Skriv en bog - vejen til gode tekster

Vil du gerne skrive en bog? Måske du skal starte med at slå hjernen fra og bare skrive. Glem alt om forlag, korrekt stavning og synopse... for mig har skriveglæden og lyst til at skrive om det, hjertet var fuldt af, ført til forfatterskab.

Jeg har udgivet tre bøger. Men ingen af bøgerne var ment som bøger. Hvis jeg havde vidst, at jeg var igang med at skrive bøger, så ville jeg blive så skriveblokeret, at jeg ikke ville have fået skrevet et ord mere. Istedet arbejdede jeg med stor glæde og et ord tog et andet, og først da jeg havde skrevet massive mængder, gik det op for mig, at jeg havde lavet indtil flere manuskripter. Og nu hvor jeg sidder og redigerer min 4. bog, gør det op for mig, at det samme er sket her. 

Forstå mig ret, intet er bare "kommet" til mig. Jeg har skrevet og skrevet og skrevet. Og gjort mig umage. Men uden rigtig at tænke over, hvad det skulle føre til. Og så har jeg skrevet lidt, ofte. Og det kan varmt anbefales.

Lad mig forklare... Jeg startede som bloggeren Spacemermaid på Fyldepennen, hvor jeg dagligt skrev cirka tre indlæg om mit liv og søgen efter kærlighed. Et ord tog det andet, og jeg tænkte ikke over, at der sad nogen og læste med, før jeg blev kontaktet af et forlag, der ville udgive min "dagbog". Jeg fik et chok, men efter en måneds betænkelsestid og kontakt til de omtalte, takkede jeg alligevel ja. Jeg ELSKEDE at skrive og havde virkelig nydt det. Hvis der var nogen, der kunne føle sig underholdt eller identificere sig med mig i en sådan grad, at de ville købe mine ord i bogform, så var jeg da bare dybt beæret og lykkelig. Jeg havde jo altid skrevet og altid drømt om at udgive en bog en dag. 

Mine bloggerier blev til to bøger. Og så gik der nogle år, hvor jeg ikke skrev så meget. Troede jeg. Men i virkeligheden skrev jeg klummer til Urban hver fredag og til Femina hver tredje uge. Og pludselig gik det op for mig, at jeg havde rigeligt stof til en klummesamling. Mit tema var dengang denne generation, og hvordan vi bare konstant leder efter mere og bedre og aldrig kan stoppe op, uden at skulle over næste bakketop - både indenfor kærlighed og karriere... med udgangspunkt i mit eget liv. Jeg spurgte mit forlag L&R, om de ville have klummesamlingen under titlen "Generation Multiorgasme", og det ville de. Helt konkret er Generation Multiorgasme skrevet på 400 ord om ugen. Plus 800 hver 3. uge. 

Det 4. manuskript vil jeg ikke komme ind på nu, da jeg stadig er i redigeringsfasen, men lad mig bare afsløre, at den også er "Kommet bag på mig". Den er rent faktisk skrevet i min barsel (noget, alle sagde var umuligt). Formen der har været max ti minutters skrivning om dagen, når min datter sov. 

Har du for travlt? Jeg har haft fuldtidsarbejde under alle bøgerne og et hektisk liv, men alligevel er det lykkes, fordi jeg har tænkt det som det daglige bad. Bare noget, der lige skulle gøres, og som ovenikøbet var rart for mig og mine omgivelser (jeg er mindre sur, når jeg får skrevet). 

Natalie Goldberg siger "Writing does writing". Hvis du skriver en lille smule konstant, så har du lige pludselig en masse materiale, du kan bruge. Det kan være, at du er så heldig som jeg, at bøgerne bare skriver sig selv. Men det kan også være, at skrivningen, gør dig klar på, hvad det er, du har på hjerte og hvilken bog, du gerne vil skrive. Det kan også være, at du bare vil skrive, fordi du vil blive klogere på dig selv, eller ikke kan lade være. 

Så bare skriv. Et ord ad gangen. Og lad være med at tænke så meget over, hvor det fører dig hen. Det virker for mig - og jeg har førhen læst litteraturvidenskab og taget diverse skrivekurser om at skrive "korrekt". Men det var først, da jeg gav slip på alle formlerne, at jeg virkelig fik skrevet - og det sjovt nok blev vedkommende, fordi jeg ikke længere bare skrev det, jeg troede, andre ville høre. 

***

Skriveøvelse - selvudvikling: Hvornår har du sidst skrevet og været i flow, hvor det ene ord bare tog det andet? Hvad var det, der gjorde det? (Gør mere af det.) 

Skriveøvelse - kreativitet: Sidste weekend var der melodi grandprix. Skriv om dine første minder med melodi grandprix. Beskriv rummet, menneskene, det I spiste, det du tænkte/drømte om.

Skriv i ti minutter nonstop.  

God skrivning - skriv for pokker

Kh. Charlotte Heje Haase, forfatter og tidligere redaktionschef på Magasinet Psykologi

__________________________

Charlotte Heje Haase, Skrivementor og forfatter

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skrive en bog - gode skriveråd til tekster. Læs mere