være lige så rabiat som mig, så du skrotter alt, men du kunne overveje at skære ned på noget af det du frivillig eller ufrivilligt inviterer ind i dit liv.

Less is more  - ved ikke hvem som først har udtrykt disse vise ord, men jeg kan bekræfte, at det virker i mit liv.

For at vende tilbage til og slutte af med min oldefar og telefonen, synes jeg at den tidlige telefon som var knyttet til en landlinie var et middel mod stress - med den kunne man hurtigt få fat i en ambulance, eller noget andet livsvigtigt, men nu er den så allestedsnærværende og multifunktionel at det kræver en klar personlig holdning, for at håndtere alle dens muligheder for at undgå stress.

Zandra Henningsen
 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Computere, phones, i-phones og i-pads har åbnet for en overvældende informationsstrøm med tilhørende mængder af netværk.