Skriv i hånden!

Hvis du gerne vil aflive skriveblokeringer, så kan jeg anbefale dig at skrive i hånden og anskaffe dig en notesbog.

Tag i Tiger, en boghandler eller Søstrene Grene og vælg en, der taler til dig. Hvis den er kedelig, kan du klippe et billede ud af et magasin og klistre på forsiden. Sørg også for at have en pen, der ligger godt i hånden. Det er dine værktøjer. Og et timeglas eller en alarm.

Jeg er inspireret af Julia Camerons morgensider og Natalie Goldbergs skriveøvelser, som jeg nok skal skrive mere om i senere indlæg.  De er begge amerikanere og har en meget befriende tilgang til det at skrive. De mener begge, at man skal skrive i hånden som en start, fordi hånden er tættere på hjertet.

Da jeg skrev klummer for Urban og Femina startede jeg altid med en fritskrivning om det emne, som jeg ville skrive om i en notesbog. Jeg skulle skrive i ti minutter og måtte ikke stoppe. I starten skrev jeg det, som jeg troede, jeg ville sige, men når mine ord slap op, så kom det, som jeg virkelig havde på sinde om emnet. Og nogle gange overraskede det mig. Der kom mærkelige associationer og frie tanker. På den måde kom der af og til noget nyt og uventet ned på papiret, og når jeg så skulle skrive det ind, fik jeg andre vinkler på sagen med. Jeg brugte sjældent ordret det, jeg havde skrevet i min fritskrivning, men det var som en opvarmning, hvor jeg langt bedre kunne skrive bagefter og med bedre klarhed for min pointe. Prøv fx at skrive i hånden næste gang du laver et indlæg til Lev Lykkeligt. Og mærk forskellen på resultatet.

Noget andet, jeg har opdaget, er, at når jeg skriver i hånden, så er der langt større nydelse og leg over det end arbejde. Jeg arbejder som redaktionschef, så sidder 37 timer om ugen foran en skærm og taster løs. Så er det altså ikke lige det, man har allermest lyst til at fortsætte med, når man kommer hjem efter en lang dag. Men skriver jeg i hånden, så snyder jeg mig selv, og så har jeg også lettere ved at skubbe den indre redaktør og kritiker væk, fordi det ”jo bare er en kladde”.

Hvorfor uret og ikke bare skrive, når man er inspireret? Når du sætter din mobil til at ringe efter ti minutter, så er det lettere for dig at skubbe tankerne om alt det, som du ellers burde lave væk. Det er nemlig fascinerende, hvor mange overspringshandlinger som presser på - i den sparsomme tid, man har afsat til at skrive. Kender du ikke det? Pludselig skal du liiiiiiige… have noget at spise, på toilettet, ringe til sin farfar, vaske tøj osv. Alt sammen vigtige ting, men måske ikke lige så vigtigt at gøre lige der. Hvis jeg fortæller mig selv, at jeg bare skal skrive i ti minutter, så kan jeg godt, skubbe de ting. Det ville være sværere, hvis jeg havde sat en urealistisk høj forventning om at skrive tre timer i træk fx. Hellere skrive ti minutter, der måske udvikler sig. Og det giver en succesfølelse at få skrevet lidt hver dag.  

Så jeg kan varmt anbefale at skrive i hånden. Jeg skriver selv morgensider i hånden, og hvis jeg ikke kan få knækket koden til en tekst, så skriver jeg altid fritskrivning i hånden ført. Når du først er kommet dig over, hvor langt væk håndskriften virker, så håber jeg, du også vil føle en enorm lettelse og glæde ved at slippe computeren og få noget fra hånden.

Skriveøvelse – i din notesbog eller på et hvidt stykke papir, hvis du ikke har fået den anskaffet endnu. Skriv i hånden i ti minutter uden at stoppe eller strege ud:

Håndskrift. Hvad tænker du om din håndskrift, din families og andres? (Fortsæt hvor skriften tager dig hen, også hvis du havner et helt nyt sted, der ikke handler om håndskrift).

(Fx ”Jeg skriver skråskrift med små forsigtigt svunge bogstaver, mens dine postkort altid er med store og brede bogstaver, der ikke holder sig til linjerne, og vidner om, at du har trykket så hårdt med pennen, at billedet af solnedgangen på forsiden tager form efter dine ord….. det minder mig om….”)

PS. Du er velkommen til at skrive et uddrag fra det, du får skrevet herunder, eller bare lade skriveøvelsen fylde fx fem linjer i kommentarfeltet herunder, hvis du ikke kan overskue andet. Lidt er bedre end ingenting. Også selvom du bryder "min regel" om at skrive i hånden...

God skrivelyst
Charlotte Heje Haase
Redaktionschef på Magasinet Psykologi

__________________________

Charlotte Heje Haase, Skrivementor og forfatter

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kære Charlotte,

Tak for dine gode tip, som jeg på det varmeste kan anbefale at man afprøver. Jeg er selv stor fan af Natalie Goldberg og Julia Camerons arbejde. Læser især Natalie Goldbergs skrivebøger om og om igen. Deres tilgang har virkelig beriget mig, ikke bare som forfatter, men også som menneske.  

Ha' det smukt!

Kærlig hilsen Tim 

Tak Tim! Ja, de er fantastiske. Jeg er også en stor fan af Natalie Goldberg og har været på hendes skrivekursus, hvor hun bad os om at "holde kæft" Smile "Shut up and write".  

God weekend og tak for din hilsen

__________________________

Charlotte Heje Haase, Skrivementor og forfatter

Har du været på hendes skrivekursus - nu er jeg misundelig :-) Var det i New Mexico eller hvad? Har været i New Mexico for mange år siden (dog ikke til Natalies skrivekursus). Det er virkelig et smukt og kraftfuldt sted.

Fortsat god skrivelyst! Keep the hand moving ...

KH Tim 

Skriveblokering - så skriv i hånden. Læs her hvorfor