Brændenælde

Brændenælde er en fornem lægeplante. Den indeholder rigtig mange vitaminer og mineraler. Pluk topskuddene og hæld kogene vand over. Det smager godt og giver god energi. I Orø Urtehave laver vi en te "Orø te", hvor 1/3 er brændenælde. "Orø te" er en velvære te.
Brændenælde spreder sig i øjeblikket i landskabet hvor som helst der er et ledigt stykke jord. Den maser sig godt ind i alle haver.
Hvorfor?

Den hører til en af de planter som holder rigtig meget af forsuringen af jorden. Vi har dyrket have i 11 år på Orø. Vi gik ned i engene de første år for at plukke brændenælde. Nu har vi dem i hele området ved vindmøllen. Vi er nemlig "privilegeret” af en storbonde her på øen med en svinefabrik og en ko-fabrik. Det betyder, at vi har megen gyllespredning.
Han ejer efterhånden hovedparten af jorden, fordi de gamle bønder må opgive på grund af alder og de yngre på grund af arbejdspres. Landbrug er jo blevet en industri. Så han står altid rede til at forpagte eller opkøbe jorden. Sidst har han købt hele nord-spidsen af øen, et vidunderlig naturområde. Hvad mon der sker nu der?
Jeg drømmer om, at de store gårde igen bliver udstykket til små brug, fritidsbrug, således at familier igen kan dyrke deres egne grøntsager og vi kan komme væk fra den industrialiserede fødevareproduktion. Det kræver en total omlægning af vore liv. Er det mon det der er ved at ske i disse tider?   __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Brændenælde