Tag feriehjernen med på arbejde

 Mange mennesker oplever, at det at komme tilbage fra ferien godt kan være en stresset affære.

 Hvorfor forholder det sig sådan?

 1.  

Din hjerne er i et andet mode, fordi pausen fra rutineopgaverne har indstillet den på at tænke mere kreativt. Forskning viser, at når du udsætter dig for nye indtryk, fremmer du hjernens kreativitet. (Kellogg University Proff. Adam Galinsky. Journal of Personality and Social Psychology).

2.  

De mange daglige afbrydelser, som automatisk sker på en arbejdsplads, er lagt til side.

3.  

De daglige kollegiale gnidninger er midlertidigt lagt i skuffen.

Det kan derfor være slidsomt at komme tilbage til arbejdet og opleve, at du havner i den samme rille som inden ferien.

- Stresshormonerne Adrenalin og Noradrenalin kan lynhurtigt melde sig, og ferieoverskuddet fordufter. Det vil sige, at hvis du starter på 100% efter ferien og forventer toppræstationer af dig selv og dine omgivelser, er der stor risiko for at få stress.

Ikke alene stresses både du og dine omgivelser, hvis I går efter “full speed ahead-modellen”, men du går også glip af en unik mulighed for at udnytte din hjernes evne til at finde nye veje.

Undersøgelser viser nemlig, at vores hjerne fungerer bedst, hvis vi holder pauser og flytter os fra vores vante miljø. Det hjælper hjernen til at få perspektiv og øget kreativitet. Derfor er hjernens evne til at tænke kreativt faktisk tunet ind efter ferien, og det er en god ide at bruge den kreative indfaldsvinkel, når ferien slutter

Vi er vant til at tale om nytårsfortsætter og ny begyndelse ved årsskiftet. I virkeligheden er tiden efter en længere ferie bedre egnet til at reboote dig selv.

Her er 5 gode tips til, hvordan du hilser et nyt arbejdsår velkommen:

 1.  Sørg for arbejdsro: Insister på, at der holdes kommunikations-fri perioder i løbet af dagen.

 2.  Sæt bevidst barren for resultater lavere den 1.uge efter ferien. Det er vigtigt at starte langsomt op, så du føler du har fod på opgaverne.

3.   Når vi slapper af i ferien, producerer hjernen mere af signalstoffet serotonin, som også kaldes ”lykkehormonet”. Sørg for at spise bananer, yoghurt, jordnødder. Disse fødevarer indeholdertryptofan, som er en aminosyre, der hjælper dannelsen af serotonin.

4.   Udnyt hjernens øgede kreativitet efter ferien: Det kunne f.eks. være at sætte nye ord på din rolle på arbejdspladsen.

5.   Lav walk-and-talk møder. (De fleste mennesker har tilbragt meget tid udendørs i ferien, og er derfor vant til den ekstra luft, som også hjælper hjernen til at fokusere bedre).

 Tiden umiddelbart efter ferien er også et godt tidspunkt til at undersøge, hvordan dit forhold til kollegerne er.

Hvis man har svært ved at komme tilbage fra ferien, kan det være  tegn på, at der er ”rust i relationerne”.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
stress efter ferien kan undgås. Få 5 gode tips