Et spørgsmål om tillid

Jeg havde en diskussion med en ven en dag, om børneopdragelse. Min datter gav udtryk for at hun havde brug for en hjemmedag fra børnehaven, og da jeg spurgte ind til det, kunne jeg tydeligt mærke på hende at hun var træt og virkelig mente at hun havde brug for en hviledag. Da jeg havde mulighed for at give hende den, blev hun hjemme. Dette var min ven ikke enig i, da han mente at man på den måde bliver doven, ugidelig og lærer at tage de nemme veje i livet.

Dette fik os ud i en heftig diskussion og jeg undrede mig selv over at jeg blev så vred. Indtil det gik op for mig at netop dette emne er essensen af det der er min passion i mit liv. At lære mig selv og andre at være indefra styret. Jeg tror på at alle mennesker oprindeligt er gode, kærlige og sociale. Men hvis de hele deres liv lærer at lytte til andres behov og forventninger i stedet for at lytte til deres egne, kan de udvikle sig til at blive egoistiske, manipulerende og ugidelige.

Jeg tror på at alle børn er kompetente (Ja jeg er meget inspireret af Jesper Juul blandt mange andre kloge mennesker som har forsket i dette), og jeg tror at det er ekstremt vigtigt at vise dem tillid. Dette vil lære dem fra starten at lytte til deres egne følelser og behov, og at udtrykke dem klart til verden. Hvis de føler sig set og respekteret, vil de automatisk kunne rumme andres behov og udvikle omsorg og kærlighed for andre.

Hvis man viser dem tillid, vil de leve op til denne tillid ved at være ærlige. Viser man dem mistillid, ved ikke at lytte og respektere deres behov, men i stedet opdrager dem ud fra principper og angst, så vil de leve op til disse forventninger og begynde at manipulere sig til at få deres vilje. De vil vokse op til at blive mennesker som er udefra styret. Som hele tiden forholder sig til hvad andre tænker om dem, hvad andre forventer af dem, og hvordan de skal forholde sig for at få kærlighed og anerkendelse fra andre. Det er denne form for opdragelse de fleste af os har fået, og det er blandt andet derfor at så mange af os ikke ved hvad vi vil med vores liv. Ikke kender vores passion og ikke rigtig drømmer om noget, men helle ikke er helt lykkelige…

Alt dette fortalte jeg min ven. Og han forstod hvad jeg mente. Samtidig blev det meget klart for mig hvad det er for en virksomhed vi har skabt med Grib dit liv......

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Et spørgsmål om tillid