Sådan har jeg lært at holde af min introverte side

Jeg er en af de personer, der er introvert. Det betyder, at jeg samler energi og lader op hjemme – ikke blandt andre mennesker. Selv om jeg nyder at tale med andre og få ny inspiration, må jeg begrænse det, da det tager af min energi.

Det har eksempelvis den konsekvens, at jeg til større netværksmøder og andre arrangementer kun bliver der 1½ til 2 timer for at sparre på energien. Og jeg har accepteret, at jeg dermed går glip af at møde nye interessante mennesker.

”Det betyder også, jeg har en stille og lyttende side. Det skammede jeg mig over i mange år. Min stille og lyttende side var et problem i skolen i de mundtlige fag, og jeg har ikke tal på alle de gange, jeg i folkeskolen og gymnasiet fik at vide, jeg skulle markere mig og være mere i timerne

Lærerne syntes, det var synd, at én, der var så dygtig i fagene, ikke viste det. Og det gik ud over de mundtlige karakterer. Senest på mit HD-studium fik jeg at vide, jeg godt kunne blive bedre til at præsentere til de mundtlige eksamener, og at det ville være en god ide at tage et præsentationskursus.

Dengang i skolen og på gymnasiet ville jeg gerne have ændret det, men jeg vidste ikke hvordan. Og jeg var på det tidspunkt ikke klar over, at jeg er en person, der lærer meget ved at lytte. Her senere i livet har jeg lært at værdsætte det, min introverte side giver mig.

Det er faktisk en fordel i mit fag, som er HR, det at være god til at lytte – for det giver mulighed for at høre, hvad der bliver sagt mellem linjerne og hjælpe og rådgive folk bedre.

Til det med at være introvert hører det med at være bedst i 1:1-relationer. Det betyder, jeg ikke kender gud og hver mand, men har dybe, nære og kvalitetsfulde relationer med langt færre mennesker. 

Og en af fordelene ved at kende færre personer på et for mig mere kvalitetsbevidst plan, er, at jeg også husker, hvad folk har fortalt mig. Det giver point – jeg kan mærke, at de ikke regner med, jeg kan huske alt muligt fra deres liv.

”Smalltalk er for mig ok. Et par ord om vejr og vind ved kaffemaskinen er ok, men hvis det bliver en stor del af fællessnakken rundt om bordet, begynder jeg at kede mig. Så vil jeg hellere tale med den enkelte om, hvordan det går i hans eller hendes liv”

En anden side ved min introversion er, at jeg elsker at sidde og nørde og ”knække en nød” inden for et emne. Det har jeg en fest med inden i mig selv, og det er med til at sikre mig en høj viden inden for de emner, jeg arbejder med og interesserer mig for.

Som samfund hylder vi dog ekstroversion. Det at kunne præsentere, være veltalende og åben – det giver point. Ifølge forskningen er der dog god ræson i at værdsætte de introverte træk – eksempelvis på arbejdspladsen. Den traditionelle tankegang er, at ledere klarer sig bedst, hvis de er ekstroverte.

I studiet ”Servant leaders inspire servant followers” har forskere dog fundet, at introverte træk sagtens kan give effektive ledere – også kaldet tjenende ledere. En tjenende leder er ham eller hende, der er god til at fokusere på sit teams velvære, som dermed bliver et middel til at teamet præsterer godt. Og derudover er introverte træk som evnen til at lytte og tænke analytisk også gode egenskaber at have som leder.

Så kære introverte mand eller kvinde. Jeg håber, du vil acceptere, at du er introvert og se de fordele, der er ved det. Det siges, at mellem en tredjedel og halvdelen af os er introverte, så lad os starte med at stå ved det og få en større stemme i samfundet. Det er langt bedre, end at vi enten går og gemmer os med det eller bliver påtagede ekstroverte eller skabsintrovert, om man vil, og går og er en anden person end den, man dybest set er.

__________________________

Gitte Randrup
Selvstændig HR Business Partner
http://grconsult.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Introvert - sådan lærte jeg at holde af min introverte side. Læs mere